Overfor avisa Sør-Trøndelag lover stortingspolitiker Trond Giske (Ap) å ta opp kampen med regjeringen.

– Vi ønsker en omkamp. IKT må brukes til å desentralisere, ikke til å sentralisere. Eller er det slik at regjeringen må si opp ansatte for å få nok penger til å investere i IKT? spør han retorisk.

Utfordrer regjeringen

Men Giske, og de Helfo-ansatte, er avhengig av støtte på Stortinget for å få til en endring - en eventuell revurdering.

– Regjeringen må være ærlige, og begrunne hvorfor dette er lurt. Nå er det om og gjøre å få flertall på Stortinget for å få til en omkamp, sier Giske etter å ha møtt fem av de ansatte ved Helfo Orkdal.

– I andre rekke er det om å gjøre å få en ny og annen vurdering av saken. Det er ingen tvil om at nedbemanningen er fremprovosert, sier Giske.

Representantforslag

Representanter fra Senterpartiet har allerede rettet et forslag til regjeringen. Forslaget er datert 15. juni 2018.

– Begrunnelsen er svært svak, og det dokumenteres ikke at nedlegging av et stort antall kontor vil sikre en utvikling med økonomisk handlingsrom, rekruttering av ny kompetanse, innovasjon og utvikling, skriver forslagsstillerne Kjersti Toppe, Nils T. Bjørke, Siv Mossleth, Per Olaf Lundteigen og Willfred Nordlund.

– Tvert imot, så kan det motsatte skje, nemlig at man risikerer et stort tap av kompetanse og fagmiljø som brytes ned.

Forslagsstillerne mener det er oppsiktsvekkende og problematisk når Helfo skriver i sin utredning at «det er svært vanskelig å rekruttere kompetanse på kontorsteder som ikke er i nærhet til et stort og attraktivt arbeidsmarked.»

– Helfos eventuelle problem med rekruttering må tilskrives at Helfo selv ikke har drevet en god og aktiv rekrutteringspolitikk, mener forslagsstillerne.

Automatisering

«Helfo har sett at etaten ikke greier å investere i ny teknologi og ny kompetanse med dagens kontorløsning og IKT-systemer. (...) Med målrettede IKT-investeringer og endret kontorstruktur kan Helfo over fem år redusere antall årsverk med om lag hundre, fra dagens 550 til cirka 450,» skriver helse- og omsorgsdepartementet. «Økt bruk av selvbetjening og automatisering og færre enkle, manuelle prosesser reduserer behovet for ansatte. (...) Investering i IKT vil øke behovet for kompetanse på utvikling og drift av digitale løsninger,» skrev regjeringen i sin pressemelding, datert 19. april 2018.

– Digitalisering i seg selv taler for en desentralisert kontorstruktur og for spredning av statlige arbeidsplasser, skriver forslagsstillerne.

I forslaget viser de til at for eksempel Vegtilsynet ikke har problem med å rekruttere høyt utdannet kompetanse på Voss, og heller ikke Brønnøysundregistrene i Brønnøysund.

– Urealistisk

Sp-politikerne hevder at de er kjent med at Helfo, ved utgangen av 2020, etter planen skal behandle inntil åtti prosent av henvendelsene automatisk.

«Per dags dato ser det ut til at automatiseringen vil øke fra dagens om lag tolv prosent, til om lag tretti prosent,» skriver de.

Det er på dette grunnlaget at forslagsstillerne mener at nedbemanningen de neste fem årene, er urealistisk fordi forutsetningene ikke er til stede. På bakgrunn av det tre sider lange forslaget, har stortingspolitikerne derfor fremmet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjøre en ny vurdering av Helfos kontorstruktur basert på reelle vurderinger av effektiviseringsgevinster, fremdrift av digitalisering, risiko for tap av erfaringskompetanse, statlige retningslinjer for plassering av statlige arbeidsplasser samt Stortingets føringer. (...) Stortinget ber regjeringen opprettholde dagens kontorstruktur i Helfo inntil en slik sak er behandlet av Stortinget.»

Sløvt av lokalpolitikerne

De ansatte anerkjenner forslaget fra stortingspolitikerne.

– Det er et veldig godt forslag, sier de ansatte ved Helfo Orkdal, som synes det er det er rart at ingen har involvert seg lokalpolitisk for å berge det de mener er en «relativt stor arbeidsplass i Orkdal».

Saken ble registrert i postlistene i Orkdal kommune i slutten av april.

– Dette er sløvt. Lokalpolitikere bør involvere seg i slikt, sier Giske.

erik.eikebrokk@avisa-st.no

922 98 047