Windsor var nest siste stopp på ST-turen i år. Windsor er en liten by med rundt 30 000 innbyggere, og den ligger i underkant av fire mil fra sentrum av London.

Churchill

Vi ankom byen fra nordvest, etter å ha kjørt fra Stratford upon Avon via Bourton on the Water. Vi hadde også fått en smugtitt inn mot Blenheim Palace, der Winston Churchill trådte sine barnesko.

Windsor er mest kjent for slottet, som er en av dronningens offisielle boliger. Av de slottene i verden som er bebodd i dag, er Windsor Castle det eldste og det største.

Hesteveddeløp

Windsor er en vakker liten by. Selve slottet er omgitt av et gedigent parkområde. En stor del av dette kan benyttes av allmennheten, og det er også en delikat hage med små fossefall og fontener.

Et godt steinkast fra slottet renner elva. Themsen er kanskje det flotteste stedet og bivåne den rojale prakteiendommen fra. Her kan man bli med en elvebåt, for eksempel til Royal Windsor Racecourse. Her har det vært arrangert hesteveddeløp siden Henrik VIIIs tid, og dronningens egne hester deltar i løp både her og på den mer kjente banen Ascot, som ligger et godt stykke lenger sør.

Blomster og puber

Mellom slottet og elva ligger det gamle bysentrumet. Her bugner det av blomster, småbutikker og ikke minst sjarmerende puber.

En fin måte å oppleve byer man kommer til, er å bli med sightseeing-bussene som man kan gå av og på. Å se en by som Windsor fra den takløse andreetasjen på en slik buss, er absolutt å anbefale.

Rikmannscollege

Disse bussene kjører også i utkanten av byen, slik at man får med seg cricketbaner, vakre nabolandsbyer og deler av den kongelige parken.

På andre siden av Themsen ligger Eton, som er mest kjent for sitt college. Her har så å si samtlige mannlige med blått blod tatt sin utdanning. Eton er også en veldig koselig by å rusle rundt i, og kan blant annet by på spennende antikvitetsforretninger.

Angrer ikke

Skal man spise lunsj eller kanskje bare ta et glass vin eller en kopp te i Windsor, er terrassen på Sir Christopher Wren Hotel, som ligger ved elva og brua over til Eton.

Det var her Bodil Botten inntok Windsor-lunsjen sin, sammen med noen av de andre deltakerne på ST-turen. Botten er med på lesertur for første gang, og angrer ikke på at hun og samboeren ble med.

Rask bestilling

– Jeg hadde slitt med helsa i månedene før turen, og da jeg leste i at det var noen få plasser ledig etter avbestillinger, sa jeg fra til Svend Åge (samboer, red. anm.) at denne turen ville jeg være med på. Fem minutter senere hadde han bestilt, forteller fannremskvinnen mens hun nyter den gode maten og drikken ved bredden av Themsen i Windsor.

Større enn fjellbjørk

Hun har bare godord å komme med om turopplegget.

– Det har vært helt herlig. Vi har fått se en fantastisk fin natur. Jeg som er fra Oppdal, er vant med fjellbjørk. Så det har vært flott å se alle de store trærne. Og vi har sett nydelige landsbyer. Jeg har nesten ikke ord for det. Jeg er så glad for at jeg ble med, sier Botten.

Aldersblanding

Botten, som selv er i slutten av 40-årene, er glad for at det er så stor aldersspredning blant deltakerne. På årets ST-tur er det deltakere fra 19 til godt over 80 år, og det er blitt en veldig sammensveiset gruppe.

– Det har vært en fin blanding av ung og nesten ung, sier Botten og smiler.

– Det er fint med aldersblanding. Jeg har bestandig vært glad i folk i alle aldrer. Jeg sorterer ikke folk etter hvor gamle de er.

Lett fra London

Noe av tanken bak årets ST-tur, er at vi ønsker å synliggjøre at England består av langt mer enn London. Landets infrastruktur er veldig godt utbygd, og Windsor er en av disse sjarmerende landsbyene man lett kan komme seg til fra London.

Det går både busser og tog. Og dersom man ikke ser seg råd for å ta seg fram på egen hånd, er det mange operatører som arrangerer turer til spennende reisemål utenfor hovedstaden.