I år har Inga Dalsegg 20-årsjubileum som kunstner. I like mange år har hun engasjert og provosert. Hun lar heller ikke 20-årsjubileet gå ubemerket hen.

Friske framstøt

Da hun kom hjem til Rindal for 15 år siden etter kunstutdannelse i England, var tanken at Rindal bare skulle være en mellomstasjon. Men Inga Dalsegg ble værende. Og hun ble synlig med sine sterke og til dels provoserende bilder, gjennom sin fargerike framtoning, som regel i kjole og på høye hæler, og ikke minst gjennom sine friske og uredde framstøt mot blant andre kunstnerkollega Marianne Aulie.

- Jeg har fått både hatmeldinger og trusler i kommentarfelt og på sosiale medier. Men jeg tenker at ikke alle skal like hva jeg gjør, sier Inga Dalsegg som vil markere 20-årsjubileet som kunstner gjennom hele året.

Atelier i en gammel låve

Under den hvite malefrakken er hun kledd i en mønstret, fargerik kjole, med mye rødt i seg. Utenfor Dalalåven Atelier i sentrum av Rindal, står sparken som er transportmidlet hennes om vinteren. Om sommeren tar hun sykkelen i bruk mellom hjemmet og atelieret som hun flyttet inn i etter et betydelig restaureringsarbeid i 2014.

Om hun har tenkt å bli værende i Rindal?

- Jeg hadde ikke pusset opp denne låven hvis jeg ikke hadde tenkt å bli, svarer hun.

For det er et stort og krevende arbeid hun og pappa Magnar satte i gang våren 2013. Låven, som familien eide, sto til forfalls. Enten måtte noe gjøres, eller så måtte de rive den. Inga Dalsegg har en tendens til å få gjort ting hun har bestemt seg for, og er ikke redd for å ta et tak med kappsaga, Glava, hammer og spiker. Hun har alt hun trenger av powertools, og hun liker å greie seg selv

I august 2014 var det rød løper og åpning av Dalalåven Atelier.

Selger på nett

Men før det, hadde mye skjedd rundt den fargerike rindalskunstneren.

At hjembygda ble mer enn en mellomstasjon, forklarer hun med at det finnes mange humper, svinger og bakker i livet. Takket være internett fant hun raskt ut at det var likegyldig hvor hun bor og jobber. I Rindal har hun venner og et stort nettverk, og når hun attpåtil får et drømmegalleri som tiltrekker seg langveisfarende, så både lever og jobber hun godt ettersom mye av kunstsalget skjer via Facebook. Hun har også en egen nettside hvor hun legger ut bildene sine.

- Etter at jeg har lagt ut et bilde på Facebook, kan det være solgt i løpet av fem minutter, forteller Inga som også maler på oppdrag.

Fasinert av mennesker

I disse dager har hun vært på besøk hos et eldre ektepar som ønsker å få malt hendene sine flettet i hverandre. Hun er også midt i et oppdrag med å male kattene til et ektepar i Oslo. Inne i galleriet ligger også ei gammel dør som en familie i Trondheim ønsker å få malt til hytta ved Rørvatnet. Det må bli noe svært nasjonalromantisk, men sterkt innslag av Inga.

- Når jeg maler, må det være mennesker eller dyr. Hus eller landskap er helt uinteressant. Mennesker har alltid fasinert meg. Livet består av levende vesener, sier hun.

Oppgjør med Aulie

Men det er ikke bare bildene som har gitt Inga Dalsegg presseoppslag. Som da hun gikk i strupen på kunstnerkollega Marianne Aulie som hun mente presenterte bilder av sin egen rumpe i diverse kunstblad for å reklamere for egen kunst.

- Jeg ble skikkelig irritert. Det var stadig de samme bildene av rumpa til Aulie. Til slutt malte jeg et bilde av Aulie som klovn, ettersom hun selv malte mye klovner.

Inga Dalseggs klovnebilde av Marianne Aulie skapte nasjonal oppsikt, og på et blunk var hun rikskjendis med oppslag både i Dagbladet, radio og TV. Hun ble invitert til debatter og maleduell med Aulie, men ettersom Aulie konsekvent takket nei til å stille opp, ble det heller aldri noe møte dem imellom.

Inga Dalsegg angrer ikke på utspillet sitt.

- Det er ikke så ofte jeg blir sint, men når jeg blir det, så står jeg for det, sier hun.

Malte hotellveggen

Det skapte også oppstandelse da hun malte et stort bilde av, den gangen så lovende forfatteren Tiger Garte, på en vegg på et hotellrom i Molde under Bjørnson-festivalen. Det førte til store oppslag i media om en svært fuktig aften med påfølgende hærverk av hotellrommet.

- Tiger var fuktig ja, men det var ikke jeg. Jeg malte og kjørte derifra i bil da jeg var ferdig med maleriet, ler Inga og føyer til at maleriet fortsatt er på veggen, og er nærmest blitt et aldri så lite kjennemerke for hotellet.

- Det hele ble snudd til noe positivt. En professor mente at maleriet var beskyttet av åndsverkloven, smiler hun.

Nakenfoto

Stort oppstyr var det også da hun i 2001, bare 26 år gammel, hadde sin første utstilling i hjembygda med aktfoto av seg selv sammen med sin engelske kjæreste.

- Tenk det; ei hel utstilling med nakenfoto av meg selv i hjembygda. Folk gikk mann av huse.

Utstillinga gikk ikke ubemerket hen, og Inga mottak sinte brev, hatmeldinger og trusler.

- Jeg har nok skaffet foreldrene mine mange søvnløse netter. De har spurt meg pent om å si fra på forhånd når det skjer ting rundt meg, slik at de slipper å slå opp i avisa og få sjokk, ler hun.

Men hun står for det hun har gjort, og hun viser gjerne aktbildene av seg selv i 20-åra, gjerne på nytt.

Trusler rundt halloween

Kanskje mer oppsiktsvekkende er det at folk blir så sinte når hun står fram med sine utskårne gresskar i forbindelse med halloween.

- Folk som sier de hater halloween, blir sinte og kommer med trusler, forteller hun.

Og det er slettes ikke sambygdingene som går av skaftet, men folk fra andre deler av landet.

Men det faller henne ikke inn å gi etter for slike trusler og hatmeldinger.

- Det finnes ikke noe alternativ. Det er slik jeg er, sier hun og fastslår at hun har ingen planer om å tilpasse seg andres fordommer, trender eller moter.

Internasjonal

Men hun har aldeles ikke bare gjort seg bemerket gjennom Aulie, Garte eller halloween. Gjennom 20 år som kunstner har hun hatt en rekke utstillinger både i innland og utland. Hun har hatt tre utstillinger i Brasil, to i New York, flere utstillinger i London og også i Nederland, Belgia, Frankrike og Estland. I august i år skal hun igjen ha separatutstilling på Manhattan i USA.

Men det er først etter at hun har avsluttet sommerutstillinga sammen med fotograf Nathan W. Lediard hjemme på Dalalåven Atelier under Kulturvøkku i Rindal.

I jubileumsåret har hun også planer om å gjennomføre flere malerkurs; både med seg selv som læremester og med Elin Rindal Steiro med akvarell.

- Det er altfor lenge siden jeg har hatt malekurs, sier hun.

Suicidal

I 20 år har Inga Dalsegg bydd på seg selv både gjennom bildene og ved å være åpen om sin egen livssituasjon. Hun er en ettertraktet foredragsholder, blant annet i Mental helse, og forteller åpent om sine psykiske utfordringer etter at tvillingsøstera Elin ble drept i 1996.

- Jeg er ekstremt suicidal og lider av kronisk insomnia, sier hun og forteller om et søvnmønster som ikke gir henne mange timer med søvn i løpet av natta.

Evig singel

Hun forteller også åpent om det å være singel, og mener selv at hun er i kategorien evig singel.

- Klart jeg savner en partner å kunne dele med blant annet når jeg er på reise. Men jeg har katta mi, Frøya. Hun er sosial, kjælen og veldig trofast. Hun er alltid glad når jeg kommer hjem. Det er heller aldri noe problem hva vi skal ha til middag. Begge liker vi fisk. Så det blir en fiskefilet på Frøya og en på meg, ler hun.

En fornøyd Tiger Garté etter at kunstner Inga Dalsegg hadde portrettert ham på en hotellromvegg i Molde. Foto: Privat
Inga Dalsegg ønsket seg en seriøs debatt om kunst, og malte Marianne Aulie med bar rumpe og klovnenase i 2010. Foto: Arkiv