Torsdag sendte Fylkesmannen en epost til Orkdal kommune der de bekjentgjorde at de behandlet en klage på kommunens planvedtak om Furumoen.

Klagen er fra Sabima (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold), og omhandler i all hovedsak Furumokjela, som er én av flere kroksjøer langs Orkla.

Fikk bilde

Fylkesmannen hadde mottatt klagen 7. februar, samme dag som forvaltningsutvalget i Orkdal hadde avvist klagen. Onsdag denne uka fikk Fylkesmannen en henvendelse om saken, samt et bilde som viste at arbeidet med gjenfylling av kjela var i gang.

Dette var den direkte foranledningen til at Fylkesmannen torsdag sendte epost til Orkdal kommune og ba om at arbeidet i Furumoen ble stanset inntil klagen var ferdigbehandlet.

Ingen innsigelse

Da kommunens næringsplan ble behandlet i fjor høst, varslet Fylkesmannen innsigelse med begrunnelse i jordvernet. Denne ble senere trukket. Det var imidlertid ingen innsigelser knyttet til Furumokjela.

Derimot varslet Fylkeskommunen innsigelse knyttet til kjela, men fylkespolitikerne valgte å se bort fra den.

Oppsettende virkning

Seksjonsleder i kommunal- og justisavdelinga hos fylkesmannen, Trond Flydal sier til ST at de ga klagen oppsettende virkning i og med at ei gjenfylling av kjela vil være irreversibel.

Men Fylkesmannen har hatt anledning til å komme med innsigelse til gjenfylling av Furumokjela tidligere, uten at det har skjedd.

- Hvordan er det mulig at Fylkesmannen kan ende med å si nei til flytting av kjela nå, mens samme instans for få måneder siden ikke løftet en finger for å redde kjela?

- Det var for så vidt et ledende spørsmål, sier Flydal som forklarer saken med at det var miljøvernavdelinga og landbruksavdelinga hos Fylkesmannen som var sektormyndighet i forbindelse med planen for Furumoen.

- Vår oppgave på justis- og kommunalavdelinga er å behandle klagen fra Sabima. Det er et klart skille mellom oss som klageorgan og Fylkesmannens sektormyndigheter.

Fortsatt jordflytting?

Flydal sier at de vil bestrebe seg på en rask saksbehandling, og han regner med at de vil komme fram til en beslutning i løpet av et par uker.

- Klagen omhandler kjela. Norsk kylling arbeider for fullt med jordflytting fra Furumoen til Vormstad, og håper å være ferdig før påske. Er det noen mulighet for at dette arbeidet kan fortsette?

- Det kan være en mulighet, men det får vi ta en diskusjon med kommunen om.

Reetablering

- Det har vært snakk om å reetablere en kroksjø. Om et inngrep kan forsvares med at en reetablerer en naturtype der en har mulighet for det andre steder, kan bli tema i klagebehandlingen, sier Flydal.

ST kan opplyse om at det ikke bare er «snakk om» å reetablere en kroksjø». Det er et ufravikelig krav nedfelt i reguleringsplanen.