Skaun kommune ønsker å videreutvikle Venn sentrum og legge til rette for aktivitet, samt styrke grunnlaget for skole, barnehage, nærbutikk og kirke.

Tirsdag skal plan- og miljøutvalget i Skaun behandle en sak som gjelder oppstart av arbeidet med en områdeplan for Venn. Innstillinga fra rådmannen er at planprogrammet legges ut på høring.

Ifølge planprogrammet er formålet med planen å legge til rette for utvikling og aktivitet i Venn sentrum og forbedre trafikksikkerheten. Planen skal definere arealbehovene til funksjoner i sentrum og forbindelser mot nærliggende boligområdet.

Lite ledig areal

Det overordnede målet er at Venn skal bli et attraktivt sentrum hvor det er lagt til rette for befolkningsvekst, samt bolig- og næringsutvikling for denne delen av kommunen. Plansituasjonen på Venn trenger oppdatering og kommunen ønsker å lage en helhetlig plan for sentrum om tilstøtende områder. Det er behov for å regulere nye byggeområder til all slags sentrumsutvikling, da det er lite ledig areal i dag.

Viktige momenter i planarbeidet vil være:

  • Avklare arealbehov for mulig ny skole/oppvekstsenter.

  • Tilrettelegge for ulike typer boliger i og nært sentrum.

  • Tilrettelegge for næring og andre typer virksomheter.

  • Forbedre trafikksikkerheten, etablere/forbedre gangforbindelser i sentrum og til/fra sentrum.

  • Fastsette prinsipper for forskjønning av sentrum.

Forprosjekt for skolebygg

Et planprogram, som trolig vedtas lagt ut på høring, er en plan for planen. Planprogrammet skal avklare rammebetingelsene for planarbeidet, beskrive hvilke temaer som skal utredes nærmere og opplegget for medvirkning.

Parallelt med områdeplanen er det to andre viktige prosesser som har betydning for Venn sentrum:

  • Det er vedtatt at det skal lages en trafikksikkerhetsplan for sentrum. Målet er å definere trygge arealer for mye trafikanter.

  • Forprosjekt skole i søndre Skaun. Kommunestyret har nylig gitt rådmannen mandat til å starte forprosjektering av ulike alternativer for et nytt skolebygg på Venn.

Åpent møte

14. mars er det planlagt et åpent møte i gymsalen på Venn oppvekstsenter som et ledd i arbeidet med områdeplanen, og det skal etter planen gjennomføres et nytt møte sommer/høst 2018. Sluttbehandling i kommunestyret er forventet vinteren 2018/2019.

Planprogrammet oppsummerer litt om dagens situasjon: Venn har Skaun kirke fra 1180 som landemerke, nærbutikk og oppvekstsenter med skole og barnehage ligger sentralt og utgjør hovedfunksjoner i sentrum. Sentrumsområdet preges av mye trafikkarealet og flere veier møtes her. Forholdene for myke trafikanter i Venn sentrum er ikke tilfredsstillende i dag, med lite gangarealet og mange uoversiktlige områder med biltrafikk knyttet til parkering, avkjørsler og kryss. Det er lite boligbebyggelse i selve sentrum. Omlandet er preget av gårder og spredt boligbebyggelse, og har en utpreget rural karakter.

Det er 1359 innbyggere i Venn skolekrets, og 476 i Jåren-Råbygda skolekrets. De fleste av disse 1835 innbyggerne har Venn som et nærsentrum, muligens med unntak av boligfeltet i Eggkleiva nord for Laugen, som ligger vel så nært Børsa.