Kirkeverge Atle Rikstad hadde i et brev til Meldal kommune uttrykt behov for blant annet sikring av kirketaket mot sneras.

På bakgrunn av disse opplysningene søkte Meldal kirkelig fellesråd om ekstra midler til formålet.

Utelatt

Prosessen startet imidlertid med at kirkekontorene rundt om i landet, via en e-post fra Kirkelig arbeidsgiver og interesseorganisasjon (KA), ble bedt om å synliggjøre utgifter for kirkebyggene som kunne igangsettes i løpet av kort tid. Dette ble sett i sammenheng med regjeringens tiltakspakke.

— Vi sendte en liste tilbake til KA. Imidlertid ble det klarlagt at kirkebyggene var utelatt for direkte tilskudd i krisepakken. Midlene måtte inngå i kommunens ressursøkninger, fortalte Rikstad.

Søknad for sent

Da ble brevet som synliggjorde behovene sendt til kommunen. Dessverre kom søknaden fra kirkevergen for sent til at saken ble behandlet da ekstrapengene fra regjeringa ble fordelt i det siste kommunestyremøtet for februar det året.

— Men vi har fått positive signaler fra ordføreren, og saken vil bli tatt opp i neste formannskapsmøte. Vi har godt håp om at dette går i orden, sa Rikstad.

Utredning

På lista over behov som ble sendt til KA, var det tiltak skissert til 600 000 kroner. Men søknaden til kommunen gjaldt kun tiltaket for å hindre sneras fra meldalskirka.

— Vi har selv anslått en kostnad på 150 000 kroner. Dette skal utredes mer nøyaktig fra et ekstern firma, fortalte Rikstad, som viste frem snerasproblemet sammen med kirketjener og kirkegårdsarbeider Idar Garberg.

Nestenulykker

På taket over inngangsdøra og døra inn bakveien var det allerede montert snefangere. Det var slike som nå var ønsket på flere steder på taket. Den eneste sikringen bortsett fra det, var flere «Fare for takras»-skilt.

— Vi har ikke hatt ulykker ennå, men taksneen har flere ganger skremt ansatte. Og begravelser kan heller ikke gjennomføres når gravstedet ligger inntil kirka på sørsida og sneen henger ned fra taket, fortalte Rikstad.

Da Meldal kirke sto ferdig i 1988, var det beregnet at skifertaket var så bratt at sneen ikke festet seg. Men dette var slett ikke tilfelle. Realiteten var at skiferen hadde blitt grovere med åra slik at den holdt bedre på sneen.