I disse dager åpner Trondheim turistforening sine bemannede hytter i Trollheimen. Men før gjestene kan ønskes velkommen, legges det ned mye frivillig arbeid i vedlikehold og vasking.

– Jeg er en del av veteranene i turistforeningen. Det har jeg hatt så mye glede av, at jeg ønsker å gi noe tilbake, uttaler Else Maseng fra Trondheim mens hun beiser veggene på Jøldalshytta.

Snart i mål

Det er torsdag formiddag, sola steker, og det er siste dag for gjengen som har tilbrakt fire dager sammen i iherdig jobbing for å klargjøre Jøldalshytta for sommersesongen. De er ikke så mange, men følelsen av ei mini maurtue kommer krypende.

– Gjengen her er utrolig selvgående, dyktige og arbeidsomme. De ser selv hva som skal gjøres, skryter Karl Ove Mærk, som er vert på hytta for fjerde sesong.

Han forteller at de har rundvaska nesten hele hovedhytta innvendig, beisa utvendig bordkledning, og er godt i gang med å bygge ny sovesal som rommer ti «båser», i nabobygget. Pluss annet forefallende vedlikehold som også er viktig for at turisthytta ikke skal forfalle.

Utvidet dugnad

Mærk har vært ivrig bruker av marka og fjellet siden ungdomsårene, og jobbet første gang på Jøldalshytta i 1978, som nykonfirmant.

– Jeg trives veldig godt i fjellet. Her har jeg en annerledes og fin jobb, smiler han.

I disse dager er det han som sørger for dugnadsgjengen, og fungerer både som vert og arbeidsleder. Han forteller om årets dugnad som er litt mer omfattende enn tidligere år, med en stor andel snekkerarbeid. Det gjør at turistforeningen har søkt spesielt etter noen med litt mer snekkerferdigheter.

– Det er veldig spennende med dugnad, vi vet aldri hvilke folk som kommer. Men når de er så flinke som disse, er det lett å være arbeidsleder, sier Mærk.

God kjemi

Dugnadsgjengen består av kvinner og menn, fra studenter til pensjonister, og som med sin ulike bakgrunner, utfyller hverandre ypperlig. De kommer fra fjernt og nært, blant annet fra Orkanger, Trondheim, Åfjord og Bergen.

– Det er ikke gitt at en slik gruppe skal fungere godt sammen, det er alltid spennende å skulle jobbe sammen med mange ukjente, sier Leif Grøset fra Orkanger.

Grøset har i mange år hatt planer om å være med på dugnad, og endelig klaffet det.

– Det har fungert veldig bra. Jeg har vært med og lagt panel, beisa og satt opp materiellskur. Gruppa har vist stor tilpasningsevne, og det har vært et kjempeopplegg. Vi er blitt tatt veldig godt vare på av vertskap og kokk, smiler han.

– Og det har ikke blitt ett eneste blåøye, humrer sidemannen, Jarle Kjørsvik fra Titran.

Sistnevnte kan fortelle om sosiale kvelder langt inn i de sene nattetimer, med ivrige diskusjoner om både biltyper og litteratur.

Fiskeriminister

Så godt har arbeidslaget trivdes, at de fleste av dem har konkrete planer om neste besøk ved Jøldalshytta, enten som arbeidsfolk eller besøkende. Finn Ove Grepstad Flæten har tatt turen helt fra Bergen, og er i Trollheimen for første gang.

– Det er tilfeldig at jeg er her. Jeg så at turistforeningen annonserte etter folk og søkte, sier han, og tilføyer at han har både malt, lagt isolasjon og panel.

Flæten trives veldig godt i Trollheimen og synes det er innmari kjekt å oppleve annen natur enn den han opplever til vanlig.

– Ja, det er flott her. Jeg skal tilbringe mer tid her, blant annet ett par uker som «fiskeriminister» hvor jeg skal sørge for all fisk som havner på matbordet, ler han.

Til dekket bord

Det kan virke som hele dugnadsgjengen består av folk som ferdes mye i fjellet og nyter naturen så fort de har anledning. Men på tampen dukker det opp en mann fra Åfjord med helt andre tanker.

– Vi ungkarer går glatt fem kilometer for å komme til dekket bord noen dager, smiler han, selv om han innrømmer at en dugnadsuke er en god opplevelse for de fleste.

Rent, pent og treretters

Og mat har ungkaren fra Åfjord fått.

– Jeg serverer dugnadsgjengen treretters måltid, akkurat som gjestene i sesong skal få, forteller den nyansatte kokken, Svein Lemke fra Oppdal, mens han rører iherdig i grytene.

Det lukter fortreffelig på kjøkkenet, og kokken høster lovord fra arbeidsfolket ved lunsjbordet. Sesongens gjester kan se frem til deilig mat og klargjort hytte med duft av grønnsåpe.