Agdenes kommunestyre har vedtatt en uttalelse til regjeringen Solberg om å ikke fremme forslaget om avvikling av pelsdyrnæringa.

Dette ble tatt opp som sak i kommunestyremøtet denne uka. Som kjent er pelsdyrnæringa en viktig næring i Agdenes, og lokalpolitikerne kunne ikke sitte stille og se det som nå skjer.

Det er i den politiske plattformen for ny regjering, Jeløy-plattformen, at det er tatt med et avsnitt om pelsdyr. Der står det: «Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025».

Fortsatt flertall

Konklusjonen i uttalelsen fra Agdenes kommune, er at de ber regjeringen om ikke å fremme dette forslaget, og i stedet gjennomføre Stortingets vedtak av 10. januar 2017 om en bærekraftig pelsdyrnæring.

- Agdenes kommunestyre reagerer sterkt på det forslaget som er fremmet i den nye regjeringsplattformen til regjeringen Solberg om en avvikling av pelsdyrnæringen innen 2024. Dette forslaget kommer bare litt over ett år etter at regjeringen fremmet sin stortingsmelding om pelsdyrnæringen, og fikk flertall for en bærekraftig utvikling for pelsdyrnæringen, står det i uttalelsen fra Agdenes.

Det vises til at regjeringspartiene som stemte for en ny og bærekraftig retning for pelsdyrnæringen, fortsatt har et stort flertall på Stortinget. Samtidig vises det til at dette skjedde etter en lang politisk prosess som startet med en offentlig utredning, med påfølgende bred offentlig høring.

- Useriøs og uforutsigbar

- Agdenes kommune reagerer derfor sterkt på at regjeringen legger opp til at Stortinget skal opptre på en useriøs og uforutsigbar måte overfor en sårbar distriktsnæring ved å gå bort fra dette klare vedtaket ett år etter at det ble gjort. Dette er et angrep på hele landbruks- og distriktspolitikken. Næringsdrivende gjør investeringer i god tro ut fra politiske vedtak. Da kan ikke vedtakene settes til side kort tid etterpå, skriver kommunestyret.

Kommunestyret i Agdenes vedtok en uttalelse til Solberg-regjeringen. Bildet er fra et tidligere møte.

De viser til at Agdenes kommune er en liten distriktskommune, med om lag 1700 innbyggere. En viktig del av næringsgrunnlaget er primærnæringene, og pelsdyrnæringen er særlig viktig som en solid hovednæring for flere oppdrettere, og i tillegg en viktig og avgjørende sekundærnæring for flere bønder.

«I det grønne skiftet vil primærnæringene og høstingen av andre naturressurser enn olje og gass, bli avgjørende. Distrikts-Norge trenger utvikling og arbeidsplasser, ikke en styrt avvikling. Da trengs et variert næringsgrunnlag. Mange pelsdyroppdrettere driver kombinasjonslandbruk. En nedleggelse av pelsdyrnæringen, slik det foreslås i Jeløya-plattformen, vil ramme mange hundre mennesker, mange familiebedrifter og gårdsbruk som vil streve med å finne alternativ drift. En nedleggelse vil også gå ut over arbeidsplasser innen dyretransport og fôrproduksjon.»

Dropper dyrevelferdstiltak

Agdenes-politikerne minner om at det er Stortingets vedtak av 10. januar 2017 som fortsatt står ved lag. Der heter det også: «Stortinget ber regjeringen utforme et regelverk som har et generelt forbud mot gruppehold av mink, men åpner for gruppehold av mink på gårder som deltar i et dyrevelferdsprogram og som oppfyller strenge krav til dyrevelferd målt etter objektive og etterprøvbare dyrevelferdsindikatorer».

Agdenes kommune reagerer sterkt på at regjeringen nå har varslet at disse dyrevelferdstiltakene ikke vil bli iverksatt.

I Jeløy-plattformen står det at en kompensasjonsordning skal utredes og klargjøres i løpet av 2018 for å gi aktørene nødvendig trygghet for gjennomføring av avviklingen, og videre: «Det vurderes også om andre tiltak bør iverksettes for å lette omstilling til annen landbruksproduksjon for aktuelle produsenter. Dette tas oppmed partene i jordbruksoppgjøret for 2019. I tillegg vil staten ta initiativ til et samarbeid med kommuner der pelsdyrnæringen er av vesentlig betydning for å sikre omstillingstiltak og fleksibilitet for pelsdyrprodusenter som omfattes av avviklingen. Krav til forbedret dyrevelferd i pelsdyrnæringen gjennomføres ikke i avviklingsperioden.»