Hemne/Aure

I 1992 fattet Stortinget vedtak om at gassen fra Haltenbanken skulle ilandføres på Tjeldbergodden i Aure. Dette kom som resultat av at tre ordførere; Knut Baardset (Aure), Johan Stølan (Hemne) og Egil Hestnes (Hitra) fire år tidligere skrev under en avtale om et forpliktende samarbeid for å få gassen i land på nettopp Tjeldbergodden.

I ettertid har dette samarbeidet på kryss av kommune- og fylkesgrensene høstet masse lovord. Etter prinsippet vi er større og sterkere sammen – uavhengig av hvilket fylke vi tilhører – ble altså ordførertrioen hørt: Gassen ble ilandført på Tjeldbergodden, Statoil bygde en metanolfabrikk med tilhørende anlegg der, og dette er fortsatt en arbeidsplass med ca. 100 ansatte.

Stein til asfalt

Nå gjør Hemne og Aure det samme igjen, om enn ikke i den målestokken som metanolfabrikken. Men to kommuner i to forskjellige fylker går sammen om ei etablering. Denne gangen er det Taftøy Næringspark som er tema.

— Aure og Hemne ser framover og satser tungt på nytt, felles næringsareal. Kommunene har kjøpt 613 dekar fjellgrunn, strategisk plassert mot Trondheimsleia med 1,3 kilometer sjølinje. Området er regulert til industriformål, og kan gi rundt 500 dekar ferdig planert tomteareal når ca. 20 millioner tonn steinmasser som holder asfaltkvalitet er tatt ut, sier Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem.

Også han understreker momentet som går på forskjellig fylkestilhørighet.

— To kommuner i to fylker samarbeider og eier areal hos hverandre, sier han.

Primært til havbruk

Arealet ble regulert til industriformål i 2004. Både Svanem og hans ordførerkollega Ingunn Golmen i Aure mener i dag at dersom arealet hadde vært tilrettelagt tidligere, kunne det ha konkurrert om å få fôrfabrikken som Marine Harvest etablerte på Valsneset i Bjugn.

Virksomhet i samme gate er likevel det mest aktuelle for Taftøy Næringspark.

— Arealet er primært tenkt brukt til etableringer innenfor havbruk. Både Aure og Hemne er i dag sterke på landbasert oppdrett; rognproduksjon, seks settefiskanlegg, postsmolt og rensefisk. Men også matfisk, nye arter, slambehandling og råvarer til fôr kan passe på området, sier Svanem.

Miljø i nabolaget

I det som blir beskrevet som en framtidsrettet etablering, nevner han også at Hemne videregående skole er en sentral brikke i dette.

— I samarbeid med næringa, er det etablert en TIP-linje med fordypning i settefisk, sier Svanem.

Miljøet for denne type virksomhet er allerede på plass. Naboen på den andre siden av Kjørsvikbugen, den såkalte Bioparken på Tjeldbergodden, inneholder i dag kjølevannstilførsel fra Statoils metanolfabrikken. Den har en tilførselstunnel, og er særdeles viktig infrastruktur. I dag bruker Salmar Settefisk AS i Kjørsvikbugen kjølevann i sin produksjon.

Njord Salmon AS har produksjon av postsmolt i bioparken, og søker nå om konsesjon for produksjon av berggylt. Tjeldbergodden Rensefisk AS produserer rognkjeks.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300