IKAS er en samarbeidsavtale mellom Orkanger IF, Orkla FK og Orkdal kommune som gjør at klubbene eier 40 prosent i de to store kunstgressbanene i Idrettsparken, mens Orkdal kommune eier 20 prosent. IKAS er anleggseier av de to store kunstgressbanene i Idrettsparken og har ansvaret for driften og vedlikeholdet av dem.

Da IKAS ble stiftet 30. desember 2014 gikk Orkdal kommune inn med 100 000 i aksjekapital, mens OIF og Orkla FK gikk inn med 200 000 kroner hver. OIF og Orkla startet med en leiepris på 250 000 kroner årlig, men den ble økt til 350 000 kroner for å dekke kostnadene på nytt undervarmeanlegg.

Nå må imidlertid klubbene legge ytterligere 75 000 kroner i potten årlig og må altså betale 425 000 kroner hvert år.

- Nå er ikke dette endelig gjennomført, men vi har signalisert en økning på 75 000 kroner. Den opprinnelige leien er langt under markedspris for vanlig leie av slike baner, påpeker leder i IKAS, Svein Henry Berdal.

Mer utgifter enn ventet

Bakgrunnen for at IKAS nå ønsker mer betaling fra klubbene er todelt. Den ene grunnen er at det har vært større utgifter enn forventet og at de ønsker å skaffe seg en kapital for utbedring av anlegget.

- Det er rett og slett for å få drifta til å gå i balanse. Vi har hatt litt større utgifter på drift- og vedlikehold av anlegget enn vi hadde forventet da vi satt leieprisen. I tillegg har vi lyst å legge opp litt kapital til fornying av anlegget. Det har for eksempel blitt påpekt at lysa på Orklabanen har mangler. Lysa var godkjent da de ble satt opp, men kravene endrer seg jo etter hvert, sier Berdal.

- Har disse endringene noe med at aksjekapitalen har minsket i IKAS?

- Nei, aksjekapitalen har holdt seg så å si stabil og har ikke minska noe dramatisk. Det handler rett og slett om se litt fremover og hvilke utbedringer som kan komme i anlegget. Samtidig som at driften av anlegget går i balanse, sier Berdal.

Kan bli enda dyrere

Planen er at satsen skal settes opp med 75 000 kroner i år, men Berdal utelukker ikke at det kan bli ytterligere økning av leietakstene i årene fremover.

- Det er mulig vi må øke leietaksten mer, sier Berdal.

I tillegg til at Orkla og Orkanger IF har betalt 700 000 kroner til sammen årlig har IKAS også inntekter fra ekstern leie. Det vil si fra klubber som ikke er med i IKAS. Men den eksterne leien har dalt de siste årene.

- Det har vært en del ekstern leie, men det ikke like mye som tidligere. Det er fordi at klubber som har leid tidligere nå har fått seg egne anlegg, sier Berdal.

Det var Orkdal kommune og flere sentrale sponsorer som forlangte at Orkanger IF og Orkla FK ble enige om en ny avtale for å utvikle Idrettsparken. Etter en rekke møter mellom klubbene ble til slutt IKAS-avtalen fremforhandlet.

Det har vært mange diskusjoner rundt denne avtalen. Blant annet trakk Asbjørn Knudsen seg som leder i OIF fordi han var misfornøyd med avtalen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Leder i IKAS, Svein Henry Berdal, sier at de må øke leietaksten fordi driften av kunstgressbanene har blitt dyrere enn forventet. Foto: Arkiv