For Britt Moen er furkunnjmat god mat ved spesielle anledninger. Nå tilbyr hun sine kokekunster på kurs og når det inviteres til lag med god mat.

Matfamilie

Hun kaller seg kokarkjerring; et begrep som blant mange i dagens kokke-Norge, blir betegnet som en hedersbetegnelse.

- Jeg er oppvokst i en matfamilie der jeg var med mor og bestemor og laget mat fra bunnen av, forteller Britt G. Moen som har mange positive assosiasjoner rundt mor og bestemor sin matlaging.

Britt Moens mor var også ei dyktig kokarkjerring som reiste rundt og laget mat til bryllup, konfirmasjoner og andre festlige anledninger. Og Britt var ofte med og hjalp til-

I voksen alder har hun gitt ut to bøker med egne oppskrifter under betegnelsen furkunnjmat, som hun definerer som mat som smaker godt, og som du ikke får så ofte.

Mat- og kulturnettverk

Etter å ha vært prosjektleder av Den gode maten i tre år, er Britt G. Moen tilbake til grytene og kjøkkenbenken.

- Jeg følte det ble for mange hatter å ha på, men jeg er medlem av nettverket gjennom min egen bedrift, sier Moen som håper at nettverket, som i framtida kommer til å hete Trollheimsvegen, blir et mat- og kultursamarbeid uten grenser med utgangspunkt i Trollheimen.

I dag teller nettverket 10–12 produsenter, og hun håper det blir flere etter hvert.

Hjemme hos folk

Britt Moen er glødende opptatt av god tradisjonsmat, som hun gjerne forenkler i takt med en travel hverdag.

Som kokarkjerring tar hun på seg kokkeoppdrag enten det nå er i forsamlingshus, ute i det fri eller hjemme hos folk.

- Jeg pleier å si at jeg driver med catering på mitt vis, men da får de meg på kjøpet, ler hun.

Hun synes også det er stas å ha folk sammen med seg rundt grytene, og snakker villig vekk om mat og mattradisjoner.

I tillegg til bedrifter, lag og organisasjoner, tar hun oppdrag hjemme eller på hytta til folk.

- Hyttemarkedet, blant annet her i Rindal, er stort, mener Moen som også arrangerer matkurs hjemme hos seg selv eller hjemme hos folk.

Fot tida er hun midt i et fire ukers online matkurs/fokuskurs på nett for å hjelpe folk til et bedre og sunnere kosthold.

- Det er et veldig spennende opplegg med ti deltakere fra et stort distrikt, sier hun.

Håndhilser

Hun samarbeider ellers tett med iTrollheimen der hun bidrar til gode matopplevelser ute i det fri. Da stiller hun gjerne som vertinne opptatt som hun er av at folk skal føle seg velkommen og bli sett.

- Det gjør noe med folk at de blir tatt i hånda og ønsket velkommen. Det handler om å bli sett, sier Moen.

Ishockeymat

Sist helg hadde hun oppdraget med å lage furkunnjmat til den store ishockeyturneringa i Rindal. Først og fremst gjaldt det å servere kvalitetsmat. Da gjelder det å være oppfinnsom for å vekke oppmerksomhet rundt maten. Resultatet ble burger-puck som er burgerbrød fra det lokale bakeriet Hemstelt til Martin Trønsdal i Rindal og burger fra Gardsslakteriet Sylte. Pølse og lompe ble på ishockey-språket til kølle i lompe, med lomper fra Børset bakeri.

- Tradisjonsmat er pop, ler Moen som brenner for at det skal være skikkelig mat på idrettsarrangement.

Ny bok

I disse dager har hun planer om ny bok der hun ønsker å samle gode, gamle oppskrifter fra distriktet rundt. .

- Jeg planlegger en grendehusturné i Rindal, Orkdal, Meldal og Surnadal med det aller første for å møte folk som har oppskrifter de vil dele med meg.

Neste trinn blir å lage maten sammen med dem som deler oppskriftene, som igjen skal ende opp med bok nummer tre i serien av furkunnjmat som er god, enkel tradisjonsmat laget fra bunnen av, og tilpasset vår tid.

Britt G. Moen er ei dame med mange jern i ilden. Mellom øktene er det godt å synke ned i godstolen hjemme med utsikt mot god rindalsnatur. Foto: Audhild Øye
Britt G. Moen som vertinne og kokk i samarbeid med iTrollheimen. Foto: Eli Landsem Solvik