Stortingsrepresentant Arne L. Haugen (Ap) har tatt opp saken fra sin plass i Stortingets næringskomite og skrev i et innlegg i papir-st nylig at han har: "... stilt spørsmål i Stortinget om hvordan næringsministeren ser på saken og den videre fremdrift, og fått til svar at dette er noe som skal utredes grundig, også spørsmålet om rensing, at erfaringer fra Sverige skal innhentes osv."

Utredningen er nå i gang og både Nærings- og hanseldepartementet, Bergvesenet og Statens Forurensingstilsyn har saken på dagsorden og jobber med å finne en forsvarlig løsning - både faglig og finansielt. Lørdag kunne papir-ST opplyse om at ordfører i Rennebu, Bjørn Rogstad, appellerer til lokalt politisk samarbeid i denne alvorlige forurensingssaken. Han sier at Meldal kommune hittil har kjempet en ensom kamp for å få de statlige myndighetene til å aksjonere. Nå må også Rennebu og Orkdal, som i høyeste grad er en del av "Orkla-land", komme på banen, mener Rogstad.

- Hittil har det vært lite samkjøring, det har vært stort sett Meldal kommune som har stått på. Derfor er jeg enig i at vi må kjøre en felles front opp mot myndighetene, sa Rogstad til papir-st lørdag 25. juli.

For hele dalføret vil det være en katastrofe dersom Orkla, distriktets viktigste opplevelses- og reiselivsmål, blir ødelagt av forurensing. Stor lokal verdiskapning står på spill.

Hvordan kommunene skal håndtere saken, er fremdeles uklar. Det som er helt klart er at Haugen og hans kolleger i næringskomiteen helt sikkert får høre mer fra tre ordførerne ganske snart.

Ifølge Arne L. Haugen kjøres følgende prosess i saken:

"Nå har SFT stilt sine krav overfor Nærings - og handelsdepartementet. Departementet har gitt Bergvesenet, som fagetat, et meget klart og tydelig oppdragsbrev med krav om utredning av ulike alternative løsninger for å håndtere forurensingene, bl.a. renseanlegg. Bergvesenet er pålagt jevnlig rapportering til Departementet om sin fremdrift. Forslag til løsninger skal foreligge i løpet av høsten. Dette skal på høring til kommunene og andre relevante instanser før Departementet fremmer sitt forslag til hvordan forurensingene på Løkken skal løses. Før alle fakta ligger på bordet finner jeg det imidlertid hensiktsløst å fabulere over hvilke tiltak som bør prioriteres. Det eneste som synes sikkert er at å løse forurensingsproblemene på Løkken på permanent basis, det vil bli kostnadskrevende, og de kostnadene må staten ta."