Ole Kvernrød Gravdal

Bor: Kyrksæterøra

Jobb: Pensjonist

Hva gjør du akkurat nå?

— Jeg satt akkurat og leste på nett at østlendingene klager på snøen som aldri tar slutt. Mange gjør narr av dette, men jeg har bodd der i 40 år selv, og enkelte steder er det voldsomt mye snø.

Hva serverer du når du har venner på besøk?

— Er det uanmeldt besøk, blir det kaffe eller te og noe småtteri jeg har liggende. Er det gjester jeg har invitert, blir det noe mer eksklusivt. Favoritten heter svinefilet indian. Det er ei sterk gryte med karri, rosiner, ananas og fløte. Jeg fikk oppskrifta av en italiener som holdt matkurs da jeg bodde i Røyken, og du finner ikke oppskrifta i noen kokebøker. Jeg har ikke hørt om noen som ikke liker retten.

Hvor drar du helst på ferie?

— Jeg er glad i varme, og jeg liker å svømme i varmt vann. Derfor har det ofte blitt Hellas og Tyrkia, men Kroatia var siste landet jeg besøkte.

Hva med Norge som ferieland?

— Jeg liker Norge også, men jeg har jobbet både i Posten og Forsvaret, noe som har ført meg en god del rundt omkring. Det eneste «svarte hullet» jeg har i Norge, er grensestrøkene mellom Hordaland og Rogaland.

Hva leser du?

— Alt, men jeg liker spenning. Derfor blir det mye i sjangeren thriller/spenning. Jeg er helt avhengig av bøker, og dersom jeg en fredags ettermiddag ser at jeg ikke har bøker ut helga, må jeg ta en tur enten på biblioteket eller på butikken.

Har du en favorittpolitiker?

— I Norge har jeg sansen for Kåre Willoch, kanskje spesielt etter at han gikk av som statsminister. Men uten at jeg dermed har sagt at jeg stemmer Høyre. Mer internasjonalt må det bli Nelson Mandela.

Hva opptar deg for tida?

— Det er forskjellige ting. Men kanskje aller mest det som handler om sikkerhetspolitikk. Jeg er overbevist om at ingen ønsker en atomkrig, men det er fullt mulig å utløse det ved en tabbe. Vi har opplevd situasjoner der noen ved datateknologi har animert en situasjon som viste seg å være en ikke-situasjon, i påvente av at den andre parten skulle svare. Ellers blir jeg skremt når jeg hører toppolitikere som krangler om hvem som har den største knappen...

Hvorfor bor du der du bor?

— Ganske enkelt fordi far en gang spurte oss tre søsknene om noen av oss ville ta over huset. Jeg svarte ja. Det ga ham motivasjon til å fortsette med litt vedlikeholdsarbeid og småpusling i huset. Jeg følte meg forpliktet til å holde det løftet, og nå har jeg bodd her siden 2009.

Hva gjør du på fritida?

— Jeg er en bedagelig type som trives hjemme alene i mitt eget selskap, og jeg er en sosial type som liker å treffe og prate med folk. Ellers går jeg turer, leser, og nå ser jeg selvsagt mye OL på TV.

Hvordan holder du deg i form?

— Med kols og diabetes 2, er jeg forpliktet til å gå en halvtime hver dag. Det tilsvarer ca. tre kilometer. Så deltar jeg i kolsgruppa på Hemne helsesenter to timer i uka.

Har du et favoritt turmål?

— Det må bli Vindalsvatnet. Også Holladalen er veldig bra.

Noe du drømmer om å få gjort i livet ditt?

— Jeg skulle ha reist mer, men det har av ulike årsaker stoppet seg litt.

Etter en jobbkarriere i Posten og Forsvaret, hva ville du ha valgt om du fikk muligheten til å velge yrke igjen?

— Jeg er fasinert av snekkering. Jeg går turer her i sentrum av Kyrksæterøra og ser på ulike prosjekt. Så det måtte ha blitt noe innenfor det.

Hvis du skulle reist bort et år, hva ville du ha savna mest?

— Om sommeren ville jeg ha savna hagen min. Men siden jeg bor alene og heller ikke har husdyr, tror jeg at jeg skulle ha greid meg temmelig bra.

Noe du angrer på?

— Noe småtteri er det sikkert, men det er ingenting som plager meg til daglig.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300