Regjeringas forslag om at personer som politiet mener KAN utgjøre en trussel mot nasjonale interesser skal kunne fratas statsborgerskapet uten lov og dom, ble nylig nedstemt i Stortinget. Høyre og Frp ønsket altså å kunne frata personer et norsk statsborgerskap som et føre var-tiltak, uten å måtte gå via domstolene. Ap, Krf, Venstre og resten av opposisjonen viste til at det å frata noen statsborgerskapet, er å anse som straff, og at det er domsstolenes oppgave å ta stilling til straff, ikke en tilfeldig valgt justisminister. Flertallet på Stortinget ble imidlertid med på et vedtak som sier at statsborgerskapet skal kunne fratas som straff i straffesaker.

Aps motstand mot å sette til side grunnleggende rettssikkerhet, fikk det til å koke i Frp. Først gikk partiets innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, ut og hevdet at Ap åpenbart synes at terroristenes interesser er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Og så smalt det skikkelig da justisminister Sylvi Listhaug tok tastaturet på Facebook fatt og skrev: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del.» Å tillegge andre motiver de ikke har, er en kjent taktikk i politikken. Men å framstille det som at Ap verner om terror, blir rett og slett stygt. Og det verste er at mange kjøper slik retorikk. For saken handler ikke om JA eller NEI til terrorister, slik Listhaug forsøker å fremstille det. Saken handler om JA eller NEI til rettssikkerhet. Listhaug og Høyre ønsker en administrativ hjemmel for å gripe inn i menneskers rettssikkerhet uten å involvere domstolene. Her vil man altså hoppe bukk over krav til bevisbyrde, man kan «straffe» på mistanke.

Alle i dette landet er nok enige om at terrorister skal straffeforfølges, inkludert miste sitt norske statsborgerskap hvis de er i besittelse av dobbelt statsborgerskap. Men vi kan ikke lage en rettsstat som er fundert på følelser og mistanke. Gjør vi det, gjør vi politikere og byråkrater til dommere. Man må evne å se de prinsipielle konsekvensene av forslaget til Frp og Høyre. Hadde det blitt vedtatt, ville det ha betydd at mennesker i dette landet kan fratas rettsvernet, forutsatt at det de er mistenkt for er uhyrlig nok. Og hvem skal sette grensen for når politikerne skal kunne overta ansvaret fra domstolene? Skal i neste omgang voldtektsforbrytere og barneovergripere også kunne straffes uten lov og dom? Ja, vil kanskje en del si. Men en ansvarlig justisminister bør ikke si det. For i det øyeblikket, er vi ingen rettsstat. Å angripe Ap slik Frp nå gjør, er lavmål. Norsk politi har nemlig verktøyene allerede. Mistenkte terrorister kan varetektsfengsles umiddelbart, og deretter la domstolene avgjøre om de faktisk utgjør en trussel, og reagere deretter.

Foto: Silje Asbjørnsen