Dette er hentet fra administrasjonens saksframlegg til reguleringsplan for Furumoen hvor Norsk Kylling ønsker å plassere ny fabrikk. Det samme er påpekt i blant annet høringsuttalelsen fra Vannområde Orkla. Men formannskapet overser ulovligheten og går for å fylle igjen Furumokjela.

Onsdag vil kommunestyret i et ekstraordinært møte behandle reguleringsplanen.

EUs vanndirektiv er gjort til norsk lov gjennom Stortingets vedtak av vannforskriften, som pålegger oss at alt overflatevann skal beskyttes mot forringelse. Vannforekomster skal beskyttes, forbedres og gjenopprettes slik at de har minst god økologisk og kjemisk tilstand.

Dette skal skje innen 2021, altså om drøye fire år. Med vannforskriften skal alt vann nå forvaltes likt i heile Europa. I vannområde Orkla, som omfatter alle kommuner langs Orkla, gjelder det alt vann fra fjell til fjord i vassdraget.

I følge regional plan for vannforvaltning skal Orklanvassdraget, som Furumokjela er en del av, nå dette målet innen 2021. Gjenfylling av Furumokjela vil føre til at miljømålet ikke vil bli nådd.

Kroksjøer (gamle elveløp) er en sterkt truet naturtype, og Furumokjela er den største kjela vi har i Orkla-vassdraget. Det er også den eneste brakkvannskroksjøen (kroksjø hvor ferskvann og saltvann blandes) i Trøndelag. I Midt-Norge finnes det bare to slike kjeler. Den andre er i Sunndal.

Furumokjela er på 16 mål og kan ved enkle tiltak for å sikre kjela bedre utskifting av vann med Orkla, bli et viktig oppvekstområde for den sterkt reduserte sjøørretstammen i Orkla. Sjøørretten har vært fredet siden 2009 i Trondheimsfjorden fordi det er blitt så lite av den.

Gyteområder og oppvekstområder i utløpet av elvene rundt TRondheimsfjorden er bygd ned område for område til sjøørretten nå er nærmest borte fra vassdragene. Ved utløpet av Orkla og Skjenaldelva er ca 84 % av det opprinnelige Orkladeltaet nedbygd, og tilgangen på brakkvannsområder med blanding av sjø- og ferskvann - som var gode oppvekstområder for sjøørretten - er mer eller mindre borte. Det samme er tareskogen ved utløpet av Orkla som ørreten trenger for å gjømme seg for større rovfisk.

Ved en opprustning av kjelsystemet ved Ferjemannsstuggu litt lenger sør i elveløpet, må den gjøres like stor som Furumokjela, men området er alt for lite til det. Da må utbygger gjenskape et areal med brakkvannssystemer som er nært opp til Furumokjelas størrelse på 20 dekar.