Å starte i første klasse, kan være spennende nok. Ekstra spennende er det når man kommer fra andre siden av jorda, og ikke forstår norsk.

Seks år gamle Yusuf og familien hans er blant de mange tusen som har måttet flykte fra grusomhetene i Syria. I Norge og Orkdal har familien funnet trygghet, og for et par uker siden skulle Yusuf begynne på skolen for første gang.

Omsorg

Ann Kristin Sundli er leder for SFO ved Evjen skole, og rett etter skolestart fortalte hun de yngste barna at det hadde begynt en gutt fra Syria i første klasse, og at det var fint om de kunne «passe» litt på ham.

Andreklassingen Jakob Utstrand tok henne på ordet, og i friminuttet kunne de ansatte se Yusuf omkranset av en guttegjeng, og med Jakobs hånd beskyttende rundt skuldra.

Moren måtte gjette

Evjen-rektor Solveig Melby forteller hva som skjedde da Jakob kom hjem fra skolen den dagen:

– Moren hans fortalte at han hadde kommet til henne og fortalt: «Mamma, jeg har fått en ny venn i dag. Gjett hvor han kommer fra?» Mora hadde ikke greid å gjette, og da hadde Jacob sagt: «Han er fra Syria! Jeg har alltid ønsket meg en venn fra Syria.»

Har noe å lære

– Vi voksne har noe å lære av barna, som så lett og uproblematisk forholder seg til hverandre til tross for språkbarrierer og annerledeshet; nysgjerrighet vinner over fremmedfrykt og skepsis. Det er godt å se at de tar vare på hverandre, og at de kan utgjøre en stor forskjell for hverandre, sier Melby.

Yusuf (i hvit T-skjorte) ble godt mottatt av elevene på Evjen skole, og Jacob holdt armen beskyttende rundt sin nye venn.Foto: Privat