En kongelig resolusjon fra 1853 sier følgende: «Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynner næst siste tirsdag i februar måned og varer til den påfølgende fredag.»

Avstressende

- Dette er årets ferie for oss, sier Siv Remetun Lånke fra Nerskogen som i år kjører med dølehesten Borken.

Sammen med Trøndelag kjørelag har hun og mannen Alf Erik kjørt med hest og vogn fra Trondheim siden 10. februar. Ti dager har de brukt på turen, og det har vært ti strålende dager i vakkert vintervær preget av samhold og trivsel.

- Det har vært en litt spesiell tur da vi startet i Trondheim for å markere felttoget til Armfeldt som var for 300 år siden da han invaderte Røros med armeen sin, forteller Siv Remetun Lånke som deltar for femte gang med hest på Rørosmartnan.

Hun beskriver turen som alt annet enn lettvint, men likevel som avstressende og avkoblende sammenlignet med stresset og jaget som er i hverdagen. Likeså blir det et stort samhold i gruppa som består at vidt forskjellige folk fra eldstemannen Oddvar på 90 år til dem som først i 20-åra.

Riktignok fikk kjøreturen en brå slutt for mannen Alf Erik da han brakk ei arm i Haltdalen i forbindelse med en litt trøblete utgang med hestene. Det endte med en runde innom sykehuset før han kunne entre martnan, litt mer smertefullt enn han hadde ønsket seg.

Nyter og filosoferer

Fra Kyrksæterøra kom søstrene Ingvild og Kristin Witsø med dølehesten Rime som hadde sin debut på Rørosmartnan i år. De hektet seg på Trøndelag kjørelag på Singsås den 15. februar og fikk fem vakre dager med hestekjøring inn til Bergstaden Røros.

- Underveis nyter vi bare og filosoferer over hvor heldige vi er som får være med på noe sånt, sier de to søstrene som driver Witsø hestesportsenter, som ble tatt imot på Røros av et applauderende folkehav og mamma og pappa, Inger Marie og Johnny, som har tatt turen fra Kyrksæterøra for å ta imot døtrene og femåringen Rime.

90 hesteekvipasjer

Hestefolket har i år hatt en enkel og lettført tur til Røros i et strålende og akkurat passe kaldt vintervær. Det preget også kjørerne som kjørte inn ved Smeltehytta under åpninga av Rørosmartnan tirsdag denne uka med til sammen 90 hesteekvipasjer fra Hedmarked Lasskjørerforening, Dalarna Femund Forkörerforening, Nord-Østerdal Lasskjørarlag, Selbu Lasskjørerlag, Fron Lasskjørerlag, Föreningen Forbonden Klövsjö, Trøndelag Kjørelag og Hestkjørere fra Tydal.

Mens hestene fikk et velfortjent måltid med høy og vann, smakte det godt med varm lapskaus for kjørerne som hvert år bidrar til å lage ekstra stas rundt åpninga av martnan. Det er ikke til å stikke under en stol at for mange, inkludert undertegnede, er det synet av hesteekvipasjene som gjør åpninga av Rørosmartnan til et høydepunkt og til vinterens vakreste eventyr.

Godhandel med pruting

Og for dem som greier å rive seg løs fra gata, butikkene, pølsebodene og pubene, er det også stemninga i bakgårdene som gjør Rørosmartnan så spesiell. Her holder de norske og svenske hestekjørerne til med varer de har produsert spesielt for martnan. Her er det rom for mang en god handel med obligatorisk pruting og mye godhjerta sleivkjeft. Etter endt handel kan en fornemme følelsen av å ha gjort en godhandel, men like gjerne følelsen av å ha blitt lurt trill rundt. Martna er martna.

Hos armeen

Lurt blir en derimot ikke under besøket hos Frelsesarmeen på Røros hvor vi møter Kari Melby fra Skaun som har vært trofast på Rørosmartnan i mange år som frelsesarmésoldat. Her er all handel, loddkjøp som kjøp av kaffe og kake, god handel som går til gode formål i Frelsesarmeens ånd. Og her er det alltid fullt hus. For mange er det obligatorisk å stikke innom armeen under Rørosmartnan. Her sitter hundrelappene løst, og handelen etterlater kun gode følelser.

- Her er det full rulle hele dagen, smiler Kari Melby idet hun sveiper gjennom lokalet for å forsikre seg om at alt er på stell og at alle få det de skal ha.

Til og med gevinstene og vinnerlykka sitter løst hos Frelsesarmeen. Lodd for en hundrelapp resulterte i tre hjemmestrikka sokker på undertegnede som slettes ikke kan skryte av å ha vinnerlykke. Frelsesarmeen er unntaket i dobbelt forstand på Rørosmartnan.