- Hvorfor var avvikling av pelsdyrnæringa viktig for dere i regjeringsforhandlingene?

- Vi mener pelsdyrnæringa har fått mange nok år på seg til å finne nye driftsformer og få avlet opp dyr som i større grad tåler å være i bur. Det har de ikke greid. Vi mener det er feil å sette dyr i bur, og at det ikke er forenelig med god dyrevelferd, sier Melby.

- Hva er ditt sterkeste argument for avvikling?

- Det handler rett og slett om dyrenes egenskaper. I motsetning til andre husdyr, som kyr, sauer og griser, er pelsdyrene fortsatt veldig tydelig ville dyr. Det at de må leve i trange bur, gir dem ikke tilstrekkelig mulighet til å følge sine instinkter. Dette handler ikke om at jeg mener pelsdyrbønder er useriøse, tvert i mot er de veldig opptatt av dyrene sine. Dette handler om egenskapene til pelsdyrene.

Har hatt tid på seg

- Skjønner du at det vekker reaksjoner når ei næring avvikles i en forhandlingsprosess om regjeringsmakt?

- Det blir litt feil måte å se det på. Dette har vært en prosess over flere år, hvor næringa er gitt tid til å omstille seg til bedre løsninger. Allerede i 2003 kom det ei melding av Lars Sponheim hvor næringa fikk ti år på seg, uten at det har skjedd store endringer på 15 år. Flere faginstanser har gått ut og sagt at dette ikke er bra, Veterinærforeninga og Veterinærinstituttet blant annet. Det er flere ting som har pekt mot nedleggelse lenge, selv for et parti som er opptatt av av nye arbeidsplasser. Vi avvikler derfor ikke over natta, men gir dem fram til 2025 på å omstille seg og finne et annet levebrød. Jeg skjønner at dette er dramatisk for den enkelte bonde, og for Agdenes hvor pelsdyr er ei stor næring, men i norsk sammenheng har næringa bare 200 bruk. Vi må sikre rause ordninger slik at disse kan omstille seg, sier Melby.

- Skjønner du at dette kom overraskende på bøndene etter vedtaket om bærekraftig utvikling for ett år siden?

- Det er dette som skjer ved et valg, nye flertall og nye konstellasjoner. Det kan skje med alle næringer at ting endres da, enten det er skatteregler eller andre ting. Også for ett år siden var det drøftet problematiske sider ved næringa. Dette burde derfor ikke komme som et sjokk på noen. Vi har ment det vi mener i 15 år, og nå er det også flertall for det på Stortinget. Vi trenger støtte fra ett parti til, og jeg forstår det som at Ap går inn for dette, sier Melby.

Uklart om ordninger

- Hva kan pelsdyroppdretterne forvente seg av omstillingsordninger?

- Det kan jeg ikke svare godt nok på nå. Det skal komme i løpet av 2018. De skal få vite hva de har å forholde seg til, men jeg har kan ikke si noe detaljert nå.

- I Agdenes ser de ikke for seg å legge om til annen drift, da det ikke er ledig jord. Hvordan skal det være liv laga på gårdene?

- Det må vi få komme tilbake til. Det er viktig for oss å sørge for at folk har noe å leve av i distriktene også framover. Det kan være behov for ulike ordninger ulike stedet i landet, da utfordringene kan være forskjellige. Vi jobber for så gode ordninger som mulig, og er åpne for innspill i forhold til hva som er viktig for bøndene framover, sier hun.