Det var det siste kameratene så og hørte av mannen før han forsvant i vannmassene.

Laksefiskeren som søndag ettermiddag falt i elva Orkla og forsvant, var mandag ettermiddag fortsatt savnet.

- Vi avsluttet søket søndag kveld klokka 22.43 da sola og lyset forsvant. Så gjenopptok vi letinga klokka 08 mandag morgen, fortalte Arnt Johansen, fungerende lensmann i Orkdal og Agdenes, til ST mandag morgen.

Dykkere på stedet

Politiet mottok søndag ettermiddag klokka 15.14 melding om at en person var sett flytende i elva, cirka 500 meter nord for Forve bru på Fannrem i Orkdal kommune.

Alle nødetater ble varslet. Dykkere ankom stedet, i tillegg til Sea King-helikopter og mannskap fra Røde Kors.

Sammen med en annen svenske drev 40-åringen laksefiske ikke langt fra området Trettøya. De var etablert i en campingvogn nært Orkla. Totalt var det fire personer som fisket i dette området; to svensker og to spanjoler.

Hadde på vadere

På dette stedet blir elva delt i to av en sandbanke. 40-åringen som nå er savnet, sto sammen med en spansk statsborger på den ene siden og fisket. På et tidspunkt mistet han fotfestet og havnet i elva. Både spanjolen og den andre svensken ble vitner til dette.

Spanjolen og den andre svensken gjorde et forsøk på å få tak i ham, men klarte ikke det. Den savnede mannen hadde på seg vadebukse, sportsfiskeklær og jakke da han falt i elva.

- Etter at han hadde havnet i elva, ga han uttrykk for at det var vanskelig å holde seg flytende, sier Johnsen.

Observasjon

Han ble observert i vannet klokka 15.43 av helikopteret som søkte fra lufta. De gjorde et forsøk med å hente opp mannen, men han forsvant i vannmassene, og siden har ingen sett ham.

- Legen om bord i helikopteret mente fiskeren da var livløs, sier Johansen.

Klokka 18 søndag kveld gikk leteaksjonen over i en fase «søk etter antatt omkommet». Og like før klokka 23 ble leteaksjonen avsluttet for kvelden.

Leteaksjonen pågikk mandag formiddag i hovedsak fra der mannen sist ble sett i elva og ned til elvemunningen på Grønøra.

- 11 mann fra Røde Kors går langs elvebredden fra elveutløpet og opp til der Sea King-Helikopteret observerte fiskeren i vannmassene søndag ettermiddag, forklarte Johansen i dag (mandag).

Lette i fjorden

Hovedredningssentralen i Sør-Norge gjorde samtidig en simulering av flytende objekter i forhold til strømforholdene i elva. Basert på dette var en båt med tre mann fra Røde Kors ute i Orkdalsfjorden og lette, uten resultat. I tillegg sto det permanent personer på bruene nedover langs elva for å observe om mannen eller utstyr som tilhører ham kom flytende.

Ida (t.v.) og Åse Opøien i Orkdal Røde Kors sto mandag formiddag på brua ved Hamos på Grønøra og så etter mannen som er savnet.

- Vi skal i hvert fall stå her fram til klokka 11, sa de mandag formiddag.

Søstrene fra Fannrem deltok i leteaksjonen også på søndag ettermiddag og kveld.

Begrenset sikt i vannet

På søndag benyttet letemannskaper både båter og surfebrett, der de finkjemmet elva med undervannskamera og sjøkikkert. Men sikten i vannet var ifølge Johansen svært begrenset, kun 30–50 centimeter.

Kraftverkene i Orkla bisto også i aksjonen ved å redusere vanntilførselen, noe som bedret arbeidsforholdene i elva.

ST snakket med Johansen på mandag ettermiddag. Da hadde letemannskapet hatt lunsj, før de fortsatte arbeidet videre fra Bårdshaug bru og oppover mot Trettøya, hvor mannen falt i vannet.

Vurderingsfase

- Det planlagte søket kan nærme seg slutten for i dag (mandag). Vi er i en vurderingsfase hvor vi skal avgjøre om vi skal fortsette utover ettermiddagen og kvelden, sa han i 15-tida på ettermiddagen.

- Vil letinga fortsette tirsdag morgen?

- Det er mulig, ja, svarte han.

- Skaper mye nedbør problemer for dere?

- Det er klart at alt som «forurenser» vannet, er ikke bra. Når det er sagt, foregår letinga stort sett på land. Sikten i vannet er så dårlig at det er umulig å se noe som ikke flyter i vannoverflata, sier den fungerende lensmannen.

Ida (t.v.) og Åse Opøien i Orkdal Røde Kors stod mandag formiddag på Grønørbrua ved Hamos på Grønøra og så etter mannen som er savnet. Foto: Øyvind Brostrøm