Snillfjord kommune forsvinner fra kartet når kommunereformen trer i kraft fra 1. januar 2020. Likevel må de knapt 1000 innbyggerne få sine tjenester utført fram til denne datoen.

- 1. januar 2020 er langt fram i tid. Folk i Snillfjord skal ha utført sine tjenester fram til da, sier ordfører John Lernes.

Må ha bistand

Det er naturlig at dagens ansatte i Snillfjord søker seg til ledige stillinger i andre kommuner.

- Snillfjord er sårbar med tanke på at folk kan si opp og søke seg til stillinger i noen av de øvrige kommunene Snillfjord skal slå seg sammen med. Derfor risikerer vi at de forsvinner. I en så liten kommune med så liten administrasjon, blir det gjerne slik at dersom én person forsvinner, forsvinner en hel tjeneste, sier Lernes, som luftet problemstillinga i arbeidsutvalget («formannskapet») i Orkland torsdag.

Nå henvender han seg til samtlige av de kommunene som dagens Snillfjord blir en del av; Orkland-kommunene, Hitra og Heim.

- Kommunene Snillfjord skal slå seg sammen med, må bistå i tilfeller hvor vi får for liten kapasitet til å utføre en tjeneste. Da må vi inngå et samarbeid med kommuner som har ledig kapasitet på saksbehandling på de aktuelle områdene. Med det vil vi også få en smidig overgang med tanke på reformen, sier Lernes.

Optimist

Selv om han sier at det lenge til 1. januar 2020, ser han likevel ikke særlig lyst på å erstatte folk som sier opp.

- I en slik situasjon er det kort tid til 1. januar 2020. Skal vi utlyse en stilling, vil vi komme borti både oppsigelsestid og opplæring. Det er heller ikke sikkert det er attraktivt å søke seg til en kommune som skal avvikles, sier John Lernes.

Han har imidlertid stor tro på at kommunene rundt vil yte den bistanden det er behov for.

- Jeg tror det er stor vilje til å bistå, og jeg tror ikke dette blir noe stort problem. Men det er likevel viktig å drøfte dette nå i forkant, sier Lernes.

Vil hjelpe til

Oddbjørn Bang, ordfører i Orkdal, lanserte i møtet en idé om å etablere ei rådmannsgruppe hvor ledelsen i Orkland sitter sammen med rådmennene i de fire kommunene.

- Da kan rådmannsgruppa komme med uttalelser til saker i kommunestyrene hvor det er naturlig å ha med Orkland-perspektivet, sa Bang, i forbindelse med at det ble pratet om samkjøring av budsjetter og investeringer i de fire kommunene.

Han mente ei slik rådmannsgruppe også vil løse bekymringene til Lernes i Snillfjord.

- Vi er innstilt på hjelpe hverandre når det oppstår slike situasjoner, og da må rådmennene snakke sammen. Forsvinner en byggesaksbehandler fra Snillfjord, kan det være man har kapasitet til å ta unna saker i Agdenes en periode, sa han.