Hemne

Året er 1997, og Hemne kommune deler i samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune ut den aller første Byggeskikkprisen. Vinneren blir Gjensidigegården i Øragata.

I begrunnelsen heter det at dette bygget får prisen for et ærbødig restaureringsarbeide som har ivaretatt husets opprinnelse, og samtidig skapt funksjonelle lokaler. Diplomet, som fortsatt henger på veggen like ved inngangsdøra, er undertegnet nåværende ordfører og daværende juryleder Odd Jarle Svanem, Einar Ness, Åse Torevik, Oddbjørn Berg og fylkeskommunens representant Vegard Hagerup.

Bygningsarbeidene ble utført av Lars Ivar Lefstad, mens Aage Sørli var arkitekten bak restaureringsprosjektet for en bygning som ble oppført i Likroken i 1836, og som ble flyttet til sentrum av Kyrksæterøra i 1867. Merkingen av tømmeret i denne flytteprosessen, ser vi den dag i dag.

Brukte de lokale

I fjor var det 20 år siden prisen ble delt ut – en pris som for øvrig ikke lenger er «aktiv». Men veggene i Gjensidigegården begynte å falme og gulvet var slitt. Bygningen matchet ganske enkelt ikke forventede krav i en bransje som i likhet med resten av finansnorge er under stadig fornying og modernisering.

Beslutningen var derfor lett å ta i fjor vår: Vi må fornye oss!

— Bakteppet, med Byggeskikkprisen og det å gå løs på ei restaurering med respekt for bygget, var derfor viktig, sier daglig leder David Monkan.

Så hyret de den lokale interiørdesigneren Laila Mjønesaune til å lage nye løsninger. Hun fikk «go» for sine forslag, og Falksenteret Gulv og Mal gjorde resten.

— Vi er storfornøyd med resultatet, sier Monkan.

Daglig leder David Monkan har hjemplassen Bessaker i Roan som et av sine personlige bilder på veggen.

Personlig preg

En idé han hentet fra Gjensidige-kollegene i Orkdal, da de flyttet fra Løkken til Orkanger, var å la de ansatte sette sitt personlige preg på kontoret sitt.

— Vi har store bilder på veggen på kontorene våre. De skal fortelle noe om den som jobber der. Se, der er bildet av min hjemplass Bessaker i Roan. Og som fotballfrelst har jeg selvsagt også et fotballbilde jeg er med på, forteller han.

På samme måte har også resten av staben «sine» bilder på veggen; sportsgale Henrik Singsdal av håndballjentene samt hjemplassen Hellandsjøen, blomsterfrelste Britt Blakstad av – hva ellers – blomster, og teaterinstruktør og skuespiller Andreas Ven Langø av seg selv på revyscenen.

Revy og et fiskevann fra hjemlige trakter på Holla. Det er Andreas Ven Langøs personlige kontor.

Investerer i trivsel

— Vi har ikke gjort revolusjonerende tiltak. For eksempel har vi ikke flyttet vegger eller andre drastiske ting. Men vi har malt opp og fått lysere lokaler, vi har lydisolert bedre av hensyn til kundene, og vi har oppgradert dusj og toalett, forteller David Monkan.

— Hva sier kundene?

— Vi har fått mange positive tilbakemeldinger. Kundene legger merke til endringene. Og vi tåler også godt at noen spøkefullt sier at jasså, det er derfor forsikringspremien er så dyr, sier Monkan med et smil.

— Hva kostet restaureringa?

— Ca. 600 000 kroner. Det er ei investering i trivsel, både for kunden og oss som tilbringer en tredjedel av dagen i disse lokalene.

— Jeg liker blomster, og da ble dette bildet et naturlig valg. Det andre er fra hytta i Taftøyan, sier Britt Blakstad.

Latteren sitter løst

Det er fire ansatte ved Gjensidiges kontor i Hemne, men i dag er de fem. Årsaken er at Guro Pauline Sætherbø er i opplæring for å ta over stillingen til Britt Blakstad, som blir pensjonist i midten av mai.

— Da velger jeg å slutte etter 27 år som ansatt her, sier Blakstad.

Og Sætherbø ser ut til å ha blitt godt integrert allerede i et arbeidsmiljø som verken er spesielt høytidelig eller har slipstvang. Her sitter latteren og replikkene løst, og dét er unektelig til gjensidig glede for alle som stikker innom hos «nye» Hemne Gjensidige Brannkasse.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300