Ei gruppe innbyggere i Rindal har engasjert seg for å få mer utredning og innbyggerinvolvering i spørsmålet om Rindal skal bli en del av Trøndelag. En sak som allerede nærmer seg realisering.

- Denne saken vitner om en total mangel på demokrati. Det kom opp som et benkeforslag fra ordføreren under et kommunestyremøte da kommunereformen skulle behandles, helt uten forvarsel og uten at det var nevnt i et eneste partiprogram. En kommunereform og en regionreform er to helt forskjellige ting, sier Mange Løfaldli, som er en av dem som har engasjert seg i saken.

Han sier det slett ikke er sånn at alle rindalinger vil bli trøndere, og antyder at befolkninga nok er delt halvt om halvt i synet på dette.

- Det er langt fra bare noen få opprørere. Befolkninga er delt omtrent på midten. I innbyggerundersøkelsen før kommunereformen sa 50 prosent av befolkninga at det var mest naturlig for Rindal å samarbeide med Surnadal, men dette ble ikke drøftet som et alternativ en gang, sier han.

Bo- og arbeidsregion

- Allerede for 2,5 år siden etterlyste vi en utreding av konsekvenser knyttet til å skifte fylke og en innhenting av meninger fra folket. Men den dag i dag er ikke dette kommet på bordet. Dette handler ikke om å like eller mislike trøndere, det handler om å gjøre en grundig prosess i en så viktig sak. Det virker som politikerne frykter å høre folkets mening, og da kan man spekulere på hva som ligger bak, sier Løfaldli.

Han sier det er liten tvil om at rindalinger føler seg mer lik trøndere enn sunnmøringer, men at det ikke er det denne saken handler om.

Magne Løfaldli mener befolkninga er delt på midten i spørsmålet om fylkesoverføring.

- Jeg jobber selv i Surnadal, og det er rundt 250 til 300 som pendler den strekningen hver dag. Vi har en tydelig felles bo- og arbeidsregion i dag, og bør bygge videre på det gode som er. Hvis Rindal og Surnadal havner i to forskjellige regioner, med ei grense mellom, vil det blir utfordrende å fortsette den felles utviklinga, sier Løfaldli.

Videregående

- Hva mener dere mangler i beslutningsprosessen med å søke fylkesoverføring?

- Det er ikke lagt fram en eneste konsekvensanalyse. Hvis det blir gjort, og folket får si sin mening, så er det ikke mer å spekulere på. Da vil det skape ro og trygghet, sier Løfaldli.

- Hvilke konsekvenser er dere mest urolige for?

- For meg er det hovedsakelig to ting: Jeg ønsker en felles utvikling av et allerede godt, eksisterende bo- og arbeidsmarked. Og jeg frykter for konsekvensen for den videregående skolen i Surnadal. Vil rindalingene bli tvunget til å velge skole i Trøndelag? Kompetanse er enda mer viktig framover, og hvis ungdommen må vekk for å gå videregående, er sjansen mindre for at de kommer tilbake og bosetter seg i hjemkommunen. Det er forsket på og dokumentert. Jeg er ganske sikker på at Surnadal videregående er åpen for søknader fra Rindal, men det må også følge penger med de elevene som søker seg over. Dette er ikke avklart ennå, sier Løfaldli.

- Ønsker dere en omkamp om fylkesoverføringa?

- Vi har sendt en henvendelse til kommunal- og moderniseringsministeren hvor vi ber om å få gjennomført en innbyggerundersøkelse før vedtaket blir fattet, sier han.

Busser og investeringstilskudd

Johan Helgetun, som også er med i gruppa av innbyggere som har tatt til orde for et annet syn i denne saken, har nylig sendt et brev til Rindal kommunestyre. Der stiller han spørsmål ved om fylkesoverføringa er basert på fakta eller følelser, og tar for seg en del av det samme som Løfaldli påpeker om prosessen.

Helgetun reiser også en del momenter han er urolig for:

  • Hvordan går avklaringene i forhold til ungdommenes mulighet til fortsatt å kunne velge Surnadal videregående som trøndere?

  • I nye Trøndelag ser vi at kollektivtilbudene i distriktene settes under press. Hva om Fram ikke lenger kan ta på passasjerer etter passering av Kvammen, vil de da heller velge å legge sine ruter om Hemnekjølen (E39) enn gjennom Surnadal/Rindal i rutetilbudet mellom Trondheim og Møre-byene? Og tror vi at AtB vil kjøre faste ruter Rindal–Trondheim til erstatning for eventuelt bortfall av Fram sine ruter?

  • Blir det slik at bønder som investerer i driftsbygninger kommer til å miste tilskudd i størrelsesorden inntil 0,6 millioner kroner ved investeringer over 7,5 millioner?

  • Hva bør vi se for oss som realistisk framdriftsplan for fri/tvungen inntreden i Orkland som direkte konsekvens av en eventuell fylkesoverføring? Hvilke gode forhandlingskort har vi?

Overrasket ordfører

Ordfører Ola T. Heggem sier det er legitimt å være uenig med kommunestyret, men stusser litt på tidspunktet for utspillene.

Ordfører Ola T. Heggem synes det er merklig å snakke om manglende demokrati i denne saken.

- Det er relevante spørsmål de stiller, og de er helt legitimt å være uenige med kommunestyret. Men det er rart at benkeforslaget dras fram, og jeg er også litt overrasket over tidspunktet. Det er riktig at dette var et benkeforslag fra meg, men det gikk ikke ut på å sende søknad om overføring til Trøndelag. Det var et forslag om å be rådmannen lage et saksframlegg med sikte på en søknad om overføring. Et halvt år etterpå var det forberedt en sak som kom opp i kommunestyret, hvor et enstemmig kommunestyre sa de ville sende en slik søknad. Dette var i 2015. Etterpå var det valg og behandling i et nytt kommunestyre, hvor det også ble enstemmig vedtatt. Jeg skjønner ikke at det går an å påberope seg manglende demokrati i denne saken, sier Heggem.

- Umulig å ha alle svar

- Stemmer det at det ikke er utredet noen konsekvenser ved en fylkesoverføring?

- Det har ikke vært noen grundig konsekvensutredning. Men skulle vi ventet til vi hadde alle svarene, ville det aldri blitt søkt. Det er helt umulig å ha alle svar på forhånd. Det er ikke mer usikkerhet for oss enn for alle som driver og slår sammen kommuner i disse dager. Slike prosesser kan ikke vente til alt er avklart, sier Heggem.

- Burde det vært bedre utredning og innbyggerinvolvering i forkant?

- Ikke med tanke på at vi har vært gjennom et valg i løpet av prosessen. En del av partiene hadde dette med i partiprogrammene sine, og det har vært enstemmig i to kommunestyrer. I tillegg har fylkesmannen og departementet blitt enige om at det ikke trengs mer utredning for Rindal sin del. Det var soleklart at dette var naturlig, da det ble vurderte hvilke steder i Norge det var behov for mer utredning, sier Heggem.

- Flest vil nordover

Han sier videre at han aldri har lagt skjul på at det finnes noe motstand i befolkningen, både i møter med begge fylkesmenn og med statsråden.

- Jeg har innledet møter med å si at det ikke er alle innbyggerne som er enige, selv om kommunestyret er enstemmig. Men vi har hatt innbyggerhøringer som peker entydig i retning av større tilhørighet til Trøndelag enn til Møre. Det er et klart flertall som ønsker seg nordover, sier Heggem.

Han viser til en folkeavstemning hvor rundt 50 prosent sa de ville slå seg sammen, og hvor det blant disse var klar overvekt mot Orkland.

Bekymringen rundt skolegang ved Surnadal videregående, kommenterer Heggem slik:

- Vi har jobbet med dette siden vi sendte søknaden i 2015. Det er viktig for rindalingene, og var derfor det første punktet vi tok opp med begge fylkeskommunene og rektoren ved Surnadal videregående. Vi har fokus på dette, og vi er ganske trygge på at det blir løsninger som gjør det mulig å gå i Surnadal. Det er noen momenter som ikke er avklart ennå.

Forventer bedre busstilbud

Frykten for et dårligere busstilbud, vil han si følgende om:

- Det blir merkelig å fremme et argument om at vi får dårligere busstilbud til Trøndelag når vi blir trøndere. Jeg har forventninger om at det blir helt motsatt. Det blir ikke vanskeligere å komme seg til Trondheim når vi blir trøndere, og faktum er at Mørelinjen tar opp folk helt fra Svorkmo, sier Heggem.

Videre kommenterer han på de andre punktene:

- Jeg var i møte med bondelaget for to uker siden, hvor trøndelagstilknytninga var tema. Det har vært litt skepsis rundt dette, så jeg snakket med begge fylkesmennene i forkant. Det viser seg at ordningene for tilskudd er like på tvers av fylker fra 1. januar i år, slik at det ikke vil utgjøre noen endring å bytte fylke. Angående frykten for å bli en del av Orkland på sikt: Det kan hende noen frykter det, og der ligger kanskje mye av uroen i denne saken. Men 50 prosent av rindalingene har sagt de vil bli en del av en større kommune, med stor overvekt for Orkland, minner Heggem på.

Han viser også til at det er helt uproblematisk å drive interkommunalt samarbeid på tvers av fylkesgrenser. Det er ikke er noe problem å fortsette samarbeid med Surnadal og eventuelt Heim på ulike områder.

Heggem sier brevet vil bli lagt fram i kommunestyret slik at politikerne kan gi et svar på det.