Flere elger har siden nyttår trukket ned fra skogen og beveger seg jevnlig i Evjen-området på Orkanger, blant annet i nærheten av der barn og unge går fra og til skolen.

Les også: Elg skremmer elever på skoleveien

- Vi har mottatt jevnlige bekymringsmeldinger i januar fra foreldre om nærgående elg, fortalte Solveig Melby, rektor ved Evjen skole, til ST i forrige uke.

Skolen har vært i dialog med fallviltgruppa i Orkdal kommune. Det er så langt ikke rapportert om skremmende og farlige møter mellom folk og dyr.

Knut Erik Snildal i fallviltgruppa fortalte at de siden midten av januar har fått mange henvendelser fra folk i boligområdet angående nærgående elg.

Det har vært tre faste innslag på Evjen; to voksne okser og ei ku. I tillegg har ei ku og en årskalv av og til vært innom området. Det virker som om flere av elgene er blitt stedbundet - de ligger i hager og i gårdsplassen til folk, uten å være særlig interessert i å flytte seg.

Tirsdag 6. februar klarte Snildal og co og skyte den ene av de faste "beboerne". Det skjedde på en åker på andre siden av fylkesvei 65 i forhold til Orkdal vidaregåande skole (Follo).

Fallviltgruppa er jevnlig i området og kikker. Men de passer seg for å jage elgene i boligfeltet eller mot vei. Det siste i fare for kollisjoner. I dag (torsdag) fikk Snildal ei oppringning fra en beboer i Evjensbakkan. Da stod en okse i hagen der.

- Jeg har vært ute og sett etter den, men den var borte da jeg kom, forteller han.

- Har du fått mange henvendelser om elg siden vi snakket sammen i forrige uke?

- Ja, det har jeg, sier han.

- Har nye elger kommet til siden sist?

- Nei, det er de samme gjenværende. Det er hovedsaklig de to oksene, der den ene kun har ett gevir. Kua og kalven holder til i lia overfor Shell-stasjonen. De kommer ned av og til for å spise bak Toyota-bygget, og så går de opp igjen, sier Snildal.

Han forteller at det sist tirsdag ettermiddag ble gjort et jag av de to oksene, i håp om å jage dem langt innover i skogen på andre sida av fylkesvei 65 i forhold til Follo.

- Den ene kom tilbake allerede etter tre-fire timer. Den andre så vi først igjen i dag (torsdag) i Evjensbakkan, forteller han.

- Har du hørt om noen har hatt skremmende opplevelser i det siste?

- Nei, i hvert fall ikke episoder der elgen har vært aggressiv.

- Hvordan skal man opptre dersom elgen kommer veldig nær deg?

- Vær rolig og trekk deg tilbake. Du bør ikke gå mot elgen, da kan den oppleve det som truende. Og ikke kast ting på den. Jeg har hørt om folk som har kastet både vedskier og snøball på elgen. Det trenger ikke å være så lurt. Gå omveier forbi en nærgående elg, sier Snildal.