Verdien av all arv og gaver er i utgangspunktet gjenstand for arveavgiftsberegning. Det er imidlertid et fribeløp på kr 250 000 på arv/gaver fra en arvelater til en mottaker. En arvelater er en som etterlater seg arv.

For arv/gaver over denne grense er det fra 8 til 30 % arveavgift. Mottaker må betale avgiften. Eksempelvis må en ved arv/gave på kr 550 000 fra den enkelte forelder betale kr 24 000.

I arveoppgjøret etter begge foreldre må det betales kr 48 000 for den første 1,1 mill og deretter 20 % for det overskytende

Alle gaver skal regnes med i arveavgiftsgrunnlaget sjøl om de er mottatt lenge før foreldrenes død. Det er verdien på mottakstidspunktet som skal legges til grunn. Ei hytte som i dag har en markedsverdi på 1 million var kanskje verd halvparten for 10 år siden. Hadde arvingen tatt over hytta i 1997 i stedet for i år, ville det kunne redusert arveavgiften med inntil kr 100 000.

Hvis far eller mor eller begge eier ei hytte som føres over til ett av barna mens foreldrene lever, kan beløpet som det skal beregnes arveavgift av, reduseres ut i fra hvilken bruksrettighet giver betinger seg og hvor gammel vedkommende er.

Maksimal bruk av ei hytte er i henhold til Skatteetatens praksis beregnet til 8 uker pr år.

En bruksrett til giver kan maksimalt omfatte halvparten av den årlige bruksperioden.

Verdien av bruksretten vil avhenge av eiendommens markedsverdi, bruksrettens omfang og givers forventede levealder.

Verdien av bruksretten trekkes fra antatt markedsverdi på hytta. Er en usikker på hvor mye hytta er verd, må en innhente en takst.

Årsaken til den reduserte verdiansettelsen er både at foreldrene har rett til å bruke denne hytta en viss del av året og at denne bruksretten gjør at hytta får en lågere markedsverdi så lenge foreldrene har fysisk mulighet til å benytte seg av retten.

Er foreldrene bare 50 år når ett av barna tar over ei hytte som de skal ha bruksrett på, vil dette redusere markedsverdien ganske betraktelig.

Å føre over hytta til ett av barna mens foreldrene betinger seg bruksrett har også andre fordeler. Vedlikeholdet og ansvaret for hytta vil bli ført over til neste generasjon. Hvis en i tillegg har formue som overstiger satsene for formueskatt, vil en slippe å betale formueskatt for hytta.

Er en usikker på markedsprisen på eiendommen, er det sikrest å bruke en autorisert takstmann til å taksere eiendommen.

Har du en forestilling om hvor mye eiendommen er verd på grunn av at en tilsvarende hytte i nabolaget er solgt eller taksert i den siste tid, kan en ta utgangspunkt i den verdien.

Vær klar over at Skatteetaten har god oversikt over prisnivået for omsetning av hytter og hus.

Hvis en anslår verdien sjøl og fristes til å anslå den lågere enn Skatteetaten godkjenner, kan det forlanges takst.

Konklusjon: Å overdra hytter og andre eiendommer til arvingene der en får en tinglyst bruksrett for resten av livet mens en enda har mange år igjen å leve, kan redusere arveavgifta betraktelig.

Dette må imidlertid gjøres riktig. En risikerer vedtak om utsatt rådighet til hytta hvis bruksretten til foreldrene blir for omfattende. Da kan verdifastsettelsen bli utsatt til lengstlevendes død. Dermed vil mye hensikten være borte.

For å være sikker på at avtalen og betingelsene blir slik en forestiller seg, anbefales det å bruke advokat til å få gjennomført dette eierskifte.

Advokatfullmektig Jo Gjestvang

Advokatfirmaet Krogstad ANS