Forrige onsdag vedtok kulturutvalget med fire mot to stemmer at kinosenter og bibliotek skal bygges på Rømme, i samarbeid med Salvesen & Thams. Kommunens leie ble begrenset oppad til fire millioner årlig. Kostnadene skulle innarbeides i handlingsplanen for perioden 2019 - 2023.

Flertall for Rømme

Det var formannskapet som hadde den endelige behandlinga av saken, og det skjedde onsdag. Spenninga gikk på om flertallsgruppa ville støtte forslaget fra kulturutvalget, eller om de ville gjøre som før; å prioritere ei eventuell utbygging på Bårdshaug - i tilknytning til dagens kino og kulturhus.

Det var imidlertid klart før møtet at det allerede finnes et flertall i kommunestyret for en kinoløsning på Rømme, og det var kanskje denne erkjennelsen som var bakgrunnen for det som skjedde i formannskapet.

Møte tirsdag kveld

Det var Torstein Larsen, den mest markante «utbryteren» fra flertallsgruppa når det gjelder plassering av kinosenter, som introduserte det nye forslaget som flertallsgruppa hadde blitt enige om kvelden i forveien:

- I kulturutvalget fremmet jeg et konkret forslag som strammet opp tidshorisonten for prosjektet, og fikk støtte fra Høyre og Ap. Men forslaget kom bardust på flere. Derfor ble det tatt initiativ til et møte i gruppa, der målet var å komme fram til enighet, forklarte Larsen og fortsatte:

- Møtet fant sted tirsdag kveld, og vi kom fram til et forslag som hele flertallsgruppa stiller seg bak. Det svekker ikke intensjonene i forslaget som ble vedtatt i kulturutvalget, sa Larsen og presenterte forslaget.

Hele formannskapet stemte for kinosenter på Rømme. I oktober, når kommunestyret skal finne penger til tiltaket, vil det vise seg for reell enigheten er.

Kommunestyret avgjør

En viktig forskjell på forslaget flertallsgruppa kom med i formannskapet onsdag og det som kulturutvalget vedtok ei uke tidligere, er at kommunestyret skal ta stilling til saken etter 15. oktober. Da skal rådmannens utredning være ferdig.

Det vil med andre ord bli opp til kommunestyret, i forbindelse med budsjett- og handlingsplanprosessen, å si ja eller nei til prosjektet på Rømme.

Budsjettarbeidet

Flere politikere understreket at beslutninger som har såpass store budsjettmessige konsekvenser, må fattes i forbindelse med budsjettarbeidet. Varaordfører Jørgen Indergård var blant dem som målbar dette synet:

- Det som er viktig for meg, er at vi får alle store prosjekter inn i handlingsplanen, og at vi tar den debatten til høsten. Da kan vi sette dette opp mot andre nødvendige ting vi skal jobbe med i kommunen. Og så må vi sjekke dette opp mot loven om offentlige anskaffelser.

- Kjempebra

Forslaget ble godt mottatt av opposisjonen, selv om det kom litt brått på. Det ble derfor avholdt et gruppemøte før avstemninga. Marit Mjøen (Ap) var blant dem som ga sin støtte:

- Det flertallsgruppen kommer med, er et ønske om å utvikle kino og bibliotek i sentrum, og det er kjempebra. Jeg følte det samme i kulturutvalget; at alle ønsket det. Jeg håper inderlig vi kan bli enige om et forslag slik at vi kan få gjennomført dette, og det vil være et kjempetilbud både for Orkland og Orkanger som by, sa Mjøen.

Etter gruppemøtet ble det klart at også opposisjonen ville støtte forslaget, og man er da i den nesten oppsiktsvekkende situasjonen at hele formannskapet står sammen om et vedtak som forteller hvor man ønsker å plassere kinosenter/bibliotek.

Dette er vedtaket, som ble enstemmig i formannskapet:

1. Kr 774 000 kroner fra enheten kultur og fritid sitt overskuddsfond gjøres tilgjengelig for videre arbeid med planlegging av nytt kulturhus i Orkdal/Orkland. Rådmannen får ansvaret for nødvendige budsjettendringer

2. Orkdal kommune og Salvesen & Thams samarbeider om fellesoppgaver som brukermedvirkning, behovsanalyser, felles rom og funksjonsprogram etc. Samarbeidet må ikke komme i konflikt med lov om offentlige anskaffelser. Kjøp av tjenester fra eksterne aktører er aktuelt for dette arbeidet.

Følgende framdrift forutsettes:

3. Rådmannen i samarbeid med Salvesen og Thams utarbeider et prosjekt på Rømme med følgende forutsetninger:

1.Prosjektet skal omfatte kinolokaler, lokaler til bibliotek, samt flerbruksarealer der behov og størrelse avklares mer.

2. Kommunens driftskostnader kartlegges.

3.Det må avklares om et slikt samarbeid er i tråd med bestemmelsene om offentlige anskaffelser.

Utredningen med kostnader må være ferdig innen 15. oktober, slik at prosjektets kostnader er kjent før budsjettbehandling for 2019 starter.

4. Dersom kommunestyret går for denne løsningen, arbeider Orkdal kommune videre med to konsepter for en festsal som arena for teater, konserter og andre store arrangement. Fellesnemnda for Orkland involveres i dette arbeidet:

a. Et byggetrinn 2 i kommunal regi tilknyttet kino/bibliotek på Rømme.

b. Oppgradering av dagens kinosal/kulturhus på Bårdshaug til kommunens storstue og festsal. Et nærliggende grep her kan være å utvikle en Thams-sal som profilerer den nye kommunen i samspill med Bårdshaug herregård og Thams-paviljongen.