Bildet ble tatt i forbindelse med en Vigor-emisjon. Bygget i bakgrunnen er nå fullstendig nedbrent. Fra venstre: Per Garberg (Vigor), Steinar Grefstad (Gjensidige Orkla Forsikring), Jon Nergård (Vigor), Arve Slørdahl (Salvesen & Thams) og Inge Grøseth (Gjensidige Orkla Forsikring).

Det sier Per Garberg, som var med da firmaet Orkla industriutvikling kjøpte Sponplaten av kommunen i siste halvdel av 90-tallet.

Rundt 100 arbeidsplasser

Lørdagen ble en tung dag for Garberg.

- Jeg var på travparken da jeg så røyken. Vi slo opp på avisa-st.no og så at det var Sponplaten som brant. Da skjønte jeg at det var skikkelig ille, og jeg tenkte på alle arbeidsplassene. Det er snakk om rundt 100 arbeidsplasser, og det er usikkert hvor mange av dem som vil bestå videre. Selv om bedriftene er forsikret, vil de miste kunder. Dermed kan arbeidsplasser ryke, sier Garberg.

Sponplatefabrikk

Bygningene som brant lørdag, går under navnet Sponplaten. Det skriver seg fra tidlig på 60-tallet, da det ble etablert en sponplatefabrikk på området. Denne var eid av skogeiere, og etter hvert kom Norske skogindustrier inn som eier.

Midt på 70-tallet ble sponplatefabrikken nedlagt, og lå brakk i mange år.

- Kommunen tok over eiendommen, og leide ut sporadisk. Men det var lite aktivitet, forteller Jon Nergård, som sammen med blant andre Per Garberg (begge medeiere i Vigor) og Thermotites Gunnar Friberg dannet selskapet Orkla industriutvikling og kjøpte lokalene av kommunen på slutten av 90-tallet.

Vigor kom inn

- Etter hvert fikk vi tak i leietakere, og mellom 80 og 90 prosent av bygningsmassen var utleid etter ei stund. Blant leietakerne var Vigor industrier, Thermotite, UPS, forteller Nergård, som var leder for Orkla industriutvikling.

Vigor industrier hadde fram til da holdt til i det som var Vigors første lokaler på Grønøra; nemlig lokalene der Reinertsen senere etablerte seg.

Da Per Garberg så den voldsomme brannen lørdag ettermiddag, var det én tanke som slo ham:

- Det bør være mulig å se litt på de opprinnelige lokalene til Vigor, nå som Reinertsen har gått konkurs. Om Aker ikke viderefører driften, noe jeg neppe tror de gjør, er det mulig å flytte bedriftene fra Sponplaten til Reinertsen-lokalene. For dette er lokaler som er i veldig god stand. Og en bedrift som Weldpartner, som driver med sveising, vil passe godt inn i det som var Vigors første lokaler på Grønøra.