ST-turen ble avsluttet med noen innholdsrike dager i Porto, landets nest største by.

Det er drøye 30 mils kjøring fra Lisboa til Porto, men turen går forholdsvis raskt på den fine motorveien mellom byene. Den portugisiske guiden vår, Diogo, ga æren til EU for de gode veiene i landet. Ifølge ham skjøt veibygginga fart rett etter at landet ble med i EU.

Nord for Douro

Porto ligger på nordsiden av elva Douro, mens bebyggelsen på sørsiden er en del av Gaia.

Etter å ha installert oss på det helt nye hotellet, Hotel Eurostars Heroismo, som åpnet i mars, tok noen av oss en taxi ned til området der gamlebyen møter elva; Ribeira-distriktet. Dette er kanskje det mest sjarmerende området i hele Porto.

Atmosfære

Det finnes noen byer og bydeler som gjør et umiddelbart inntrykk, og slik føltes det å komme ut av drosjen i Ribeira-distriktet. Der og da er man fortapt og forført av Portos sjarm og atmosfære.

Her er det verken prangende byggverk og elegante bulevarder som møter en, men derimot en bydel som syder av liv og en arkitektur som en smellvakker i all sin fattigslighet. I Ribeira dominerer de smale, høye husene, der farger og byggematerialer er helt tilfeldig sammensatt. Her henger klesvasken utenfor vinduene, med det portugisiske flagget side om sine.

– Skal tilbake

Kjellrun Morken Størseth, som opprinnelig kommer fra Skaun, var blant de mange som lot seg forføre av Portos sjarm.

– Det var en fantastisk flott by, og jeg er overbevist om at jeg skal tilbake. Den var så sjarmerende, og båtturen på Douro var helt fantastisk, sier Sørseth som sammen med reisevenninnene Ingjerd Kvålsvoll og Ida Husby gikk mye da de var i byen.

– Området ved elva var så herlig og pittoresk. De smale, trange gatene, katta i vinduene, klesvasken høyt oppe på veggen. Jeg var helt overveldet, og jeg har allerede overbevist søstera mi om å bli med til Porto. Dette er den fineste plassen jeg har vært på. Jeg har reist en del, så jeg har noe å sammenligne med.

Portvinens rike

Mange av deltakerne på ST-turen hadde kommet langt i å fylle opp vinkvoten sin etter besøket i Porto. Det er nemlig her portvinen hører hjemme, og vi besøkte en av de mest kjente portvinsprodusentene, Sandeman.

På sørsiden av elva ligger disse portvinshusene på rekke og rad. Sandeman ble etablert av en engelskmann i 1790, og har i dag en av verdens mest berømte vinlogoer; den kappekledde mannen med en svart, bredbremmet hatt. Slik går de fortsatt kledd, alle dem som arbeider med å profilere vinen ved Sandemans vinhus.

Hvit portvin

Selve vinen produseres i Dourodalen, der temperaturene er svært høye og forholdene ligger perfekt til rette for produksjon av portvin.

– Smak på den hvite portvinen!

Det var en av anbefalingene Diogo kom med da vi ba ham nevne noen få ting man bør få med seg i Portugal.

Vi tok ham på ordet, og kunne slå fast at også den hvite portvinen absolutt er verdt et kjøp.

Kontraster

Vi fikk en omfattende sightseeing i byen, med kunnskapsrike og alltid hjelpsomme Diogo som sjenerøst delte av sin viten.

Det er tydelig at dette er en by som ikke har eller har hatt de samme ressursene som hovedstaden litt lenger sør i landet. Kontrastene er store i Porto. Ekstra tydelig så vi det fra vårt firestjerners hotell. Fra den store pent beplantede terrassen så vi rett inn i bakgården på en grå betongblokk der klesvasken hang langs fasaden og bølgeblikk dekket takene.

– Porto er kontrastenes by, og jeg tenker på hvordan det er for dem som ikke har så mye. Jeg synes det er litt vanskelig, sier Tordis Lium fra Meldal. Sammen med mannen Johan deltar hun på sin første ST-ture siden 1997, da de var til Nice.

– Fantastisk reisemål

Men selv om de har vært vitne til en levestandard som er et stykke unna vår, lot de seg sjarmere av Porto, og de trekker spesielt fram turen på elva.

– Portugal var nytt for oss, og vi visste ikke så mye om landet. Nå har vi sett at det er et fantastisk reisemål. Vi har fått alt servert på et fat, for det har vært så fint opplagt. Det har dessuten vært en veldig fin gruppe uten klikker. Alle har hatt det fint med hverandre. Vi har fått en kjempeopplevelse som vi absolutt vil anbefale for andre.