Det var onsdag 14. juni, og nest siste skoledag for elevene på Meldal videregående skole. Det som skulle være en hyggelig markering av avslutningen på et skoleår, ble til et mareritt for lærer Marit Mjøen.

Det var første time, og elevene hadde rukket å avslutte en uhøytidelig quiz. Mjøen hadde servert kanelsnurrer, da en av elevene overraskende kom med et fat med kaker som vedkommende ville gi til sin lærer.

- Det var to små kakestykker på en papptallerken, som ble opplyst å være bakt av eleven selv, sier Mjøen, som selvsagt takket eleven for kaken før hun begynte å spise av den sammen med en kopp kaffe.

Mjøen fryktet alvorlig sykdom da hun ble akutt syk på jobb.

Kvalm og svimmel

Hun spiste det ene av kakestykkene. Etter å ha konstatert at kaken kanskje ikke var helt etter hennes smak, lot hun resten ligge på tallerkenen. Etter at timen var ferdig hadde Mjøen og den kakebakende eleven avtale hos skolens rådgiver.

- Jeg ryddet bort kakerestene og kastet dem i søplebøtta og gikk til rådgiverkontoret. Da det var gått omtrent et kvarter etter kakespisingen, som for øvrig var dagens første måltid, begynte jeg å føle meg uvel. Jeg ble kvalm og svimmel. I ettertid har rådgiveren fortalt meg at det så ut som jeg kaldsvettet under samtalen, sier Mjøen.

Tankene svirret

Etter planen skulle Mjøen, som er kommunepolitiker i Orkdal, møte i Kulturutvalget på Orkanger samme formiddag. Planen var å kjøre bil til møtet.

- Formen ble imidlertid dårligere og dårligere, og mange tanker strømmet gjennom hodet. Var jeg i ferd med å få hjerneblødning? Eller kunne det være hjerteinfarkt? Alle mulige tanker svirret gjennom hodet.

Da hun kom fram til skolens resepsjonsområde var hun knapt i stand til å gå, og følte hun var i ferd med å besvime.

Mistet kontrollen

- Min kollega i resepsjonen så meg og mistenkte at det kanskje var snakk om blodtrykksfall, fikk meg ned på gulvet og plasserte bena høyt og ga meg sukker. Selv var jeg ganske så omtåket. Følte at jeg mistet kontroll på stemmen, og andres stemmer ble utydelig og fjerne.

Oppe i det hele var Mjøen mest opptatt av å få gitt beskjed at hun nok ikke kom seg på møtet, noe kontormedarbeideren tok seg av ved å ringe til Orkdal rådhus.

- Knut Even Wormdal informerte utvalget om mitt fravær, men beroliget mine kolleger om at det dreide seg om et blodtrykksfall. Han skulle bare visst, humrer Mjøen.

Til sykehuset

Ved Meldal videregående skole samlet det seg etter hvert flere kolleger i resepsjonsområdet, også rektor Øyvind Togstad.

- Jeg klarte å fortelle han om bruddstykker av forløpet og informerte også om kakespisingen og restene som lå i søpla. Jeg begynte å ane at dette kunne ha noe med saken å gjøre.

Det ble bestemt å tilkalle ambulanse. Før denne ankom rakk allerede en lege fra Meldal legekontor å komme på plassen. Legen undersøkte henne og konkluderte med at hun måtte sendes på sykehus.

- Veien nedover føltes veldig lang, selv om det i realiteten gikk ganske så fort, sier Mjøen.

Cannabis

Legen på sykehuset i Orkdal fattet raskt mistanke til hva det kunne være etter å ha fått høre Mjøens forklaring. Hun kontaktet lokalt lensmannskontor, som raskt stilte med to betjenter på mottakelsen. Etter noen timer ankom to betjenter fra narkotikaseksjonen ved Trondheim politikammer som beordret urinprøve, en såkalt hurtigtest.

- Prøven viste seg å inneholde klare spor av cannabis, noe som der og da opplevdes som en lettelse for meg. At det ikke var en alvorlig sykdom, og at dette ikke kunne være min skyld.

Mjøen gjør seg mange tanker om hendelsen, nå over to uker at den inntraff.

Tillitsbrudd

- Jeg tenker selvsagt på hva som kunne skjedd om jeg hadde rukket å sette meg i bilen, skade jeg kunne påført både andre og meg selv. Men det verste er faktisk tillitsbruddet dette representerer. Vi er så opplært og innprentet med at vi skal ha- grenseløs tillit til hverandre. Denne hendelsen har gitt meg en knekk i så måte, sier hun.

I følge Marit Mjøen kjenner hun eleven godt, og har bare godt å si om vedkommende. De har hatt en god relasjon gjennom to skoleår.

- Det var absolutt ingen signaler på at noe sånt kunne skje. En hyggelig elev på alle måter, og det er det som gjør det så vanskelig å fatte, sier Mjøen, som har valgt å være åpen om historien og fortalt den til venner og kjente.

Hvis det på noen måte skulle være mulig å hente noe positivt ut av denne saken, måtte det i følge Mjøen være om den kan bidra til å sprenge et mulig narkotikamiljø. Hun vil for øvrig berømme sine kolleger på skolen for handlekraft og god støtte i tiden etterpå.

Øyvind Togstad er rektor ved Meldal videregående skole.

- Kjedelig sak

- For min del er hendelsen i tillegg blitt en påminnelse om at vi ikke må være for naive, sier Mjøen, som karakteriserer hendelsen som en «bad trip» på alle måter.

Rektor Øyvind Togstad ved Meldal videregående skole, som selv var tilstede under deler av hendelsen, bekrefter historien og sier i en kommentar at dette selvsagt er en kjedelig sak for skolen.

- Jeg så jo med egne øyne at Mjøen ble dårlig, uten at vi som var rundt henne ante hva dette i realiteten dreide seg om, sier han.

Rektoren var imidlertid klartenkt i situasjonen som oppstod og sikret seg en bit av kakerestene som er sendt til analyse for å klargjøre hva de faktisk inneholdt.

- Etter det vi har fått høre vil det ta noe tid før resultatene av disse prøvene foreligger, sier Togstad.

- Fra skolens side har vi ingen øvrige kommentarer siden saken er under politietterforskning. Vår oppgave har vært å følge opp vår kollega og iverksette de tiltak vi rår over, sier rektor Øyvind Togstad, som er glad for at Mjøen allerede etter et par dager var tilbake på skolen.

Skjedd tidligere

Det er ikke første gang at det har vært episoder der lærere er blitt hasjforgiftet av elever i Norge. Under en påskelunsj på Lier videregående skole i 2015 ble det servert kaker som noen av elevene hadde bakt. Utover dagen ble tre lærere syke og følte seg ruset. Først da en av lærerne oppsøkte legevakta, ble det påvist virkestoffer fra hasj i en blodprøve. Dermed ble mistanken rettet mot kakene.

- Ikke konkludert

- Jeg kan bekrefte at saken er under etterforsking av oss, sier fungerende lensmann ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor, Arnt Johansen.

Noen ytterligere opplysninger kunne ikke Johansen gi da avisa Sør-Trøndelag snakket med han på telefon, men understreket at det ikke foreligger noen konklusjoner i saken så langt.

steinar.larsen@avisa-st.no

452 29 211

Øyvind Togstad er rektor ved Meldal videregående skole. Foto: Lillemor Hestvik