Det sier verksdirektør Torbjørn Halland ved Wacker Holla Metall.

Smelteverket ved Hemnfjorden er godt i gang med det aller største byggeprosjektet i Hemne noensinne. Resultatet blir ovn 8 – verdens største silisiumovn.

Aktiviteten er godt synlig, selv om den skjer inne på avsperret område. Ser du smelteverket, ser du også to svære kraner som rager over fabrikktakene. De indikerer ganske så riktig at det er noe stort på gang.

Alltid en risiko

Ovn 8 hadde et prisanslag på ca. 800 millioner kroner. Nå ser det ut som det ikke holder. Årsaken er at prosjektet er noe forsinket.

— Men det er ingen dramatikk. Vi vet heller ikke hvor stort prisavviket blir i forhold til opprinnelig anslag, sier Halland.

Ferdigstillelsesdato var opprinnelig satt til første kvartal 2019. Dette begrepet tøyes nå til første halvår 2019.

At det oppstår uforutsette ting er ikke til å unngå, mener verksdirektøren.

— Dersom du planlegger å bruke seks timer på en biltur fra A til B, er det alltid en risiko for at det kan oppstå situasjoner som gjør at du ikke greier det; motorstopp, utforkjøring, køkjøring, stengt vei, og så videre. Slik er det også med et så stort prosjekt som bygging av ovn 8. Det vil skje ting underveis som du ikke ser i en planleggingsfase, sier han.

Slik blir det

Status per i dag er at fundamenteringa, kanskje den aller viktigste jobben, snart er ferdig.

— Da ovn 4 ble bygd i sin tid, ble ikke jobben med fundamentering utført godt nok. Derfor er denne ovnen ikke i vater. Når vi utfører arbeid på den, må det gjøres «skjevt». Det skal vi unngå på ovn 8. Fundamenteringa er svært viktig, sier Halland.

Selve ovnen og bygningen bygges parallelt. Snart er alt klart for oppstart.

— All engineering skal være ferdig i mars. Det vil si at det foreligger endelige tegninger for ovnen og bygget. Det har vært mange runder med endringer underveis i prosessen, men nå kan vi si at slik blir det. Men vi har ingen eksakt dato for når vi begynner å se at ting kommer opp fra bakken, sier Halland.

Ressursgruppe

Foruten selve ovnen, består prosjektet av ny trafo, sjøvannstasjon for kjølevann på ovnene og økt silokapasitet for microsilica.

Flere av Hollas egne mannskaper er involvert i utbygginga, og etter en intern ansettelsesprosess, er det også etablert et team som skal følge hele prosessen fra bunnen av.

— Vi får en helt ny ovn der alt er nytt, og da er det viktig at vi har folk som starter opplæringa og kjenner oppbygginga av ovnen helt fra starten av. Dette teamet vil være en viktig ressurs for andre ansatte den dagen vi trykker på knappen og setter ovnen i drift, sier han.

Viktig samspill

Så langt har på det meste ca. 100 mann jobbet med nyovnen samtidig. Den største toppen kommer seinere i år, og vil omfatte ca. dobbelt så mange.

Prosjektet i seg selv er krevende når det gjelder logistikk. Men det er også krevende at arbeidet pågår samtidig med at verket skal opprettholde vanlig drift.

— Vi må ha et velfungerende samspill mellom de som drifter verket til daglig og de som bygger ovnen. Ovnen bygges i samme område som vårt råvarelager ligger, og vi kan ikke komme i en situasjon der en shovel ikke får matet ovnene fordi noen ved en feil har gravd ei grøft. Det er viktig å koordinere slike ting, sier han.

Kan få buss-skyss

En så stor merbemanning gir også utfordringer for parkeringskapasiteten.

— Vi mistet ca. 40 parkeringsplasser som følge av bygging av ny trafo. Derfor har vi vært nødt til å utvide parkeringsarealet i motsatt retning. Men når det topper seg ut over året, må vi vurdere å kjøre folk i buss til og fra Holla. I denne perioden kan vi benytte et parkeringsareal som Hemne kommune har lagt til rette på den gamle Bugen Verft-tomta på Kyrksæterøra. Så langt har vi oppfordret alle til å samkjøre til og fra jobb. To i hver bil i stedet for én, halverer parkeringsbehovet, forteller han.

Vil ligge på ca. 180

I disse dager søker Wacker Holla Metall etter både prosessoperatører og lærlinger.

— Prosessoperatørene skal erstatte naturlig avgang slik at vi holder oss på 72 prosessoperatører, det nivået vi skal være på. Når det gjelder lærlingene, har vi til enhver tid mellom 10 og 14 hvert år. Alle går en toårssyklus. Vi søker nå etter ny «kvote» med lærlinger, sier han.

Torbjørn Halland sier videre at dagens bemanning på 180 ansatte ikke vil bli vesentlig endret som følge av bygging av ny ovn.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Torbjørn Halland er verksdirektør ved Wacker Holla Metall. Foto: John M. Myrhaug