- Det sto i avisa at vi manglet møteplasser i Orkdal. Så da laget vi en møteplass her i Orkdal kulturhus, innledet konferansier Mari Kvernvik foran søndagens UKM-forestilling. Og for de femti betalende tilhørerne som hadde tatt turen til kulturhuset denne søndags formiddagen ble det et møte som ga full valute for inngangsbilletten. Her møttes nemlig musikktalenter fra både ungdomsskole og videregående skole, der flere leverte musikk som kunne vært spilt på en hvilken som helst konsertscene.

Gode stemmer

Malin Wuttudal og Emil Snuruås Rambraut fra Svorkmo kom tidlig på scenen og imponerte med scenevanthet og særegenhet i den populære hiten fra Hekla Stålstrenga og Ola Bremnes, «Har du fyr», en sang som ellers blir brukt utallige ganger i UKM-sammenheng men som Wuttudal klarte å sette et personlig preg på. Deretter gikk hun rett videre til bandet Monkeywrech der hun avsluttet proft med Aretha Franklin-låten «Think». Det manglet bare ei blåserrekke før publikum hadde reist seg fra stolene og begynt å danse.

Men Wuttudal var bare en av mange langtkomne stemmer denne kvelden. Aurora Dahl må nevnes, likeledes Marit Sivertsen og Anniken Evjen Sæther. Men også bandmedlemmene som opptrådte i de ulike låtene kunne sakene sine, ikke minst leverte Kevin Weiby fine gitarsoloer, og Eirik Rottem Eide var stødigheten selv bak trommesettet i en rekke låter.

Kler Beyoncé

Men det absolutte høydepunktet var det uten tvil 16 år gamle Ida Solstad fra Hemne som sørget for. Solstad gjorde seg bemerket allerede under fylkesmønstringen i fjor med en glitrende versjon av Whitney Houstons «I hage nothing». I år hadde hun valgt Beyonces «Listen», og ga publikummet i kultursalen en musikkopplevelse man skal lete lenge etter.

- Jeg tenkte jeg måtte velge noe annet enn Whitney Houston i år, jeg har ikke lyst til å bli forbundet bare med henne, sier Solstad etter konserten.

Foretrekker jazz

I likhet med mange av de andre UKM-deltakerne går hun på musikklinja på Orkdal videregående skole, og håper at UKM-deltakelsen skal hjelpe henne til å nå ut til et større publikum.

- Jeg har deltatt i UKM siden 2015, og i år hadde jeg lyst til å delta i Orkdal. Selve låten valgte jeg bare noen dager før fristen gikk ut, så jeg har ikke øvd så lenge på den, men musikken til Beyoncé passer meg veldig godt, sier Solstad.

Selv føler hun seg best hjemme i jazz-sjangeren.

- Jeg kan godt synge både opera og klassisk musikk, men jeg kjenner at det er ikke min sjanger. Med jazz kan jeg synge med mer innlevelse, sier den talentfulle Hemne-jenta.

Savnet de yngste

I år var det kun elever fra ungdomsskole og videregående skole som deltok på UKM i Orkdal. Ungdomsleder Heidi Vatn er usikker på hvorfor ingen i aldersgruppen 10 til 13 hadde meldt seg på.

- Kanskje har vi vært for dårlige på markedsføringen av arrangementet. Neste år må vi nok begynne litt tidligere, sier Vatn som samtidig berømmer årets deltakere.

- De er veldig flinke. Noen går på musikklinja på Orkdal videregående skole, men ikke alle. Vi ser også at det er et godt miljø rundt band i Orkdal, og kulturskolen har også gjort en god jobb med band samtidig som de har vært en pådriver for UKM. Men vi savner de ti år gamle jentene som står på scenen med mikrofonen. Det er kanskje en utfordring når nivået blir så høyt, men man skal huske at dette ikke er en talentkonkurranse. Det er en mønstring for å vise fram det som finnes av ung kultur, sier Vatn som også savner utøvere fra dansemiljøet i kommunen.