Bjørn Wiggen i Salvesen & Thams skryter av Orkdal som næringskommune nummer én, og håper Orkland vil ha det samme ambisjonsnivået og beholde denne posisjonen.

Tirsdag arrangerte Orkladal Næringsforening en fagdag med temaet «Orkland – en offensiv næringskommune». Næringslivet i det som blir nye Orkland kommune var invitert til å komme med synspunkter på hvordan den nye kommunen kan bli best mulig rustet til å bli en offensiv næringskommune.

Nærmere 30 personer var samlet under fagdagen på Meldal videregående skole, hvor næringsaktører fra alle dagens fire kommuner kom med sine forventninger til næringskommunen Orkland.

Godt fundament

De som holdt forventningsinnlegg var disse bedriftslederne: Bjørn Wiggen (Salvesen & Thams, Orkdal), Erik Dragset (Simpro AS, Meldal), Jan Rune Berdal (Jankos AS, Snillfjord) og Arve Skorstad (Storvask, Agdenes).

Først ute var altså Wiggen, som trakk fram bredden i næringslivet i Orkdal, og skrøt av et godt samarbeid med kommunen.

- Orkdal har markedsført seg som industrikommune nummer én, og nå også som næringskommune nummer én. Det har de i stor grad levd opp til, når vi ser hvilke bedrifter som er i ferd med å etablere seg. Hvis Malvik hadde møtt Norsk Kylling på samme måte som Orkdal gjorde, hadde nok Norsk Kylling valgt Malvik. Mens et politisk miljø i Malvik var lunkent, tok Orkdal tak og var konkret hele veien. Det var viktig for valget til Norsk Kylling. Orkdal er en næringsvennlig kommune, sa Wiggen.

Han mener fundamentet er godt, og håper at Orkland vil bli en like tydelig næringskommune nummer én.

Økt bosetting

Han trakk fram manglende folketallsvekst som en svakhet i Orkdal, som det må jobbes hardere i Orkland.

- Det må være en sammenheng mellom arbeidsplasser og en markedsføring som bokommune. Der har vi en jobb å gjøre. Det er mer å selge inn enn det vi får vist fram. Vi har for eksempel ikke eiendomsskatt og vi har full barnehagedekning. Jeg håper markedsføringa av dette vil bli bedre i nye Orkland, sa Wiggen.

I tillegg pekte han på en rekke andre ønsker til næringskommunen Orkland:

  • Effektiv og kompetent saksbehandling. Samle fagavdelingene på ett sted, slik at man får sterke kompetansemiljøer.

  • Orkdal har en sterk og tydelig næringssjef. Ønske om en slik tydelig rolle også i Orkland, fordi enkeltpersoner kan bety mye.

  • Eiendomsskatt er ikke ønskelig i nykommunen.

  • Beholde differensiert arbeidsgiveravgift.

Kysten som tyngdepunkt

Wiggen snakket også om Orkangers rolle som sentrum i Orkland, og Orkland som en viktig region i Trøndelag fylke.

- Orkanger er sentrum i kommunen, og det er en fordel at vi ikke har noen strid om hva som er tettstedet. Det er viktig å jobbe for at dette bli et sentrum for hele nykommunen. Grendestrider håper jeg er snudd til noe positivt i Orkdal nå, og at vi kan rette fokus mot å være et regionsenter. Når det gjelder Orkland som region i Trøndelag, er jeg ikke så bekymret næringslivsmessig. Politiske drivkrefter vil legge ting til Steinkjer, men vi har en sterk posisjon ut fra et næringslivsståsted. Kysten er tyngdepunktet, sa Wiggen.

På fagdagen var også leder i fellesnemnda for Orkland, Are Hilstad, og prosjektleder Ingvill Kvernmo til stede med betraktninger. Produsentlaget Smaker fra Orkland deltok med både med informasjon og smaksprøver, og det ble en gruppediskusjon med innspill til Orklands næringsstrategi.

Næringslivsaktører fra hele den kommende storkommunen Orkland var samlet tirsdag. Foto: Ingrid S. Hultgreen