Mandag 18. desember ble orkdalingen Mahmod Hosseini (26) skutt og drept av Taliban under et kortere besøk til heimstedet Qarabagh i Ghazni-provinsen i Afghanistan. ST har bevisst omtalt offeret som orkdaling. Hadde nemlig et drapsoffer opprinnelig vært fra Narvik, men bosatt i Orkdal i åtte-ni år, ville det vært naturlig å omtale offeret som orkdaling, opprinnelig fra Narvik, uten at noen hadde reagert. Mahmod Hosseini har bodd, gått skole, deltatt i frivillig arbeid, vært aktiv innen idrettsmiljøet i OIF og jobbet i Orkdal siden 2009. Derfor var Hosseini orkdaling, opprinnelig fra Afghanistan.

Og han var en kjent og kjær orkdaling for mange. John «Nikki» Konstad, som i sin tid var med på å sette i gang integreringsarbeidet i OIF, kjente Hosseini godt. Han sier til ST at Mahmod var et av de beste menneskene han har møtt. Hosseini var aktiv i OIF, både som fotballspiller og dommer, og ble etter hvert også medlem i inkluderingsutvalget. Konstad beskriver sambygdingen som snill, trivelig og ydmyk, og at det aldri var et nei å få fra den kanten om han ble spurt om å stille opp på noe. Det brutale drapet på Mahmod Hosseini etterlater mange i stor sorg, både i Afghanistan og her i Orkdal.

Fram til torsdag denne uka var det brutale drapet på orkdalingen knapt registrert av norske medier. Noen få av de større mediehusene hadde registrert saken ved å referere til det som ST har klart å grave fram i saken. Årsaken til at drapet ikke har fått mye oppmerksomhet, er trolig at utenriksdepartementet ikke har klart å få bekreftet at en person med fast opphold i Norge, med andre ord Mahmod Hosseini, er blitt drept. Til ST opplyser UD at de har bedt den norske ambassaden i Kabul om å underøke saken, men at det kan gå uker før en offisiell bekreftelse ligger på bordet. I verste fall kan en bekreftelse utebli, da Hosseini ble gravlagt allerede tirsdag 19. desember.

ST valgte å gå ut med nyheten etter å ha fått bekreftet drapet direkte fra Hosseinis familie i Afghanistan, samt sett bilder av avdøde idet han bæres vekk fra åstedet. Lokalt var det viktig å få kunngjort nyheten, slik at lokalsamfunnet skulle slippe å forholde seg til rykter, og videre få komme i gang med sorgprosessen. Men drapet fortjener også stor nasjonal oppmerksomhet, da drapet viser at det ikke er trygt å sende afghanske flyktinger tilbake til Ghazni-provinsen i Afghanistan, slik regjeringa hevder at det er. UDI har tidligere i år definert kun to provinser i Afghanistan som utrygge med tanke på heimsending av afghanske flytninger. Ghazni-provinsen er ikke blant dem. Derfor må denne saken opp på den nasjonale dagsorden!

Foto: Silje Asbjørnsen