Det sa olympisk mester Jan Egil Storholt før han sammen med de andre S-ene – Sjøbrænd, Stenshjemmet og Stensen – avduket Bjørn Sørvang Hansens statue av skøyteløperen «på vei mot mål».

— Jeg må tilstå at jeg var skeptisk da Rolf Ervik og Inge Storås lanserte ideen om å få meg på sokkel midt i Løkken sentrum. Men etter hvert tenkte jeg: Hvis statuen vil bli et symbol for den rike idrettshistorien på Løkken, ville det være greit å stå på sokkel «til evig tid», smilte Jan Egil Storholt i sin korte avdukingstale.

Han stilte imidlertid ett klart krav for å avduke statuen av seg selv; han ville ha med seg kompisene sine fra gruppa «de fire S-ene». I øsende regn, foran et fullsatt stasjonsområde på Løkken Verk, tok Jan Egil Storholt, Sten Stensen, Amund Sjøbrænd og Sten Stensen av den blå fløyelen som skjulte den flotte bronsestatuen.

Stolte av kompisen

De tre S-ene som gikk sammen med Storholt i storhetstida på 70-tallet og tidlig 80-tall har hatt en stor helg på Løkken.

— Maken til flott opplegg, altså, sa de, og innrømmer glatt at de er veldig stolte av at skøytekameraten nå står på sokkel på hjemstedet sitt.

— Dette er en aksept av det Jan Egil har gjort. Det er også en hyllest til idretten og skøytesporten spesielt. For oss er det også en hyllest av de fire S-ene og samarbeidet, samholdet og vennskapet som vi har hatt og har, sier Stensen, Sjøbrænd og Stenshjemmet.

— Ærefullt

Skøytepresident Mona Adolfsen var også på Løkken denne helga, og hun uttalte stor glede over å få være med på festen.

— For meg som skøytepresident og for skøyteforbundet som helhet er disse fire karene fremdeles store forbilder. Tidenes landslag kalles de med rette, men jeg tror vi har veldig mye bra på gang i norsk skøytesport også i årene framover, sa Adolfsen før hun gratulerte Storholt og Løkken med statuen.

— Vakre bevegelser

Bjørn Sørvang Hansen er skulptør og har laget statuen av Jan Egil Storholt.

— For meg er det det vakre i selve bevegelsen som er viktig å fange. Skøyteløperen beveger seg med kraft og skjønnhet, og det er veien mot målet der framme jeg har prøvd å skildre i statuen. Jeg har sett filmen fra gulløpet i OL mange ganger, og det er seieren han har i sikte, sier kunstneren.

Hundrevis av mennesker var møtt opp på Løkken for å overvære avdukingen av statuen. Begeistringen over statuen var stor og hørbar da fløyelen forsvant og Jan Egil Storholt kunne ta seg selv i hånda, bokstavelig talt.