Meldal

Bente Meland var ute i god tid da hun skulle dra på jobb fredag. Klokka ni var hun klar til å kjøre inn på Skjøtskift bru, én time seinere skulle hun være på jobb som sekretær på Orkdal sjukehus.

— Jeg var litt usikker på når veien åpnet og hvordan det var her. Derfor beregnet jeg litt ekstra god tid i dag, sier hun.

Da hadde fem, seks biler kjørt nyveien før henne, den første eksakt klokka 08.49 da de fysiske sperringene ble fjernet. Hun ble derfor ikke den aller første.

Fra tja til ja

Meland, som er bosatt på Bjørnli, hadde så god tid at hun takket ja til STs forespørsel om å ta en test-tur på det som nå må få betegnelsen nyveien mellom Løkken og Svorkmo.

Idet turen starter, er utbedringen av kurvaturen inn på og ut fra brua det mest merkbare. Hele veibanen framstår mer oversiktlig og rettere.

— Dette er bra, er den første reaksjonen bak rattet.

Inntrykket opprettholdes nedover bakkene. Ved Klinghåmmårn aner vi imidlertid en aldri så liten skepsis i stemmen.

— Den svingen var vel ikke særlig mye utbedret? Men det er kanskje vanskelig terreng akkurat her...?

Utbedringa tar slutt omtrent halvveis ned i bakken, men Bente Meland kjører ned til Svorkmo bru for å snu. Og blir sammen med ST historisk: Vi blir de første til å kjøre nye Klinglien både fram og tilbake!

Tilbake i svingen rundt Klinghåmmårn endrer hun tonefallet til noe positivt.

— Den funka mye bedre på vei oppover, sier hun.

Forsterket rekkverk

Og når vi går inn for landing ved Skjøtskift bru på toppen av bakken, er det en fornøyd dagpendler til og fra Orkanger som stiger ut av bilen. Det må både Statens vegvesens folk og representanten fra entreprenøren få høre.

— Jeg skal skryte av dem, sier Bente Meland.

Ernst Nøkkevangen fra Statens vegvesen supplerer med informasjon som du umiddelbart ikke legger merke til på en helt vanlig tur.

— Vi har også montert et betydelig bedre og sikrere rekkverk sammenlignet med tidligere. Det skal gjøre veien enda mer trygg, sier Nøkkevangen.

— Det som gjenstår nå er en del typisk vårarbeid, eksempelvis asfaltering, sier prosjektleder Roar Lundstad.

Ingen kake, ingen kø

Da blir det kanskje også kakefest. For fredag var det verken kake, snorklipping, ordførertale eller lang kø av bilister som kranglet om å få jomfruturen.

— Vi sparer festlighetene til seinere i år, sier Lundstad.

Bente Meland, som har vært fast bruker av Skulmoveien i anleggsperioden, er veldig glad.

— Jeg har sett fram til denne dagen når vi kan ta i bruk Klinglien igjen, sier hun.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Spent og med et stødig hand på rattet kjører Bente Meland nye Klinglien for første gang. Attesten lyder godkjent. Foto: John M. Myrhaug