Helt utenom programmet tok Orklareisers sjåfør, Knut Grønningen, en avstikker til Bergiesel-bakken i Innsbruck mandag ettermiddag, da deltakerne på ST-turen var på vei sørover mot Italia.

Utsikt

Grønningens improvisasjon ble meget godt mottatt. For inne i Bergiesel-bakken var det en fantastisk utsikt både oppover og nedover – mot toppen av hoppbakken og ned mot Innsbruck.

Det er i denne bakken et av nyttårshopprennene arrangeres.

Men det var flere grunner enn spektakulær utsikt som gjorde avstikkeren til en opplevelse for noen i reisefølget.

Dobbel sølvvinner

I 1964 gjorde agdenesingen Harald Grønningen seg bemerket ved å ta to sølv under vinter-OL i Innsbruck. Medaljene kom på 15- og 30-kilometer.

Alle medaljevinnerne fra de olympiske vinterlekene i 1964 er hedret i enden av hoppbakken, der navnene deres er inngravert på en stor bronsetavle.

Grønningen figurerer to ganger på denne lista, i og med at han ble dobbel sølvvinner.

Bronsetavle

Idrettsheltens sambygdinger, Gunhild og Egil Øyangen, er med på sommerens ST-tur til Toscana. De satte pris på at de fikk muligheten til å se bronsetavla der Grønningen har en plass blant andre store idrettshelter.

– Det var stas å få se dette. At vi finner navnet hans her, understreker Harald Grønningens internasjonale status, sier ekteparet Øyangen.

Jordnær

Både Gunhild og Egil husker godt Grønningens bravader i skisporet.

– Han var en vanlig, jordnær skogsarbeider, og ikke noe resultat av talentsatsing, slik det ofte er i dag. Og han er fortsatt like jordnær og trivelig. Harald forandret seg ikke på grunn av sin stjernestatus, men forble veldig hyggelig og beskjeden i all sin framferd. Han var veldig populær, og han er veldig populær, sier Gunhild som minnes at faren hennes var en av dem som arbeidet for at Harald Grønningen skulle få sin statue i Agdenes.

Bursdag

I løpet av de knappe to ukene ST-turene varer, er det alltid noen som har bursdag.

Førstemann ut denne gangen var Asbjørn Belsvik fra Vormstad, som fylte 57 år mandag. Det gikk ikke upåaktet hen, og Belsvik ble overrakt en flaske champagne av sjåfør Knut Grønningen og reiseleder Geir Lorentsen.

Passer godt

Asbjørn Belsvik og kona Eva er med på ST-tur for første gang i år.

– Vi tar en tur hver sommer, enten til syden eller på busstur. Denne gangen ble det lesertur med Orklareiser.

– Det passer oss veldig godt. Det er bare å «sti på og vårrå med». Vi slipper å ordne noe selv. Og så var det artig at det var så mye kjentfolk med på turen.