Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 1 grad og lett bris i formiddag – dette stemmer selvfølgelig ikke, da det for øyeblikket regner på flata og sludder oppi bakkan. 3 grader i ettermiddag, og klarvær i kveld.

Tirsdag meldes det om klarvær, 1 kuldegrad og flau vind natt og morgen, lettskyet og 4 kalde på formiddagen, delvis skyet og 1 enslig, varm grad på ettermiddagen, og lettskyet, 3 grader og svak vind på kvelden.

Onsdag meldes det om delvis skyet, 1 kuldegrad og flau vind natt og morgen, skyet, 4 kuldegrader og svak vind på formiddagen, 2 grader og flau vind på ettermiddagen, og 3 grader på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om lett bris i dag, 2 grader kaldere til 1 grad varmere tirsdag, og 2 grader kaldere til 2 grader varmere onsdag.

I Rindal meldes det om lettskyet til regn, 1 grad varmere og lett bris til svak vind i dag, 2 grader kaldere til 2 grader varmere og flau vind til lett bris tirsdag, og 2 grader kaldere til 1 grad varmere og vindstille til lett bris onsdag.

I Rennebu meldes det om sne til delvis skyet, 1 til 2 grader kaldere og lett til laber bris i dag, 3 grader kaldere og vindstille til svak vind tirsdag, og 3 grader kaldere til 1 grad varmere onsdag.

I Lensvik meldes det om regn til klarvær og 2 grader varmere i dag, 1 til 2 grader varmere tirsdag, og skyet til regn, 2 grader varmere til 1 grad kaldere og flau vind til lett bris onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til regn, 2 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 1 til 2 grader varmere og svak vind tirsdag, og 1 grad kaldere til 2 grader varmere onsdag.

På Krokstadøra meldes det om regn til klarvær og 1 grad varmere i dag, 1 til 2 grader varmere og vindstille til svak vind tirsdag, og skyet til regn og 1 grad kaldere til 1 grad varmere onsdag.

Og i Børsa meldes det om regn til klarvær, 1 grad varmere og lett til laber bris i dag, 1 til 2 grader varmere tirsdag, og 1 grad varmere onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et svensk punk-band somsannsynligvis er det bandet innen denne sjangeren jeg liker flest sanger av oger mest interessert i å se igjen live. De ble startet i Örebro i 1992 av NikolaSarcevic på vokal og bass, Erik Ohlsson på gitar, og Mathias Färm på trommer.De spilte inn og gav ut demoen «Goofy» i 1993, og snart ble også Fredrik Larzonmed, også han trommeslager, noe som gjorde at Färm kunne være andregitarist.Siden har de gitt ut syv studioalbum, et par kompilasjoner, noen EP-er og enhaug med singler. Tekstene deres er lette å kjenne seg igjen i – uansett tema,og mange beskriver tekstene som unike, både innen punken og musikken generelt. Jeghar nevnt bandet før, både i tidligere år og for et par uker siden, og navnetderes har de tatt fra et skate-triks. I dag tar jeg for meg favoritter av Millencolin.

«Mr. Clean» er førstespor fra debutplata, «Tiny Tunes»fra 1994 (den ble gitt ut på nytt i 1998 under navnet «Same Old Tunes», da defikk problemer med Warner Bros over navnet). Sangen kan tolkes til å handle om tovenner, som vokser fra hverandre, eller endrer miljø. Jeg-personen fortsetter isamme tralten som punker eller hva søren, mens «Mr. Clean» forandrer seg,kanskje får han en kommer han over en sum penger og blir en skruppelløs fyr somikke bryr seg om andre – spesielt ikke de under ham, eller kanskje begynner hanmed narkotika. Jeg-personen synger at han savner de gamle dagene da de fortsattvar venner, og håper at han kan endre seg til det bedre. Knakende god sang, iseg selv.

«Leona» er også åfinne på førstealbumet. Sangen handler om eieren av en nattklubb, og fortelleren historie fra en gang de hadde lite med flaks og penger, og dro til etutested, hvor eieren enten kjente dem igjen eller bare likte dem, og sa dekunne komme inn gratis. Dama var «numero uno», men hadde en liten og lavstemme, slik at de ikke forsto henne når hun presenterte seg som «the owner»(eieren). De trodde hun sa Leona, og hadde det så bra denne kvelden, at deskrev sangen om henne. Denne sangen er for øvrig en av dem jeg husker best frada Millencolin spilte på Storåsfestivalen i 2007.

«Olympic» er fraderes andre album, «Life on a Plate»,fra 1995. Sangen er skrevet av Kristofer Åström fra bandene Fireside og EasyOctober, og har et av de mer gjenkjennelige gitarriffene til Millencolin ogpunk (for min del i alle fall) generelt. Den er fylt med følelser, og når manhører på teksten, får man følelsen av at de på dette punktet var preget av etdårlig selvbilde; «Don't like me, don'tlike me / Don't you know I'm good for nothing», men så igjen, det kan ogsåvære det jeg-personen ble fortalt av en kvinne han likte; «Don't like me, was what you told me when I called you up».

«Lozin’ Must» er ensang fra tredjealbumet «For Monkeys»fra 1997. Sangen kan tolkes til å handle om det å være forvirret ved de småtingene i livet, men ikke nok til å miste troen på deg selv. «Lozin’ must» eren direkte oversettelse fra svensk til engelsk av det svenske uttrykket «Tappamusten», som mer eller mindre betyr å miste motivasjonen.

«Monkey Boogie» erogså å finne på tredjealbumet, og er gladsang av dimensjoner, det er i allefall inntrykket man sitter igjen med bare av å høre på gitarspillet ogorgelspillet (eller er det synthesizer?). Sangen kan minne om polka-core, mener nærmere ska, og det kan sies at den handler om produsentene deres.

«Twenty Two» er entredje sang fra «For Monkeys», og den sangen jeg tror jeg liker best av allesangene deres. Den kan tolkes til å handle om en fyr som ikke vet hva han skalgjøre, livet føles meningsløst og han er rådvill til tusen – en følelse jeg ersikker på at flere enn meg kan kjenne seg igjen i – noe som gjør han deprimertog føler at han alltid kjeder seg. At han er tjueto, spiller ingen trille,dette er en følelse alle kan ha, uavhengig av alder, og den har beskrevet livetmitt i 21 år nå.

«Otis» er siste sangjeg tar for meg fra «For Monkeys». Sangen kan tolkes til å handle om en fyr somvokser opp og etter hvert finner ut at han savner det gamle livet han hadde ogtingene han lot være igjen i fortiden. Som forholdene han hadde, og bandet hanspilte i. Mange som har gjort det slutt med kjæresten kjenner seg igjen iteksten og relaterer til jeg-personen.

«Penguins &Polarbears» er tittellåta på deres fjerde album som kom ut i 2000. Sangenkan sies å handle om en gutt og ei jente som har vært sammen, men har gjort detslutt, men liker hverandre så godt at de fortsatt prøver å bli sammen igjen,men de krangler hele tiden. De er direkte motsetninger, derav sangens tittel.Pingviner bor på Sydpolen, mens isbjørner bor på Nordpolen. «You're on the top when I'm low / As soon asyou're fading I will grow / I don't like you, you don't like me». Ogsådenne sangen starter med det ikoniske og gjenkjennelige gitarriffet vi blant annethører i «Olympic», men i en annen oktav.

«A-Ten» er også åfinne på «Penguins & Polarbears». Sangen er skrevet for Nikolas kjæreste,hvis mor døde da de holdt på å lage albumet. Antageligvis ønsket han å hjelpehenne når hun lå nede, og sangen har en tilhørighet til sangen «Fingers Crossed»fra albumet «Home from Home» fra 2002, som handler om samme jente, og sammetema.

«The Ballad» er sistesang jeg tar for meg i dag, også denne fra fjerdealbumet, og er sammen med «TwentyTwo» den sangen jeg liker best av Millencolin, og en av dem jeg virkelig kankjenne meg igjen i. Sangen handler om en gutt som blir mobbet og undertrykt av derundt ham, og han føler seg virkelig som Viggo Venneløs. Han er deprimert fordihan aldri blir invitert med på noe, og det virker som om folk skyr ham. Hansitter hjemme med moren sin, og finner på nye unnskyldninger hele tiden om hvorforhan ikke er ute med andre og finner på ting, men moren forstår, og fortellerham at alt kommer til å gå bra, og i fremtiden vil han ha venner og bli respektertfor den han er. En svært trist, og samtidig veldig vakker sang. En ektepunk-ballade. «Do you know, who's thatguy, who's all alone / Do you care enough to see / He's in pain and misery»

Spillelister

Wimp

Spotify