Pompeii gir et unikt innblikk i hvordan menneskene levde for nesten 2000 år siden. Da Vesuv hadde sitt enorme utbrudd den 24. august i år 79 etter Kristus, ble Pompeii begravd under et seks til åtte meter tykt lag med aske.

På 1700-tallet startet utgravingene av byen ved Vesuvs fot. I dag er det et stort område avdekket, og man ser godt bevarte rester av en sivilisasjon som minner mye om vår egen.

Gjenbruk av urin

De rundt 20 000 menneskene som bodde i Pompeii kunne gå ut for å spise og drikke, de kunne gå på konserter, teaterforestillinger og ulike kamper. Kunst og kultur hadde en stor plass i menneskenes liv.

Allerede på denne tiden satset man på gjenbruk. Ett eksempel er at man samlet opp mannfolkenes urin, for senere å kunne ta den i bruk som ammoniakk.

Forskjeller

Da som nå var det forskjell på folk. Både når det gjaldt klasse, kjønn og etnisk tilhørighet.

De rike hadde tjenestefolk til å arbeide for seg. Og aller nederst på rangstigen var de prostituerte. Jentene var hentet som sexslaver fra blant annet Afrika, og kunne derfor ikke kommunisere verbalt med sine kunder. Løsningen på dette problemet kan man i dag se på veggene i et av horehusene som er gravd fram. Her er «menyen» presentert via tegninger som blant annet viser ulike stillinger.

Steinsenger

Komforten var imidlertid ikke påtrengende. Ennå den dag i dag kan man beskue steinsengene – med steinputer.

Og selv om bordellsengene antakelig var dekket med greiner eller noe annet mykt, kan det neppe ha vært særlig behagelig, i alle fall ikke for den som ble liggende nederst.

ST-tur

Pompeii var et av stedene som ble besøkt under sommerens ST-tur. ST har tidligere hatt en reportasje fra Pompeii-besøket.

I denne saken er bildene fra besøket lagt med.