KIL/Hemnes damelag har spilt tre hjemmekamper så langt i sesongen og har et gjennomsnittlig tilskuertall på 378. Det er høyest av samtlige damelag i hele Norge.

Hårete mål

KIL/Hemne satte seg hårete mål før den første serierunden i årets 1. divisjon. Laget ønsket å trekke 500 tilskuere til den første damekampen på dette nivået. Til tross for at kampen gikk på den siste dagen i påska, møtte hele 535 tilskuere opp. Kampen ble med andre ord sett av 12 prosent av Hemne kommunes befolkning. Det var ny tilskuerrekord for damelaget.

KIL/Hemne har ikke klart å lokke like mange på de to siste kampene sine, men 335 mot Lyn og 265 mot Øvrevoll Hosle er likevel ekstremt høyt om en skal sammenligne med toppserielag og 1. divisjonslag i Norge. Det er faktisk så høyt at KIL/Hemne per dags dato er landets mest populære damelag om en skal se på antall tilskuere.

- Det er jo rett og slett fantastisk. Det at en bygd kan konkurrere med byene er ikke noe annet enn imponerende. Det sier litt om fotballinteressen i Hemne for øvrig. Herrene har hatt godt besøk på sine kamper og det er artig at også damelaget nå har et så høyt tilskuertall. Det er veldig artig, sier KIL/Hemne-trener Rune Bakken.

Her er oversikten over tilskuere i 1. divisjon for kvinner så langt denne sesongen.

Snitt på 378

KIL/Hemne er ligger suverent øverst på oversikten med 378 tilskuere i snitt på sine kamper så langt i sesongen. Divisjonskollega Kongsvinger har nest mest med 294 tilskuere i snitt. Deretter kommer toppserielaget Trondheims-Ørn med 293 i gjennomsnitt. Fjorårets serie- og cupvinner LSK kvinner kan skilte med 213 tilskuere i snitt så langt denne sesongen. Om en tar med i betraktningen at KIL/Hemne kommer fra en kommune med 4250 innbyggere, så er det enda mer imponerende. KIL/Hemne er minst i størrelse, men størst på antall tilskuere.

Her er oversikten over tilskuere i toppserien så langt.

Frykter ikke nedgang

Selv om tilskuertallet naturlig nok har falt en del siden åpningskampen føler Bakken seg trygg på at det kommer til å være mellom 200–300 tilskuere på kampene fremover også.

- Jeg tror ikke tilskuertallet vil dale noe særlig mer. På lørdag da vi hadde 265 tilskuere var det kamp for herrene like etterpå og da kan folk ha spredd seg litt på de to kampene. Hadde vi hatt kamp alene på lørdagene hadde vi sikkert hatt over 300. Med den rammen vi har rundt våre kamper er jeg trygg på at tilskuerne kommer til å fortsette å komme til Ånesøyan, sier Bakken.

Matchavgjørende?

KIL/Hemne har vunnet to av sine tre hjemmekamper. Seierne har kommet helt på tampen av kampene. Bakken mener støtten fra tribunen er en viktig faktor, men ikke helt avgjørende.

- Så stor støtte kan være matchavgjørende. Jeg tror det hadde blitt tøffere å ta de poengene uten den støtten vi har hatt, men jeg vil ikke gå så langt å si at det har vært helt avgjørende. Jentene synes i hvert fall det er veldig stas å spille foran så mye publikum, sier Bakken.

Viktig økonomisk

KIL/Hemnes damelag begynte ikke å ta betalt for sine kamper før i fjor da laget spilte i 2. divisjon. Det store oppmøte på kampene er en viktig økonomisk tilvekst for klubben som nå reiser Norge rundt for å spille kamper.

- Det er veldig positivt at vi får inn litt penger på disse kampene. Vi er på mange måter avhengig av det med de reiseutgiftene vi har i løpet av sesongen. Vi hadde nok ikke regnet med så mange tilskuere, men vi hadde håpet på en del, sier Bakken.

Han skryter også av arrangementskomiteen som gjør det til mer en bare en fotballkamp.

- Det er en voldsom til dugnadsinnsats som ligger bak dette. Vi har en arrangementskomité som legger opp til det lille ekstra med konkurranser i pausen og aktiviteter i pausen. Det blir en rosin i pølsa hvor folk kommer for å møte andre til en sosial sammenkomst. Jeg er ganske sikker på at vi har det beste arrangementet i divisjonen på våre kamper. Nå har vi spilt noen bortekamper og det er ikke nærheten av den samme rammen, sier Bakken.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255