Trond Giske er trolig ferdig som nestleder i Arbeiderpartiet. Mandag er det tillyst et nytt møte i sentralstyret i Arbeiderpartiet, og mye tyder på at Giskes framtid som nestleder avklares da. Selv om Giske selv har varslet at han fratrer nestledervervet på ubestemt tid, så må ledelsen, trolig allerede mandag, fatte ei beslutning som sementerer Giskes videre politiske liv. Mange og sterke røster i Arbeiderpartiet er nemlig tydelig på at ei avklaring må komme veldig raskt, slik at jobben med å gjenreise partiet på saker og innhold kan starte. Mandagens møte vil trolig avklare mer enn Giskes framtid som nestleder, det vil sannsynligvis også besegle hans framtid som politiker. Det er nemlig vanskelig å se for seg at partiledelsen fortsatt kan ha tillit til ham som en sentral politisk skikkelse i sine rekker, men ikke som nestleder. Kastes han som nestleder på en sak som ikke handler om politikk, men om seksuell trakassering og generell trakasserende atferd, så er han ferdig også som politiker.

Mange hevder at «oppgjøret» mot Giske handler om maktkamp, mens like mange mener at det ikke handler om det. Men uansett hvordan man snur og vender på ting, så foregår det en maktkamp nå. Men hva maktkampen er motivert ut fra, er ikke like lett å slå fast. Er den motivert ut fra et lengevarende ønske om å få fjernet Giske og dermed bruke varslersaken for alt den er verdt for å få jobben gjort? Eller er den motivert ut fra sanksjonstrang, avfødt som et resultat av Giskes oppførsel mot disse kvinnene. Uansett, den som har tatt på seg hovedrollen i denne maktkampen den siste uka, er partiets andre nestleder, Hadia Tajik. Under sentralstyremøte tirsdag leste hun nemlig høyt fra varslene mot Giske.

Det skjedde uten Støres velsignelse, men partilederen valgte å ikke fordømme Tajiks soloraid etterpå. Det burde han ha gjort. Uavhengig av om Giske er «skyldig» eller ikke, så er det ikke en rettsstat verdig å «korsfeste» et menneske på denne måten uten at den «korsfestede» får mulighet til å forsvare seg. Tajik, Støre og de andre stortingspolitikerne er premissleverandører for lover og regler i dette landet. Hvordan skal norske foreldre kunne si til barna sine at mobbing og gapestokk er fy,fy, når våre øverste folkevalgte tillater seg å utøve en «rettsprosess» for åpen scene uten tiltalte til stede for å forsvare seg? Det er mulig Giske har gjort det han beskyldes for og dermed fortjener å bære følgene av det. Men i rettssystemet er det slik at dommeren/juryen dømmer først etter at påtalemyndigheten og forsvaret har fått lagt fram sine prosedyrer. Tirsdag opptrådte Tajik både som dommer og påtalemyndighet da hun la fram sin «prosedyre». Det skal ikke skje uten et «forsvar» til stede. Og vi i media lar det skje!

Foto: Silje Asbjørnsen