Anne Mari Svinsaas, daglig leder ved Meldal frivilligsentral, har de siste årene gått i 100 prosent stilling, og hatt en viktig rolle inn mot integrering av flyktninger. Nå reduseres stillinga til halvstilling.

Opprinnelig var hun ansatt i 50 prosent stilling som daglig leder for frivilligsentralen. Da kommunen ble bosettingskommune for flyktninger i 2014, ble det imidlertid lagt på 50 prosent på stillinga hennes, med tanke på integreringsarbeid. Hun har derfor jobbet 100 prosent de siste årene.

- Nå fjernes denne stillingsandelen rettet mot integrering. Med 50 prosent stilling vil jeg stort sett måtte konsentrere meg om de andre oppgavene ved frivilligsentralen, sier Svinsaas.

Viktig møtested

Styret i Meldal frivilligsentral skrevet et brev til budsjettnemnda i kommunen før jula, med oppmoding om at det opprettholdes en 100 prosent stilling som daglig leder ved frivilligsentralen.

«Dersom innsatsen på feltet flyktninger skal reduseres, vil dette ha stor negativ effekt på integreringsarbeidet. Andre områder vil også bli rammet av en eventuell reduksjon», skriver de i brevet.

Det vises til at frivilligsentralen har rekruttert frivillige til mange funksjoner innenfor feltet integrering: Familiekontakter, leksehjelp, ukentlig språkkafé, tur- og aktivitetsvenner, hjelp til kommunikasjon i forbindelse med barns deltakelse i idrett, hjelp til systematisering og rydding i lager av innsamlede klær og utstyr mange ganger i året. I tillegg er frivilligsentralen et viktig møtested for flyktninger, hvor de kan stikke innom for en prat. Frivilligsentralen har deltatt i møter med skole og barnehage, samlet inn møbler og utstyr og vært et viktig holdepunkt i hverdagen for mange flyktninger.

Utvidet ut mai

Svinsaas ble før jul gjort kjent med at 50 prosent av stillinga som daglig leder ville bli tatt bort fra 1. januar i år. Det gjelder den delen av stillinga som går på integrering, og som er finansiert gjennom midler til bosetting av flyktninger i kommunen. Årsaken er at kommunen ikke skal bosette flyktninger i 2018. Gjennom dialog med rådmann og kommunalsjef, har imidlertid frivilligsentralen lyktes med å få lagt inn igjen 30 prosent av «integreringsstillinga» fram til ut mai i år.

- Denne avtalen er vi veldig fornøyd med, men det er trist at frivilligsentralen etter dette må stenge 50 prosent av tida. Frivilligsentralen skal være et møtested, og det er den i alle høyeste grad blitt. Det går folk inn og ut hele tida, og sånn skal det være ved en frivilligsentral. De bosatte flyktningene har sin base her, sier Svinsaas.

Bortsett fra arbeidet med integrering, driver frivilligsentralen med: Ledsagertjeneste for eldre og syke, årlig sommerfest på helsetunet, aktivitetsvenn for personer med demens, medansvar for Vinterlarm, daglig drift av BUA (utstyrssentral) og mye mer.

- Hva faller bort når du må redusere stillinga di til 50 prosent?

- Det en den 50-prosenten som går på integreringsarbeid som tas bort. Frivilligsentralens innsats for bosatte flyktninger blir dermed betraktelig redusert, sier Svinsaas.

Andre behov nå

- Er behovet for å satse på integrering redusert?

- På noen områder, men samtidig ser vi andre behov nå. Den første tida var det bosetting og tilrettelegging med møbler, klær, kopper og kar. Vi skulle ta vare på dem praktisk og omsorgsmessig, skaffe familiekontakter og slikt. Nå ser vi en annen type behov. Vi har enslige unge menn som vi i liten grad har klart å skaffe familiekontakter til, de har bare frivilligsentralen å forholde seg til – i tillegget il flyktningtjenesten i kommunen, som for øvrig gjør en veldig god jobb. Der har vi et stort uløst felt, hvor det definitivt er mye som må gjøres med integrering fortsatt. De sitter mye alene, og trenger aktiviteter og språktrening, sier Svinsaas.

- Kommer frivilligsentralen til kunne avslutte innsatsen for flyktningene når stillinga reduseres til sommeren?

- Vi kjenner på en del forpliktelser både i forhold til de som bidrar med driftsmidler og de som har behov for oss. Men instruksen er jo da at integreringsarbeidet ikke skal være et satsingsområde. Nå er det ikke jeg som utfører alle praktiske oppgaver, men jeg skaffer frivillige. Det blir krevende å koordinere alt innenfor en 50 prosent stilling. Mye arbeid foregår om kveldene og skal avspaseres på dagtid, så det er et vanskelig puslespill, sier hun, og legger til:

- Men vi håper at vi i samarbeid med Meldal kommune skal finne midler til å fortsette driften i minimum 80 prosent også etter 31. mai. Det vil gagne alle.

Ordføreren svarer

Ordfører Are Hilstad sier det er naturlig grunner til at arbeidet trappes ned.

Ordfører Are Hilstad sier det er naturlig å skalere ned flyktningtjenesten i takt med at det blir færre bosettinger og dermed mindre midler på dette feltet.

- Vi har et prinsippvedtak om at flyktningarbeidet i kommunen skal gå i null. Det skal ikke belaste driftsbudsjettet vårt, men finansieres gjennom midlene fra staten som følger med en bosetting. Vi politikere har ikke detaljstyrt hvordan rådmannen bruker disse midlene, og derfor var heller ikke stillinga ved frivilligsentralen noe tema i budsjettdebatten før jul, sier Hilstad.

Han forteller at oppjusteringa av stillinga ved Meldal frivilligsentral skjedde på grunn av at det ble etablert ei prosjektstilling på 50 prosent til integrering, oppå den eksisterende 50-prosenten som daglig leder.

Ordinære tjenester

- I stedet for å bygge opp en stor flyktningtjeneste i kommunen, tenkte vi det ville være hensiktsmessig å kanalisere noe penger til frivilligsentralen. Dette er midler som følger dem som bosettes i noen år etter at de kommer, men som deretter faller bort. Nå som flyktningstrømmen har avtatt, er det mange kommuner som må skalere ned flyktningtjenestene sine. Det gjelder også for oss, da pengene i flyktningfondet vårt vil ta slutt om noen år, sier Hilstad.

Flyktningtjenesten i Meldal kommune har en flyktningkoordinator i 100 prosent stilling, en miljøarbeider i 70 prosent og en flyktningkonsulent i 80 prosent. Her ligger det nå an til en nedtrapping gjennom naturlig avgang, samtidig som man i utgangspunktet ikke hadde tenkt å videreføre ressursen på frivilligsentralen til dette arbeidet. Men dette ble altså likevel forlenget til ut mai.

- Vi må skalere ned, og da er vår styrke at vi ikke har bygd opp noen stor flyktningtjeneste. Målet nå er at vi skal kunne ivareta de som er bosatt gjennom ordinære tjenester i kommunen, sier Hilstad.

- En kjempejobb

- Er arbeidet med integrering av flyktninger ferdig i Meldal?

- Det er åpenbart at vi ikke har det samme behovet nå som det ikke kommer nye, i forhold til å ta imot, finne boliger, integreringsprogram, dokumenter og slike ting. Samtidig vet vi at en flyktning ikke er fullt integrert på tre-fire år, så det trengs ressurser. Målet er få integrert så godt som mulig i de årene man har penger, og deretter bidra gjennom kommunens vanlige apparat, sier han.

- Hva tenker du om at frivilligsentralen kanskje vil bli stengt halve uka?

- Det er som sagt ikke en politisk beslutning hvor lenge tilskuddet til frivilligsentralen opprettholdes, men jeg må si jeg oppfatter den modellen vi har lagt oss på som en stor suksess. Frivilligsentralen har gjort en kjempejobb med integrering. Flere flyktninger har fortalt meg hvor viktig frivilligsentralen er for dem. Jeg skjønner at det trengs en daglig leder, men det er ikke vår forventning at det er daglig leder som skal drive integreringsarbeid alene. Frivilligsentralen mobiliserer frivillighet. I oppstarten, når noe er nytt, er det naturlig at det trengs ressurser for å komme i gang. Etter hver vil forhåpentligvis en del av virksomheten gå sin gang uten de samme administrative ressursene. Det tenker vi i kommunen, og forhåpentligvis vil dette også fungere i frivilligheten, sier Hilstad.