– Fisket i Orkla har vært jevnt bra, og vi ser jo at det går en del fisk opp elva. Dessverre er været litt for bra for fiske. Elva blir blank og det er vanskeligere å få laksen til å ta, forklarer formannen i fiskeutvalget i Orkla Jeger og Fiskerforening, Bernt Ole Knudsen.

Det flotte været gjør at en god del laks går opp elva om natta.

– De velger gjerne den mørkeste tiden på døgnet når været er slik som nå. Det blir veldig spennende å se hvor mye mellomlaks og smålaks som etter hvert kommer. Mellomlaksen bør vi se når vi kommer litt lenger ut i juni, og smålaksen kommer gjerne i første halvdel av juli, forteller Knudsen.

Han frykter at det kan bli flere restriksjoner i Orkla hvis smålaksen svikter i år.

– Enkelte fiskere synes jo det er galskap at de bare får fiske en laks i døgnet. Det er vel særlig blant fiskere i den nedre delen av elva, der det fiskes mye smålaks, at folk reagerer, sier Bernt Ole Knudsen.

Når formannen i fiskeutvalget skal fiske selv er det mark laksen lokkes med.

– Jeg er oppvokst med markfiske og det har blitt en lidenskap. I tillegg er jeg litt irritert over at fluefisket liksom skal være så nobelt. Dermed er det også en liten protest når jeg fortsetter med markfiske, forklarer Knudsen.

Fredag morgen var det registrert 191 laks på laksebørsen for Orkla, med en gjennomsnittsvekt på 8,41 kilo. 148 er storlaks over sju kilo, 41 mellomlaks mellom tre og sju kilo og to smålaks under tre kilo.

Blant de som har fiskelykken med seg, er finansmannen Bjørn Rune Gjelsten. Han er som vanlig på plass i Orkla, og har ifølge avisa Romsdals Budstikke fått laks på 10 kilo.

Gjelsten har tidligere sagt til ST at laksefisket i Orkla er ett av årets største høydepunkter for ham.

PS! Du kan sende inn bilder av deg og laksen du fisker til avisa Sør-Trøndelag. Utvalgte bilder vil komme på trykk i avisa eller på våre nettsider. Fra mobil: sttips til 2097. Du kan også sende bilder via e-post: nyhets.redaksjonen@avisa-st.no

Stian H. Øybakken

og

Svein Arild Sletteng

Bjørn Rune Gjelsten fisker ofte i Orkla. Bildet er tatt i 2006, like ved Orklagaard. Arkivfoto
For Bernt Ole Knudsen har markfiske blitt en lidenskap. Bildet er fra sesongen 2006.<QM>Arkivfoto