Det var ingen varm anbefaling Skaun kommune fikk da Skaun idrettsråd ble bedt om å uttale seg i forhold til Skaun motorsenter tidligere i sommer. Idrettsrådets leder Håvard Lorås uttaler i sin tilbakemelding til kommunen at det ikke er konsensus i rådet i forhold til etableringen og at rådet dermed ikke kan legge fram noen helhetlig uttalelse.

- Alle er positive til motorsenteret som et nytt tiltak for å nå ut til barn og ungdom. Men det er et spørsmål om økonomi og hvordan det skal driftes. Vi ber om at det utredes nærmere i forbindelse med søknad om midler, sier leder for Skaun idrettsråd, Håvard Lorås.

Les mer: Interkommunalt samarbeid like rundt hjørnet

Fortsatt gjenstår formaliteter før byggingen av Skaun motorsenter kan starte. Kommunene Skaun, Orkdal og Trondheim har vært i samtaler om et interkommunalt samarbeid, men har ikke kommet helt i mål. Dermed er byggingen av selve anlegget satt på vent.

Bekymret for kostnadene

I tilbakemeldingen til kommunen skriver Lorås at flere av medlemmene er bekymret for at etableringen og driften av senteret skal være svært kostnadskrevende, og at dette kan gå på bekostning av idrett som allerede er hardt presset økonomisk.

«Det knytter seg også stor usikkerhet til hvordan motorsenteret skal rekruttere og følge opp spesielt mot aldersgruppen 6–12 år (barneidrett), en av hovedgruppene idrettsrådene har sin virke rettet imot. Man er også bekymret i forhold til innstegskostnader for å delta på aktiviteter i et slikt type anlegg», skriver Lorås.

Barn og ungdom

Samtidig poengterer han at noen av rådets medlemmer mener motorsenteret representerer et nytt aktivitetstilbud i kommunen som potensielt kan tiltrekke seg barn og ungdom som ikke deltar på andre arenaer, og at usikkerhetsmomentene som er kommet fram kan utdypes i fremtidige søknader.

- Er det slik at medlemmer i idrettsrådet mener anlegget ikke bør finansieres av offentlige midler?

- Nei, det vil jeg ikke si, ettersom man i utgangspunktet er positive til etableringen. Men man ønsker å påpeke problemstillingene. Knytter det seg for eksempel ekstra kostnader til barn og unge for å kunne delta på senteret, sier Lorås.

Idrett som alle andre

Ordfører Jon P. Husby vil ikke uttale seg om hvilke konsekvenser den manglende entusiasmen fra idrettsrådet vil få for den politiske behandlingen av finansiering og tippemiddelsøknader til anlegget.

- Vi bruker idrettsrådet som et organ å støtte oss på når det gjelder prioritering av idrettsanlegg. Når det gjelder motorsport, så er det en idrett på lik linje med alle. Men det er ikke en tradisjonell idrett, og jeg skjønner at det kan være skepsis. Samtidig vil interkommunale tippemidler kunne være en egen pott som ikke går på bekostning av andre anlegg. Det er det viktig å få avklart, sier Husby.

Les mer: Vil gjerne diskutere folkebadet

Avtaler ikke på plass

- Idrettsrådet er også bekymret for at driften vil føre til økonomiske konsekvenser for de andre idrettene?

- Ja, men det vil jo være på lik linje med andre idrettsanlegg. Jeg kan ikke uttale meg om driften som sådan, men det er viktig å understreke at det ikke er kommunen som skal drive dette anlegget, men motorklubben selv.

Kommunen har ennå ikke kommet i mål med avtaler om et interkommunalt samarbeid, som skal være avgjørende for etableringen av anlegget.

- Det er ikke underskrevet avtaler ennå. I Orkdal ønsker de en slik avtale, men det gjenstår å se om Trondheim og eventuelt Melhus blir med, sier Husby.

- Barna skal ikke betale hovedbiten

Ifølge leder i Skaun motorsenter, Tore Dahle, opplever Orkla motorklubb og Trondheim motorklubb nå en økning i medlemsmassen, til tross for at det fortsatt ikke finnes noen bane å kjøre på i Skaun.

- Vi har stor pågang fra medlemmer som vil bruke senteret, sier Dahle.

Han mener det ikke er noen grunn til bekymring for økonomien i anlegget.

- I normal drift vil vi på lik linje med alle andre idretter søke om støtte. Kommunal støtte fra blant annet Skaun vil bli en del av den store potten, men mesteparten vil komme fra treningsavgifter og aktivitetsavgifter i selve senteret.

Billigere enn fotball

Han viser til at den største økningen i medlemsmassen kommer fra barn i alderen fem til 12 år. Samtidig vil det bli differensierte priser for medlemmer i ulike aldersgrupper.

- Barna skal ikke betale hovedbiten for å drive senteret. Nå har ikke vi fastsatt noen priser ennå, men en normal treningsavgift på et år på andre sentre ligger gjerne på rundt 1000 kroner. I fotball ligger prisen kanskje på 2000, sier Dahle.

Vil beholde ungdommene

Han er heller ikke bekymret for hvordan de skal kunne følge opp de minste barna.

- Ofte når man får inn en seksåring, så får man også en far eller mor inn. Så den gruppa er vi kanskje aller minst bekymret for. Da er det vanskeligere å ta vare på de mellom 18 og 20. Det er de vi jobber med for å beholde dem lenger i sporten, og da vil bredden i dette senteret kunne bidra til at de blir værende, sier Dahle.

Skyver ikke ut andre

Han frykter ikke at idrettsrådets uttalelser skal gjøre det vanskelig å få finansiering av senteret.

- Nei, generelt er idrettsrådene veldig positive. Det er normalt og sunt å være skeptisk og stille spørsmål. Som interkommunalt anlegg vil ikke senteret skyve andre kommunale prosjekt ut av tippemiddelkøen. Og det er ikke Skaun kommune som blir den store bidragsyteren her.