I lørdagens papirutgave skrev ST en reportasje om historien til Kløvsteinbakken i Meldal, hvor et arkivbilde av kronprins Harald ble brukt. Nå har vi fått historien bak bildet.

I reportasjen skriver vi at STs reporter hadde arrangert et bilde med kronprins Harald og Aston Sæther som sto for bevertningen. Reporteren under NM i Kløvstein i 1974 var Jørund Leraan og han husker episoden godt.

- Jeg jobbet som journalist i lokalavisa fra 1973 til 1982, og i denne perioden var jeg flere ganger i Kløvstein på jobb med notatblokk og kamera, sier Leraan.

Les også: "Miraklet" i Kløvstein

100 kroner ekstra

Leraan ble tildelt oppdraget med å dekke NM for avisa Sør-Trøndelag og han skulle få det lille ekstra om han klarte å komme tilbake med noe utenom det vanlige.

- Da jeg før denne helga i mars 1974 ble tildelt «oppdraget» i Kløvstein, sa avisas daværende redaktør, Olav Gullvåg, at jeg skulle få 100 kroner ekstra (i tillegg til den vanlige foto-godtgjørelsen) hvis jeg kunne ta et bilde som var litt utenom det vanlige i en hoppbakke. Gjennom jobben som journalist var jeg litt kjent med Aston Sæter, og i en forhåndssak om NM i Kløvstein hadde jeg skrevet at sjefen på Meldal pensjonat skulle servere lunsj til kronprinsen i pausen i hopprennet. Jeg kom fort fram til at «spesial-bildet» til redaktør Gullvåg måtte være et foto av kronprinsen og Sæter, forteller Leraan.

Måtte vente

Flere tusen tilskuere hadde tatt turen til Kløvsteinbakken denne dagen og i pausen tok Leraan turen opp til kulen hvor han så kronprinsen i et av de åpne vinduene. Aston Sæter sto ved hans side.

- Jeg spurte om jeg kunne få ta et bilde av ham og kronprinsen. Sæter brakte spørsmålet videre til kronprinsen, og han ville gjerne være med på et bilde i lokalavisa. For å få et bra bilde av de to som sto inne i tribunen måtte jeg bruke blitz. Akkurat denne dagen var blitzen min lite samarbeidsvillig, og jeg mener å huske at jeg måtte knipse fem ganger før jeg antok at bildet ble bra. Jeg takket for hjelpen, og sa til Sæter at jeg skulle sende ham en kopi av bildet, sier Leraan.

- Noen dager etter at jeg sendte «kronprins-bildet» til Sæther, ringte han til meg og takket. – Nå er bildet i glass og ramme, og henger på veggen. Og når folk kommer innom pensjonatet og ser bildet, har jeg følgende kommentar: Her har vi kronprinsen i Norge og kongen i Meldal, forteller Leraan.

PS! I lørdagsavisa kommer vi med en ny reportasje om våre lokale hoppbakker.