Næringslliv/Hemne

Det sier konsernleder Fartein Kjørsvik i Sodvin (tidligere Hemne Kraftlag). Selskapet vurderer Hitra som et naturlig valg både med tanke på avstand, felles kultur og vekst i næringslivet, og likheter med næringslivet i Hemne.

— Flere aktører her i Hemne har gjort det samme, de har valgt å etablere seg med avdelinger på Hitra, sier Kjørsvik.

Selger gjerne strøm

Sodvin har en stor og solid kapitalbase. Men i dag er ikke aktivitetsnivået høyt nok til å forvalte den.

— Vi sitter på 150 millioner kroner i kapital, men avkastningen er ikke akseptabel. Vi kan ikke risikere at kapitalbasen forvitrer. Det er til slutt eierne som vil høste fordeler av at vi skaper større verdier. Etablering på Hitra er et ledd i dette, sier konsernlederen.

De virksomhetene som etablerer kontor, er datterselskapene som driver med regnskapstjenester, IT-support og bredbånd.

— Men vi selger selvsagt også strøm til våre kunder på Hitra, sier Kjørsvik.

Null nettleie?

Sodvin, men navnet var Hemne Kraftlag, har måttet tåle noe kritikk for sine sideaktiviteter; virksomheter som ikke var relatert til kjernevirksomheten. Fartein Kjørsvik uenig.

— I dag er det tøffere å få til kommersiell suksess i det som tradisjonelt har vært kjernevirksomheten. Derfor har vi muligheten til det gjennom våre datterselskaper. Det kan faktisk være mulig å få nettleia ned i null dersom vi oppnår kommersiell suksess, og vi ønsker at overskudd skal brukes til å sette ned nettleien. Derfor er det viktig å ha avkastning på det vi investerer i, sier han.

Mor og døtrene

Sodvin presenterte sitt nye navn, nye logo og nye profil under et kundemøte i fjor høst. På organisasjonskartet er Sodvin SA øverst, med følgende datterselskaper:

Sodvin Økonomi

Sodvin Energi og Fiber

Sodvin Systemer

Sodvin Nett

Sodvin Eiendom

Det er totalt 54 ansatte i hele organisasjonen. To til er rekruttert, men har så langt ikke starta i sine jobber.

I dag eier Hemne kommune 30,3 prosent av selskapet, Snillfjord kommune 14,5 prosent og 55,2 prosent eies av strømkundene. Hemne og deler av Snillfjord er forsyningsområdet.

— Når Snillfjord «forsvinner» fra 1. januar 2020 når kommunereformen trer i kraft, vil det bli endringer i eierstrukturen. Men dette må de nye kommunene ta stilling til, sier Fartein Kjørsvik.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300