En mann i 40-åra fra Orkdal, ble i juni varetektsfengslet for fire uker, siktet for to brudd på straffeloven og tre brudd på vegtrafikkloven. De to forholdene i straffeloven går på å motarbeide rettsvesenet, og for å ha hindret offentlig tjenestemann å utføre sin tjeneste. Den ene bruddet på vegtrafikkloven, går på at han ikke har stoppet på signal fra politiet.

Sør-Trøndelag tingrett tok påtalemyndighetens begjæring om fire uker i varetekt til følge.

Mottar ikke stønad

Kjennelsen fra tingretten står i kontrast til en sak fra 2015, da mannen sto tiltalt for flere straffbare forhold. Da konkluderte et flertall i tingretten med at det forelå tilstrekkelig tvil om hans tilregnelighet slik at han ble frifunnet.

Ifølge den kjennelsen som nå foreligger fra tingretten om de nye lovbruddene, er han vurdert mest sannsynlig tilregnelig da han begikk de straffbare handlingene. Dermed kan han også straffes.

«Siktede har over tid gitt uttrykk for et avvikende samfunnssyn, og bygger sine oppfatninger i stor grad på en forståelse av «samfunnspakten»», heter det i kjennelsen, der retten understreker at er i sin fulle rett til å ha de oppfatninger han har.

Mannen har eksempelvis tatt i bruk et annet og mer «generelt» navn enn sitt døpenavn, han har ikke konto i banken, han har ikke jobb og han tar ikke mot noen form for offentlig stønad. Dette fordi han mener staten ikke har fått fullmakt til å bruke hans navn og personnummer.

Aktiv på Facebook

I vurderingen av bevismaterialet, har retten lagt særlig vekt på siktedes egne videoopptak som er publisert på mannens åpne Facebook-profil. Der vises det til en episode der et større oppbud av polititjenestefolk oppsøkte mannen på bopel for å beslaglegge en motorsykkel. Denne har han disponert uten å ha gyldig kompetansebevis, ifølge siktelsen.

Ved en annen anledning har han unndratt seg politiets kontroll ved å kjøre på en gangvei, noe som også gir grunnlag for beslag av motorsykkelen, mener retten. Hendelsen, med politibiler med blålys på hjul og der han fysisk ble stoppet, er også filmet og publisert på Facebook.

Mannen har ved to anledninger også oppsøkt lensmannen i Orkdal som en gjengjeldelse for de lovlige tjenestehandlingene som lensmannen har iverksatt, ifølge kjennelsen.

Lensmann Tor Kristian Haugan sier han ikke ønsker å kommentere saken. Etterforskingsleder Randi Fagerholt har ikke svart på ST henveldelse.

Kan fengsles

Mannens ideologi knyttet til at han oppfatter seg som «statens ulovlige eiendom», er utbredt og har støtte i en gruppe han synes å ha utbredt kontakt med.

«Siktedes formidling via Facebook virker å være et virkemiddel for å formidle disse synspunktene», går det fram av kjennelsen.

Det framgår også i kjennelsen at mannen ved flere anledninger er forsøkt innlagt på psykiatrisk sykehus, men er raskt blitt utskrevet fordi det ikke har vært mulig å konstatere at han har noen lidelse som skal behandles. Dette, samt siktedes egen forklaring og sakkyndig erklæring, er det retten baserer seg på når den konkluderer med at vilkårene for varetektsfengsling er til stede.

Personlig ansvarlig

Slutningen i kjennelsen er basert på at fengsling antas påkrevd for å hindre at mannen på ny begår en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn seks måneders fengsel. Dette er spesifikt knyttet til siktelsens første punkt om å motarbeide rettsvesenet. Retten mener mannen har lagt for dagen et aktivitetsnivå som viser at han har kommet over en ny terskel for hvordan hans synspunkter skal formidles og hvilken atferd synspunktene kan forsvare.

Publiseringa av to «besøk» hos lensmannen, som kan virke skjerpende, mener retten i økende grad understøtter mannens vilje til å gjøre lensmannen personlig ansvarlig for de tjenestehandlingene som ble utført.

Ingen oversoning

Retten har også drøftet besøksforbud, men dette er ikke forsøkt iverksatt. Her går det fram at retten mener de dokumenterte videofilmene viser at offentlige pålegg etter alt å dømme ikke vil tjene noen hensikt.

Fire ukers varetektsfengsling vil ikke være et uforholdsmessig inngrep, fastslår retten. Selv om påtalemyndigheten ikke har varslet hvilket straffenivå man ser for seg ved en eventuell domfellelse, synes det ikke å foreligge noen fare for oversoning.

— Kan ikke straffes

Mannens forsvarer, advokat Tore Angen, gjorde i fengslingsmøtet gjeldende at siktede ikke kan straffes, og at det ikke var grunnlag for varetektsfengsling. Han gjorde også gjeldende at de handlingene mannen er siktet for, uansett ikke er tilstrekkelig for å reise sak.

Angen er for tida på ferie, og har ikke vært tilgjengelig på telefon.

Etter det ST kjenner til, vil politiet begjære mannen varetektsfengslet for nye fire uker kommende mandag når gjeldende varetektsperiode utløper.