Anne Mari Svinsaas

De er ikke umakredde, de frivillige på Å – det har de ettertrykkelig bevist i mange sammenhenger. Nå legger de lista enda høyere og serverer soddsup til alle som kommer for å feire Meldal historielag og ikke minst den nyrestaurerte og nyredigerte filmen fra spelet om Sigridfallet.

Når det i tillegg er årsmøte i historielaget på samme kveld, blir det en festaften av de sjeldne.

- Ja, historielaget sine 60 år som viktig kulturaktør i Meldal skal naturligvis feires, sier lagets leder Erik Steigen. – Og årsmøte må jo et lag ha. Når våre aktive medlemmer også har fått i stand filmen «Sigridfallet» til jubileet, er det åpenbart at vi velger å slå både to og tre fluer i en smekk, fortsetter han.

Historielaget tok stort ansvar

Steigen forteller om historielagets opprinnelse: – Ja, på sett og vis «stammer» også Meldal historielag fra Vålåskaret. Det var sambygding og stortingsmann Ingvald Svinsås-Loe som – sammen med flere andre – startet prosessen med å berge setergrenda i Vålåskaret. Nedfalne hus og stort forfall for øvrig gjorde Norges største setergrend til et sørgelig syn da historielaget tok grep. Flere år med dugnadsinnsats på 1960-tallet berget dette enestående stedet fra total ødeleggelse.

Det var ikke «bare-bare» å drive restaureringsarbeid i Vålåskaret. Setergrenda var uten bilvei fram til 1974. Det vil si at hesten var eneste transportmulighet. Men Meldal historielag reddet Vålåskars-grenda.

Gjennom alle år siden 1958 har laget gitt ut årbok – en svært populær publikasjon i Meldal og bygdene omkring. På seint 70-tall ble historielaget eier av Uleberget mellom Oppbygda og Midtbygda i Meldal. Uhorvelig mange arbeidstimer seinere framstår Uleberget som et velholdt småbruk som blir brukt i mange sammenhenger.

- Meldal historielag har også fått kulturpris både fra fylke og kommune, påpeker avtroppende leder Erik Steigen.

Filmen om Sigridfallet

Sagnet om den vakre Sigrid, datter i Vålåskaret (Vålåsgarden, som mange mener er det riktige navnet), er velkjent i Meldal og omegn. Sigrid var kjær i en fattiggutt, men skulle giftes bort til en mer holden kar fra en større gard. På vei til kirka på bryllupsdagen rei Sigrid hesten utfor et stup og omkom. Denne historien ble til et spel som ble framført flere ganger, og oppsetningene i 1956 og -58 ble filmet.

Joar Lyngen, Karl Inge Jensen og Videoverkstedet i Oslo har gjort et stort arbeid med filmen og lydsporet, og resultatet er blitt en time med film, stillbilder og lyd som nå skal vises i ny og digitalisert utgave.

- Det ble litt av et arbeid. Det viste seg at lydsporet var mange ganger så langt som selve filmen, så det ble en utfordring å bevare så mye lyd som mulig samtidig som det visuelle skulle bli severdig, forteller Joar Lyngen.

Hvor er Sigridfallet?

I forbindelse med restaureringen av filmen om Sigridfallet, ble noen karer fra Å interessert i å finne ut hvor Vålåskars-folket rei til bygds og hvor Sigrid kunne ha ridd hesten utfor stupet. Denne ruta mener de nå å ha funnet, og de planlegger å rydde en tursti gjennom området og forbi stedet der de mener Sigridfallet er. – Vi kan ikke være helt sikre, naturligvis, men vi tror vi har funnet den mest sannsynlige ruta, sier Lyngen.

Fredag byr altså Å samfunnshus på spennende historier, filmpremiere og soddsup for å feire Sigrid fra Vålåskaret og Meldal historielag.

Sigridfallet – film om spelet fra 1956 og 1958. Filmen er nå restaurert og redigert, og vises i en splitter ny utgave.