Siste innlegg

  • Fredag 28. januar begraves Nils Arne Eggen i Orkdal kirke, på Fannrem. NRKs sending er nå avslutta, men den kan ses i sin helhet ved å klikke «play» i videovinduet.

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Erik Eikebrokk

Begraves på familiegravstedet

Erik Eikebrokk

Nils Arne Eggens kiste bæres ut

Tore Johansen synger «Amazing grace» mens Nils Arne Eggens kiste bæres ut av Orkdal kirke, og til familiestedet der kista skal settes i jorda.

Ola Marius Grønmyr Rise

- Han var litt som Emil i Lønneberget

Orkland ordfører, Oddbjørn Bang, fortalte om åpenheten og allsidigheten til Nils Arne.

- Han var litt som Emil i Lønneberget, han ble musiker, han ble en habil skihopper, en god fotballspiller, en lektor på "Follo", han utviklet Gofot-teorien og for oss var han verdens beste fotballtrener. Ja, han var i grunnen verdensmester i alt, sa blant annet Bang i sin tale.

Ola Marius Grønmyr Rise

"Kongen av Lerkendal" spilles

Dag Ingebrigtsen og Torstein Flakne spiller "Kongen av Lerkendal"

Ola Marius Grønmyr Rise

Salen bryter ut i latter av historien om Eggen som skrudde tilbake tiden

Erik Hoftun, Bent Skammelsrud og Roar Strand snakket på vegne av spillerne som Nils Arne har trent opp gjennom årene. Skammelsrud fikk forsamlingen til å bryte ut i latter av sin Eggen-historie om da han skrudde tilbake tiden.

- Vi møtte Liverpool på Ullevaal og vant kampen. Nils Arne likte å slå engelskmennene. For de var i hvert fall overbetalt. Vi skulle ha en bankett etterpå og vi skulle tidlig med flyet og bestemte oss for å dra hjem klokken 12. Klokken ble 12 og jeg kikket bort på Nils som hadde 10-15 tilhørere rundt seg og han kosa seg. Jeg gikk stille bort til han og viste at klokka var tolv. Da tok han opp klokka mi og skrudde den to timer tilbake og sa i dag fortjener vi å kose oss litt ekstra Bent. Vi ble etter hvert veldig flinke til å kose oss, sa Skammelsrud og fikk salen til å le.

Ola Marius Grønmyr Rise

- En sjeldent aktiv medlem

Styreleder i Orkdal IL, Magne Fossbakk, fortalte om Eggens betydning og engasjement for idrettslaget og hvorfor han ble æresmedlem.

- Du ble vel innmeldt i Orkdal idrettslag nærmest dagen du ble født. På vinteren var det Knyken og hoppsport som var din store interesse. På våren og sommeren var det Fannremsmoen og fotball. Han var en sjeldent aktiv medlem og han var involvert i det administrative. For alle sin oppgaver og funksjoner i Orkdal IL ble han beæret med tittelen æresmedlem, sa Fossbakk blant annet.

Ola Marius Grønmyr Rise

- Du var som et leksikon

Barnebarnet Christian Eggen Rismark fortalte om sitt tette bånd til bestefaren.

- Jeg gledet meg som et barn hver gang jeg kjørte til Fannrem. Du var som et leksikon og jeg lurte på hvordan du kunne vite alt. Du svarte: - Alt det jeg har lært, har jeg lært av andre. Nysgjerrigheten er min store styrke. Det må du ta med deg du også, sa han blant annet.

Ola Marius Grønmyr Rise

- Vi var snarsint, men ikke langsint, begge to

Nils Arne Eggens datter, Kristin Eggen, holdt en følelsesladet minnetale og kunne fortelle om en omsorgsfull og engasjert pappa. Hun fortalte også om likheten mellom seg selv og faren.

- Allerede i 8-9 årsalderen pakka jeg kofferten og gikk til stasjonen. Vi hadde hatt en krangel og her skulle jeg ikke bo mer. Det tok ikke lang tid før du kom etter og vi luntet hjem igjen som om ingenting hadde hendt. Vi var snarsint, men ikke langsint, begge to.

Erik Eikebrokk

– Jeg tror Nils Arne vil at vi skal minnes ham med både humor og alvor

Orkland-ordfører Oddbjørn Bang er en av de som skal tale under bisettelsen av Nils Arne Eggen.

– Jeg tror alle orklendinger er triste og lei seg, kanskje hele Norge. Men jeg tror Nils Arne vil at vi skal minnes ham med både humor og alvor, sier han til ST.

- Hva er din rolle i dag?

– Jeg skal si noen ord i kirka. Det handler om det som Nils Arne var, og så skal jeg fortelle en historie om da vi intervjua ham i forbindelse med 17. mai-talen.

- Hva har han betydd for orkdals- og orklandsaamfunnet?

– Både optimismen, humøret og tankegodset han stod for. Det at vi blir bedre sammen. Det syns jeg er veldig viktig å ta med seg.

Ola Marius Grønmyr Rise

Presten med minneord

Det er prost Steinar Leirvik som leder begravelsen for Nils Arne Eggen. Han er kjent som «Rosenborg-presten» og er til vanlig sokneprest i Byåsen menighet.

I sitt minneord sa han blant annet:

- Nils var veldig kunnskapsrik og kunne mye, men dere lærte dere raskt at om nye ideer og forslag skulle sjøsettes, var det best å få pappa til å tro at han hadde funnet på det selv.

Erik Eikebrokk

– Naturlig at Nils Arne får en veg oppkalt etter seg

Stortingspolitiker Jorodd Asphjell var blant de om lag 170 gjestene som fulgte Nils Arne Eggens bisettelse i Orkland kirke. Han beskriver dagen som en trist dag, men også en takknemlighetens dag.

Ola Marius Grønmyr Rise

Tellefsen og Aleksandersen åpner med sang

Arve Tellefsen, Åge Aleksandersen og en gruppe fra Trondheimssolistene åpner begravelsen med sangen "Dekksguten"

Erik Eikebrokk

Ordføreren er på plass

Mange lokale fjes, er selvfølgelig også på plass, blant dem Orkland-ordfører Oddbjørn Bang, Ove Snuruås, Magne Fossbakk og Jorodd Asphjell.

Erik Eikebrokk

Mange kjente fjes

En rekke fotballpersonligheter har ankommet Orkdal kirke. Blant dem Egil «Drillo» Olsen, Steffen Iversen, Kjetil Rekdal, Roar Strand, Sverre Brandhaug, Vegard Heggem, Erik Hoftun, Kåre Ingebrigtsen, Ørjan og Runar Berg, Ola By Rise, Bent Skammelsrud, Åge Hareide og Per Ciljan Skjelbred, for å nevne noen.

Erik Eikebrokk

– Man må være klar over at livet har en ikke noen kontroll på

I et åpenhjertig møte med avisa Sør-Trøndelag fortalte Nils Arne Eggen om sammenhengen mellom teori og praksis, om liv og lære, om Rosenborg-stilens arnested, i antikken, flere tusen år tilbake i tid, og om likhetene mellom det å være lektor og fotballtrener.

– Man må være klar over at livet har en ikke noen kontroll på, man må være forberedt, sa Eggen den gang.

Erik Eikebrokk

Rosenborg-prestens ærefulle oppdrag

Foto: Erik Eikebrokk

Steinar Leirvik er kjent som «Rosenborg-presten» og er til vanlig sokneprest i Byåsen menighet. I dag skal han lede begravelsen for Nils Arne Eggen i Orkdal kirke.

– Det føles som en ære å være prest i dag. Så det var jeg ikke i tvil om da familien ønska det, sier Leirvik, til ST.