Agdenes

- Jeg ble først helt målløs. Nå fikk vi en avgjørelse om bærekraftig utvikling i fjor, etter en grundig prosess over flere år. Den forrige regjeringa hadde mål om en avgjørelse for pelsdyrnæringa en gang for alle, for å la bøndene slippe mer uvisse. Avklaringa ble at næringa skulle videreføres med noen klare føringer og forskrifter, og dette har de basert seg på og gjort seg klare for, sier Eli Birgitte Singstad, leder i Agdenes bondelag.

Cirka 25 personer sysselsettes gjennom pelsdyrnæringa i Agdenes, 11 har egne farmer og resten er ansatt. I 2014 omsatte produsentene i Agdenes skinn for 15 millioner kroner, og i Orkland-kommunene totalt for 25 millioner kroner.

- Uforståelig

- Avvikling av næringa påvirker både farmerne og de ansatte, folk som har flyttet hit med familiemedlemmer som har andre jobber. Vi risikerer at det forsvinner familier fra kommunen. Utfordringa for farmerne er at det ikke finnes omstillingsmuligheter til tradisjonell landbruksdrift her i kommunen. Vi har enkelt og greit ikke noe ledig jordareal, alt er allerede i bruk. Da er det vanskelig å se hva de skal omstille seg til. Det er overproduksjon i stort sett alle husdyrhold i Norge i dag, unntatt storfekjøtt. Men underdekninga der vi trolig ikke vedvare, når Jarlsberg fases ut og det blir mer dreining mot kjøtt på melkebrukene, sier Singstad.

Hun stiller seg totalt uforstående til prosessen som ledet til avvikling.

- Dette er gjort i en hestehandel mellom tre partier på bakrommet, uten at det er en åpen dialog rundt det. Det er ikke verdig en demokratisk nasjon som Norge. Skal vi gå til det steg å avvikle ei næring, skal det skje i en åpen prosess og på skikkelig vis. Hvis ikke kan man spørre seg hvilken næring som blir den neste til å avvikles på bakrommet. De lager en presedens som vil gjøre de veldig uforutsigbart for næringsdrivende i Norge, hvis det er nok at ett parti ikke liker næringa for å få den avviklet. Jeg trodde ikke det var mulig, og iallfall ikke av et parti som promoterer seg som næringspartiet i Norge. Bare tanken på å gjøre noe sånt er helt utrolig, sier Singstad.

Forventer åpen prosess

- Hvordan er stemninga blant pelsdyroppdretterne i Agdenes nå?

- Vi hadde et møte på mandag, hvor vi samlet mange og fikk pratet ut om hva vi føler og tenker rundt dette. Bøndene ser ingen grunn til å legge ned. Vi fikk et vedtak i fjor med et klart flertall for bærekraftig utvikling, etter en grundig utredning. Det er ingenting som er vedtatt ennå, så vi må forholde oss til vedtaket fra i fjor. Bondelaget og Norges Pelsdyralslag har hatt tett kontakt siden dette skjedde. Vi bør kunne forvente en åpen prosess og en faglig basert behandling hvis ei næring skal avvikles, sier Singstad.

- Hvilke omstillingsordninger forventer dere at regjeringa kommer med til pelsdyroppdretterne dersom næringa forsvinner?

- For de fleste er dette et livsverk, en produksjon de har bygd opp og satset alt på over mange, mange år. De sitter på verdier som ikke er omsettelige, fordi næringa avvikles. De sitter også med rivingskostnader og saneringskostnader når bygg skal bort. Det er kostbart. Og da har vi enda ikke begynt å snakke om kompensering for bortfall av levebrødet, sier hun.

Aksepterer ikke

- Jeg er forundret over at Venstre, som skal ha så mange grønne næringer, tar bort en av de grønneste næringene vi har. Hva er grønt nok da? undrer Singstad.

Hun sier bøndene ikke vil gi seg, og ikke kan akseptere at næringa som fikk klarsignal i fjor nå skal nedlegges.

- I fjor var det en skikkelig prosess på det. Vi har fått lover og regler som følges, og det godt dyrehold. Det er minimalt med avvik, så hvorfor skal næringa straffes nå?