Hemne

Da er det bare å sette ring rundt tidsrommet 1. til 3. juni i kalenderen. Da er det duket for den niende Humorfestivalen i Hemne. Den har vært arrangert hvert annet år siden 2002.

Kvalifisering til NM

Informasjon om et av de største arrangementene når det gjelder deltakere, publikum og frivillige er nylig sendt ut til 288 revylag i distriktet. Vanligvis deltar 25–30 revylag, og det er 60 nummer som konkurrerer om plass i finalen. Det er som vanlig tre innledende forestillinger; én på fredag og to på lørdag, og finale lørdag kveld.

Humorfestivalen i Hemne har status som Midtnorsk mesterskap i revy, og er sammen med åtte andre festivaler rundt om i landet en arena der de aller beste kvalifiserer seg til NM i Revy på Høylandet. To nummer fra hver av disse revyene kan direktekvalifisere seg til Høylandet.

Alle er samkjørte, slik at «kvalifiseringsrevyene» arrangeres i partallsår, mens revyfestivalen på Høylandet er lagt til oddetallsår.

Waade igjen sjef

Humorfestivalen i Hemne er alltid et godt synlig arrangement, enten du ser ei klessnor eller noe i nærheten av verdens lengste skjerf langs Rovatnet, eller hundrevis av meter med blomsterkasser i sentrum. Under revyhelga går alle med hodeplagg, og det henger klær til tørk mer eller mindre over alt. Slike påfunn er blitt en slags signatur for gapskratthelga, som mange kaller den, i Hemne.

I år er Svein Waade tilbake som festivalsjef. Han er dermed en del av hovedkomiteen, som har ansvar for administrasjon og økonomi. De fire andre komiteene er Forestilling (leder Kathrine Øyasæter Hageskal), Marked (Helene Os), Teknisk (Nils André Tøndel) og Publikum (Andreas Ven Langø).

— Vi har gjort noen endringer i organiseringa, og den største er at vi nå har en komité som kun er rettet mot aktiviteter som involverer publikum på en eller annen måte, forteller Svein Waade.

Deler med andre

I snitt har ca. 230 personer deltatt som frivillige under festivalen. Og det er så godt som aldri noe problem med å få folk til å stille.

— Vi opplever knapt å få nei fra folk, da har de i så fall veldig gode grunner. Innbyggerne synes det er stort å identifisere seg med å bo i humorbygda Hemne. Det er nesten litt rørende å se hvordan vi alle spiller på lag og lager vår festival, sier Svein Waade.

Humorfestivalen hadde i 2016 ei omsetning på rundt halvannen millioner kroner. Deler av overskuddet deles ut til andre kulturaktiviteter i Hemne i tida fram mot den neste festivalen.

Garantert artig

— Vi kan gjøre det takket være stor velvilje fra alle sponsorene, sier Waade, som mandag kunne presentere Hemne Sparebank som hovedsponsor for årets festival.

— Vi er stolt over Humorfestivalen. Det er et stort arrangement for Hemne og hemnværingene, men det trekker også masse folk utenfra til bygda. Denne helga får vi det garantert artig, derfor ønsker vi å delta som hovedsponsor, sier kunderådgiver og sponsoransvarlig Olav Magnus Stamnestrø i Hemne Sparebank.

Svein Waade svarer følgende på spørsmål om det blir et stunt à la lang klessnor og langt skjerf i år.

— Vi har noe på gang, men alle detaljene er ikke på plass, så vi må komme tilbake til det litt seinere.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Her signerer Svein Waade og Olav Magnus Stamnestrø fra Hemne Sparebank sponsoravtalen. Bak: Unni Rindal, Helene Os og Nils André Tøndel. Foto: John M. Myrhaug