Torsdag sendte Fylkesmannen en stoppordre til Orkdal kommune på arbeidet med klargjøring av tomta til Norsk kylling på Furumoen i Orkdal. Bakgrunnen for stoppordren var en klage som Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (Sabima) hadde sendt til Orkdal kommune. Sabima klaget på gjenfylling av Furumokjela, én av flere såkalte kroksjøer i Orkdal. Kommunen behandlet og avviste denne klagen 7. februar i år, og den ble samme dag oversendt Fylkesmannen. Først torsdag 1. mars kommer det en reaksjon fra Fylkesmannen. Det skjer etter at Fylkesmannnen onsdag mottok en henvendelse om saken, samt et bilde som viste at arbeidet med å fylle igjen kjela var i gang. Til ST sier seksjonsleder i kommunal- og justisavdelinga hor fylkesmannen, Trond Flydal, at de valgte å gi klagen såkalt oppsettende virkning i og med at gjenfylling av kjela vil være irreversibelt.

For folk flest virker nok det som nå skjer, litt forvirrende. Som sektormyndighet fikk Fylkesmannen kommunens næringsplan til vurdering i fjor høst. Fylkesmannen valgte å komme med innsigelse med begrunnelse i jordvernet. Denne innsigelsen ble senere trukket, men det kom aldri innsigelser fra Fylkesmannen knyttet til Furumokjela. Det betyr at Fylkesmannen i fjor høst ikke vurderte inngrepet i Furumokjela som et inngrep man mente det var grunnlag for å komme med innsigelse mot. Og Fylkesmannen har hatt god tid til å tenke seg om, da igangsettingstillatelsen for arbeidet ble gitt av kommunen 1. februar. Fylkesmannen kunne ha påklaget denne tillatelsen da om man hadde ment det var grunnlag for det. Men Fylkesmannen er i sin fulle rett til å reagere. For så lenge det kommer en formell klage den 7. februar i år, så plikter Fylkesmannen å behandle klagen. At Fylkesmannen velger å stoppe arbeidet, kan også forsvares i og med at det nå gjøres tiltak som er irreversible.

Men, det er vanskelig å se for seg at det som nå skjer blir, noe annet enn en liten «snubletråd» for framdriften i prosjektet. For så lenge Fylkesmannen ikke fant grunnlag for å komme med innsigelser mot gjenfylling av kjela da saken ble behandlet i fjor høst, er det vanskelig å se for seg at etaten skal finne substans i saken nå som gir grunnlag for å stoppe prosjektet. Derfor vil etaten slite voldsomt med både tillit og troverdighet om resultatet skulle bli annerledes nå. Og så kan man spørre seg om Fylkesmannen har full oversikt over saken. Det har nemlig aldri vært snakk om fjerne kjela og dermed redusere antall kroksjøer. Det er et tydelig krav i planen at kjela skal reetableres.

Foto: Silje Asbjørnsen